OGAE

OGAEEUROSONG 2023VOORRONDES 2023WEDSTRIJD

Zweden wint ‘OGAE Second Chance Contest 2023’, Chérine knap 7e voor België

Na de overwinning van Loreen op het Songfestival in mei dit jaar mag Zweden zich ook winnaar noemen van de OGAE Second Chance Contest. Het Scandinavische land werd vertegenwoordigd door de broertjes Marcus en Martinus, die tijdens Melodifestivalen 2023 het zilveren plak toebedeeld kregen met Air. Voor België kwam Chérine (foto) aan de bak met haar Eurosong-inzending ça m’ennuie pas. Net zoals Gustaph eindigde ook Chérine verdienstelijk zevende.

De OGAE Second Chance Contest vond dit jaar plaats in het Zweedse Örnsköldsvik, nadat het Scandinavische land ook in 2022 als winnaar uit de bus kwam. Drieëntwintig landen waagden dit jaar hun kans met een nummer dat de nationale finale niet wist te winnen. Met een score van 322 punten bezorgden Marcus en Martinus Zweden gisteravond de negentiende (!) overwinning.

play

De OGAE Second Chance Contest is een jaarlijks terugkerende wedstrijd die sinds 1987 georganiseerd wordt door de officiële fanclubs van het Songfestival; OGAE (Organisation Générale des Amateurs de l’Eurovision). De fanclub van elk land selecteert een lied dat de nationale finale niet wist te winnen. Die inzending wordt vervolgens gequoteerd door de andere OGAE-fanclubs. Landen die voor het Eurovisiesongfestival hun kandidaat intern aanduiden, zoals bijvoorbeeld Nederland dit jaar, kunnen niet deelnemen aan het evenement, maar de fanclubs mogen wel hun stem uitbrengen. Opvallend, het is de allereerste keer in de geschiedenis dat een land zowel het Eurovisiesongfestival als de OGAE Second Chance Contest wist te winnen.

Opnieuw Zweeds feestje

Nog meer dan op het échte Eurovisiesongfestival is het succes van Zweden op de OGAE Second Chance Contest overweldigend. Het Scandinavische land slaagde er intussen in om negentien keer op het hoogste schavot te eindigen. Ierland, dat net zoals Zweden zeven overwinningen op het Songfestival op het palmares staan heeft, doet het dan weer een pak minder goed op het herkansingsfeest. De Ieren wisten tot nu toe maar één keer de harten van de OGAE-fanclubs te veroveren. Ook België moet zich tevredenstellen met één overwinning, onze Noorderburen mochten drie keer de gouden medaille in ontvangst nemen.

Zevende plek voor België

Nadat de keuze voor de Belgische kandidaat jarenlang interne keuken was, mocht onze OGAE-fanclub dit jaar nog eens een kandidaat afvaardigen voor de OGAE Second Chance Contest. De keuze viel op de jonge spring-in-‘t-veld Chérine met het vrolijke ça m’ennuie pas. Chérine werd gezien als topfavoriet tijdens Eurosong 2023, maar moest zich uiteindelijk tevredenstellen met een vierde plaats. De leden van de Belgische OGAE-fanclub zijn de sympathieke zangeres duidelijk nog steeds genegen en kozen ça m’ennuie pas als inzending voor de Second Chance Contest. Opvallend, net zoals Gustaph behaalde ook Chérine gisteravond de zevende plaats. Hieronder kun je nog eens genieten van haar optreden tijdens Eurosong 2023.

play

Volledige resultaten

YouTube

De uitzending kan je hieronder integraal herbekijken:

play

Advertentie