Malmö 2024

MALMO 2024

Vanavond: loting halve finales Songfestival 2024

Vanavond weten we in welke van de twee halve finales Mustii voor België mag aantreden op het Eurovisiesongfestival. Vanaf 19.00 uur vinden de handover en allocation draw plaats. Wij bereiden je alvast voor: wat mag je vanavond verwachten?

Traditiegetrouw zullen eerst de officiële sleutels van het Songfestival van de vorige gaststad naar de gaststad van het aankomende festival overgedragen worden.

De loting

Er zal geloot worden voor de indeling van de twee halve finales, die zullen plaatsvinden op dinsdag 7 en donderdag 9 mei. De landen die zullen deelnemen aan deze halve finales zijn ingedeeld in potten op basis van historische stempatronen. Hierdoor ontlopen landen die elkaar traditioneel punten toekennen elkaar in de halve finales, wat voor extra spanning zal zorgen.

  • Pot 1: Albanië, Oostenrijk, Zwitserland, Kroatië, Servië en Slovenië
  • Pot 2: Australië, Denemarken, Estland, Finland, IJsland en Noorwegen
  • Pot 3: Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Israël, Letland, Litouwen en Oekraïne
  • Pot 4: Cyprus, Griekenland, Ierland, Malta, Portugal en San Marino
  • Pot 5: België, Tsjechië, Luxemburg, Nederland, Moldavië en Polen

Naast dat er wordt geloot in welke halve finale de deelnemende landen mogen optreden, zal er ook worden geloot of zij in de eerste of tweede helft van de show zullen worden ingedeeld. De startvolgorde wordt op een later moment door de productie bepaald.

Ook wordt er geloot in welke halve finale de landen die al rechtstreeks zijn geplaatst voor de finale op zaterdag 11 mei mogen meestemmen. De ‘Big Five’ (Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) en Zweden (winnaar van het festival in 2023) zien we dit jaar in ieder geval al terug tijdens de finale.

Live te volgen

De loting zal worden verricht door twee presentatrices: Pernilla Månsson Colt en Farah Abadi. Eerstgenoemde was ook aanwezig bij de allocation draw in 2013, toen het festival ook in het Zweedse Malmö werd georganiseerd.

Op het officiële YouTube kanaal van het Eurovisiesongfestival is de loting live te volgen:

play

Advertentie