Malmö 2024

MALMO 2024

Mustii en andere artiesten Songfestival 2024 spreken zich uit over Gaza

Meerdere kandidaten voor het komende Songfestival onderschrijven een mededeling die op sociale media circuleert. Daarin roepen ze op ‘solidair te zijn met onderdrukten’. Ook Mustii deelde het bericht.

Het begon allemaal in het Verenigd Koninkrijk. Zoals bericht door The Guardian zette een open brief getekend door ruim 450 queer artiesten druk op Britse kandidaat Olly Alexander om zich uit te spreken over de deelname van Israël aan de editie van dit jaar.

De Britse artiest pakte op zijn Instagramkanaal uit met een persoonlijk statement. Alexander zegt de oproep tot een boycot te ‘begrijpen en respecteren’, maar dat zich terugtrekken geen zoden aan de dijk zou brengen. In plaats daarvan stak hij de koppen bij elkaar met enkele andere kandidaten.

Dat mondde uit in een gezamenlijke mededeling die op het moment van publicatie is getekend door de Songfestivalkandidaten uit tien landen, waaronder België. Ook onze kandidaat Mustii plaatste het statement op zijn Instagramkanaal.

De gezamenlijke mededeling

‘We willen beginnen met het erkennen van het privilege van onze deelname aan het Songfestival. In het licht van de huidige situatie in de bezette Palestijnse gebieden, en vooral Gaza, en in Israël, voelen we ons er niet comfortabel bij om stil te blijven.’

‘Het is belangrijk voor ons om solidariteit te tonen met mensen die onderdrukt worden en onze vurige wens voor vrede te verduidelijken, inclusief een onmiddellijk en blijvend staakt-het-vuren en de veilige terugkeer van alle gijzelaars. We staan samen tegen elke vorm van haat, inclusief antisemitisme en islamofobie.’

‘We geloven stellig in de kracht van muziek om mensen samen te brengen, hun verschillen te overbruggen en te streven naar betekenisvolle gesprekken en verbinding. We zien het als onze plicht om dit te maken en verspreiden en hopen dat het kan leiden tot meer medelijden en empathie.’

Ook andere mededelingen

Naast het gezamenlijke statement voegde onder meer de Ierse Bambie Thug nog een eigen boodschap toe. ‘Als een Iers persoon met een gedeelde geschiedenis van bezetting en een queer individu, kan en zal ik niet stil blijven’, schrijft die.

Tot nader order neemt Israël nog steeds gewoon deel aan het Songfestival. Zangeres Eden Golan werd met Hurricane als veertiende ingeloot in de tweede halve finale, op donderdag 9 mei.

 

Advertentie