Malmö 2024

MALMO 2024

Loting halve finales Songfestival 2024 op 30 januari

Op de officiële website van het Songfestival staat te lezen dat de loting van de halve finales doorgaat op 30 januari om 19:00 uur CET. Dan komen alle landen (buiten ‘de big 5’ en het gastland) te weten in welke halve finale ze aantreden. De kleurrijke branding van het volgende Eurovisiesongfestival werd ondertussen ook gelanceerd.

Het is voorlopig niet meer dan een korte alinea op de FAQ-pagina op Eurovision.tv:

31 countries will compete in the Semi-Finals. The Semi-Final in which they compete will be decided by a draw to be held on Tuesday 30 January 2024. 10 countries from each Semi- Final will qualify for the Grand Final.

31 landen zullen ingedeeld worden over twee halve finales. De eerste halve finale van het Songfestival 2024 in Malmö gaat door op dinsdag 7 mei. Twee dagen later op donderdag 9 mei volgt de tweede halve finale.

Update 21 december: twee presentatrices

De loting zal worden verricht door twee presentatrices: Pernilla Månsson Colt en Farah Abadi. Eerstgenoemde was ook aanwezig bij de allocation draw in 2013, toen het festival ook in het Zweedse Malmö werd georganiseerd.

De dus al ervaren Pernilla vertelt: ‘Het zal erg leuk zijn het Zweedse Songfestivaljaar vanuit Malmö af te trappen. De loting kan belangrijker zijn voor de competitie dan je vooraf zou verwachten!’ Farah voegt hieraan toe: ‘Het is extra leuk dit samen met Pernilla te mogen doen, vooral omdat Malmö onze thuishaven is.’

Startvolgorde volgt later 

Tijdens de loting zitten de te verdelen landen in verschillende potten. Dat doet de organisatie om te voorkomen dat landen die traditiegetrouw vaker op elkaar stemmen, in dezelfde show zitten.

De voorlopig onbekende presentatoren van de zogenaamde allocation draw trekken kaartjes uit een pot en laten zo het lot bepalen in welke halve finale een land terechtkomt én in welke helft van de tv-show.

De productie van het Songfestival bokst later zelf een startvolgorde in elkaar.

Tijdens de loting wordt ook bepaald in welke halve finales de Grote Vijf (de automatisch voor de finale gekwalificeerde landen Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) en het gastland Zweden mogen stemmen.

Visuele branding is er al

Mogelijks krijgen we 30 januari ook extra duiding over het logo en de visuele branding van het Songfestival in Zweden. Want het kleurrijke thema van volgend jaar werd al gelanceerd:

play

Afwachten tot wanneer er meer informatie naar buiten komt over de loting van 2024.

Advertentie