Malmö 2024

MALMO 2024MALMO 2024 INFO

Malmö 2024: Finalisten treden live op tijdens halve finales

De artiesten die de landen van de Big 5 en gastland Zweden vertegenwoordigen, treden dit jaar live op tijdens de halve finales van het Songfestival. Verder zal er ook langer gestemd kunnen worden – maar niet altijd en door iedereen. Een overzicht.

Momenteel is in Malmö de Head of Delegations-vergadering aan de gang. Daarbij komen de delegatiehoofden uit alle deelnemende landen van dit jaar samen om formeel hun inzendingen in te dienen. Het is ook de uitgelezen kans om wijzigingen aan het concept van de wedstrijd aan te kondigen.

Niet in de pauze

En zo geschiedt dus ook weer dit jaar. Eurovision.tv meldt ten eerste dat de songs van de zes landen die al zeker zijn van een plek in de finale ook in de halve finales al volledig en live ten gehore worden gebracht.

Wat betekent dat concreet? In de eerste halve finale, op dinsdag 7 mei, treden Isaak voor Duitsland, Olly Alexander voor het Verenigd Koninkrijk en Marcus & Martinus voor Zweden op. Twee dagen later mogen Slimane, Angelina Mango en Nebulossa al aan de bak voor respectievelijk Frankrijk, Italië en Spanje.

Opvallend: de optredens worden niet ingepland voor de pauze, maar tussen de deelnemende landen. Dat betekent dus dat de kandidaten van de halve finales afgewisseld worden met live optredens van de Big 5 en Zweden. Meer details daarover ontbreken nog op het moment van schrijven.

Meer stemmen

Sinds vorig jaar kunnen mensen uit de hele wereld meestemmen op het Songfestival. Hun stemmen worden gegroepeerd in de zogenaamde Rest of the World-stemming, die het gewicht krijgt van de stemmen van een deelnemend land (oftewel, een set van een tot en met twaalf punten).

Die stemming wordt dit jaar uitgebreid: ze opent al meteen na afloop van de tweede generale repetitie, die 24 uur voor elke liveshow wordt gehouden. Dat betekent dat fans uit niet-deelnemende Songfestivallanden al vanaf maandagavond ongeveer 23.00 uur kunnen stemmen voor hun favorieten, 22 uur voor de eerste halve finale op antenne gaat.

Nog een andere wijziging is dat in de finale op zaterdag 11 mei ook voor kijkend Europa de telefoonlijnen vroeger openen. Er zal al gestemd kunnen worden vanaf het begin van de show, nog voor het eerste land opgetreden heeft.

Dat systeem bestond eerder al, in 2010 en 2011, maar werd nadien afgevoerdnadat was gebleken dat de meeste mensen toch tot na het laatste nummer wachtten alvorens te stemmen.

Nog wijzigingen op til

De EBU maakt in een adem ook bekend dat we nog minstens één andere grote wijziging mogen verwachten aan het verloop van de liveshows dit jaar. Daarop is het nog even wachten.

Wel staat vast dat er niets verandert aan het stemsysteem tegenover de editie van 2023. In de halve finales wordt de uitslag volledig bepaald door kijkers thuis. In de finale stemmen vijfkoppige vakjury’s uit alle deelnemende landen mee voor 49% van het eindoordeel.

Ook aan de presentatie van de resultaten wordt dit jaar niet gesleuteld, belooft de EBU. We krijgen dus nog steeds de bekendmaking van de tien finalisten aan het einde van de halve finales, met in de finale een puntentelling met juryresultaten per land en de televotingpunten die in een klap door de presentatoren worden bekendgemaakt.

Gastland opent finale

Tijdens de Head of Delegations-vergadering wordt ook steevast willekeurig de startpositie voor het gastland geloot. Dat om te vermijden dat de producers van de wedstrijd, die de startvolgorde samenstellen, hun eigen land een gunstigere positie zouden toebedelen.

Willekeurig werd bepaald dat Zweden de finale op gang zal trekken. Marcus & Martinus komen op zaterdag 11 mei dus als allereerste aan bod met Unforgettable. De laatste keer dat het gastland de finale opende, was in 1970. Het Nederlandse trio Patricia & Hearts of Soul trapte de finale toen af met Waterman.

Schrijf je in voor onze Songfestival.be-quiz en win concerttickets voor Franse Songfestivalkandidaat Slimane! Alle info vind je in onderstaand artikel:

Advertentie