Malmö 2024

MALMO 2024

Hitlijsten na Songfestival 2024: Joost Klein verslaat Nemo

De week na het Songfestival 2024 kunnen we een blik werpen op de Europese hitlijsten om te kijken hoe goed de inzendingen van de afgelopen editie het doen. In veel gevallen, ook het Vlaamse, scoort Europapa beter dan kersverse winnaar The Code.

Nemo

Te beginnen met Nemo uit Zwitserland. Hun lied The Code staat op het moment van schrijven in eigen land bovenaan de hitparade, en dat voor het eerst. Ook in Finland, Litouwen en Zweden vinden we de winnaar in de top vijf terug, in IJsland in de top tien.

Nemo scoort een kleinere hit in verschillende andere landen. De top twintig wordt behaald in landen als Duitsland, Ierland, Nederland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk, waar The Code op #18 binnenkomt deze week.

En in België? In de Vlaamse Ultratop 50 is Nemo de hoogste nieuwkomer deze week, met een 15e positie. In Franstalig België valt die helemaal (nog) nergens in de lijst te bespeuren. Daarmee wordt de traditie verder gezet van beduidend meer Songfestivalsucces in het noorden dan in het zuiden van ons land.

play

Baby Lasagna

De Kroatië runner-up van het Songfestival in Malmö behaalde eerder al de toppositie in eigen land, maar moet het verder met minder tevreden stellen.

Rim tim tagi dim komt de top tien binnen in Finland, Litouwen en Zweden en doet het evenmin onaardig in IJsland en Zwitserland. Verder zijn er nog lagere noteringen in onder meer Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Vlaanderen.

De Kroatische inzending komt piepen op nummer 46 in onze top vijftig en is daarmee samen met de Zwitserse en Franse (zie onder) de enige nieuwkomer in de Ultratop van deze week.

play

Joost Klein

Ondanks, of net dankzij, alle commotie en de diskwalificatie, is er buitengewoon veel aandacht voor de Nederlandse inzending. Zo keert in Vlaanderen Europapa terug naar de top van de hitlijst, voor het eerst sinds eind maart. Ook bij onze noorderburen zelf piekt de eigen song uiteraard weer bovenaan.

Momenteel staat Kleins song ook op een in Litouwen, op twee in Finland, op vier in Zweden en op zes in IJsland. In Duitsland, Noorwegen, Zwitserland en zelfs Nieuw Zeeland vinden we Europapa terug in de top twintig. Zelfs in de Franstalige Ultratop 50 maakt het Nederlandstalige lied een entree, op #35.

Volgens de Nederlandse krant De Telegraaf heeft Europapa de kaap van 72 miljoen streams overschreden, waarmee het het meest beluisterde lied van alle Songfstivalinzendingen van 2024 is.

play

Andere inzendingen

Andere successen noteren we voor Teresa & Maria van alyona alyona & Jerry Heil. De Oekraïense inzending die derde finishte in Malmö boert uitstekend in eigen land (#1) en in Litouwen (#2).

play

De Frans(talig)e inzending Mon amour doet eveneens goede zaken. In Frankrijk zelf piekt Slimane momenteel op #2 in de hitparade, met andere noteringen in Zwitserland (#3), Wallonië (#5), Litouwen (#8) en Vlaanderen (#42).

play

Tot slot kijken we nog even naar onze eigen inzending. Ondanks de uitschakeling in de halve finale blijft Before the Party’s Over van Mustii overeind. In de Vlaamse Ultratop 50 stijgt Mustii negen plaatsen tegenover vorige week en staat het lied op #6. In de Waalse tegenhanger blijft de 9e positie behouden, na een 8e als piek twee weken geleden.

play

Advertentie