OGAE

OGAEALGEMEEN

UPDATE: ‘OGAE Song Contest 2022’ geannuleerd

De naweeën van de oorlog in Oekraïne laten zich op verschillende vlakken in onze maatschappij voelen. Ook de Songfestivalwereld, zij het uiteraard in ondergeschikt belang, ontsnapt er niet aan.

Ergernis alom vorige week in de OGAE-wereld, de officiële fanclub van het Eurovisiesongfestival, toen bekend werd dat de Russische afdeling van het internationale netwerk mocht deelnemen aan het OGAE Song Contest 2022. Het opzet van deze wedstrijd is duidelijk: elke OGAE-afdeling, 37 in totaal, kiest een origineel nummer dat in de 12 maanden voorafgaand aan de wedstrijd in hun land werd uitgebracht.

Steunbetuigingen

Een mooi initiatief voor alle fans, inclusief de Russische fans dus. De deelname van deze laatste groep schoot echter in het verkeerde keelgat bij de Oekraïense afdeling. De Oekraïners waren er dan ook als de kippen bij om een statement de wereld in te sturen. Kort samengevat vond OGAE Oekraïne het niet kunnen dat OGAE Rusland nog een plekje had op het internationale OGAE-toneel. Te meer omdat er twee dagen na de start van de Russische invasie, op 26 februari 2022, steunbetuigingen voor de oorlog waren verschenen op de website van de Russische OGAE-afdeling, althans volgens de Oekraïners. Een uitsluiting van het OGAE Song Contest 2022 en alle andere activiteiten die door OGAE worden georganiseerd, was dan ook aan de orde.

De oplettende Songfestivalfan zal zich misschien nog herinneren dat in de dagen na de start van de oorlog er tal van Europese omroepen waren binnen het EBU-netwerk die eisten dat Rusland zou worden uitgesloten van het Eurovisiesongfestival 2022. OGAE Oekraïne was duidelijk op zoek naar eenzelfde reactie van de andere OGAE-afdelingen en het bestuur van OGAE. Om het statement wat kracht bij te zetten, werd zelfs gedreigd met een terugtrekking van de Oekraïners.

Geen gehoor

Het internationale netwerk van Songfestivalfans (OGAE International) schonk weinig aandacht aan de verzuchtingen van OGAE Oekraïne waardoor de terugtrekking een feit werd. Een deelname aan een OGAE-evenement waarin ook OGAE Rusland aanwezig is, zit er, tot een eventuele terugkeer, dus niet in. De keuze om zich terug te trekken was zowel gestoeld op ethische als juridische redenen. Wat dat laatste betreft wordt mogelijks verwezen naar de nieuw ingevoerde Oekraïense wetgeving waarin een (gedeeltelijk) verbod wordt opgelegd op het spelen van Russischtalige muziek in het openbaar, op televisie en op de radio.

OGAE Oekraïne liet in een nieuwe mededeling nog weten diep teleurgesteld te zijn in de weg die het OGAE-netwerk heeft ingeslagen en geen begrip te hebben voor de keuze. De volledige (Engelse) verklaring kan je hieronder lezen:

Andere terugtrekkingen

De deelname van OGAE Rusland laat ook andere clubs binnen het internationaal netwerk niet onberoerd. Zowel OGAE Duitsland als OGAE Verenigd Koninkrijk hebben reeds te kennen gegeven dat zij zich terugtrekken uit het OGAE Song Contest 2022.

Of nog andere landen hun inzending zullen terugtrekken, is tot op heden nog niet geweten. Wij blijven het in ieder geval op de voet volgen voor jou.

OGAE Oekraïne zou trouwens met volgende inzending hebben deelgenomen:

play

Update: Volledig geannuleerd 

Op 27 september maakte OGAE International met veel spijt bekend dat de editie van 2022 volledig afgelast wordt.
‘Gezien de huidige omstandigheden is het onmogelijk om dit jaar een wedstrijd te houden die strookt met onze visie van een vriendschappelijke competitie’, klinkt het in een officieel statement.

OGAE Song Contest 2022 Cancelled

Advertentie