Rotterdam 2020

ROTTERDAM 2020EBUPRE-PARTIES

Nieuw coronavirus treft kandidaten Songfestival 2020

Donderdagavond maakte de nationale veiligheidsraad een aantal maatregelen bekend die een serieuze impact hebben in België. Ook de deelnemers van het Songfestival 2020 ondervinden de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Het organisme laat z’n aanwezigheid voelen in zowel het persoonlijke leven van de artiesten als in hun voorbereidingen voor Rotterdam.

Voorlopig zijn er nog geen besmettingen bekend tussen de deelnemers. Wel zitten er enkele deelnemers al dan niet vrijwillig in quarantaine. Zo liet de Nederlandse deelnemer Jeangu MacRooy (foto) weten met AvroTros beslist te hebben dat hij zich zo veel mogelijk zal afzonderen. Op deze manier willen ze een eventuele afwezigheid van de Nederlandse inzending in Rotterdam voorkomen. ‘Dit is mijn manier van vanuit huis werken. Ook omdat ik hoop dat het Songfestival straks doorgaat, dacht ik: You can never be to sure‘, liet Jeangu weten.

Het is geen verrassing dat Diodato uit Italië net zoals de rest van zijn vaderland in lockdown zit. De zanger riep op om thuis te blijven en probeert iedereen een hart onder de riem te steken. Andere Italianen proberen dit ook te doen en zongen de Italiaanse inzending Fai rumore (Laat je horen) gezamenlijk vanuit hun huizen.

View this post on Instagram

Non so se esistano parole per descrivere l’emozione che questi video mi stanno dando. Quando ho presentato questo brano ho più volte detto che era un invito a rompere il silenzio, a fare rumore, a far arrivare la propria umanità. Mai avrei pensato a tutto questo. La situazione a cui siamo costretti ci sta rimettendo in connessione con le cose davvero importanti e, paradossalmente, tra noi. Facciamo tesoro di tutto questo. Che in tanti abbiano scelto di manifestare la propria voglia di vivere, di comunicare, di rompere il silenzio con questa canzone, mi riempie di emozioni forti, mi fa piangere, cantare, come un pazzo, da questa piccola casa in cui sono rinchiuso, insieme a voi. Restiamo a casa, aiutiamo medici, infermieri e tutti gli eroi che stanno combattendo in prima linea. Ce la faremo, torneremo più forti di prima, più uniti, più consapevoli e non vorremo più farne a meno del nostro bellissimo rumore. ??❤️ #Repost @tg1_rai_official with @get_repost ・・・ Tra le canzoni che in queste ore uniscono l’Italia dei balconi c’è anche “Fai rumore” di @diodatomusic Sentite che meraviglia #instaflashmob #covid19 #andràtuttobene #iorestoacasa #restiamoacasa #restiamouniti #tg1 ?

A post shared by Diodato (@diodatomusic) on

Tot slot moest ook de Noorse zangeres Ulrikke in afzondering. Op haar Instagram is te zien dat ze haar tijd probeert te doden door een coronamusical op te nemen.

Preparties

Traditioneel bereiden veel deelnemers van het Songfestival zich voor op de jaarlijkse preparties. De planning van die feestjes is door het nieuwe coronavirus serieus verstoord. De evenementen in Riga en Madrid zijn al afgelast. Daarnaast zullen in Tel Aviv, na de afwezigheid in 2019, ook dit jaar geen optredens plaatsvinden. De organisaties van de festivals in Londen en Amsterdam wachten nog even af om een definitieve beslissing te nemen, maar de kans is groot dat de artiesten ook op deze plaatsen niet zullen kunnen optreden.

Hooverphonic ziet naast de preparties vijf optredens in eigen land in wolken opgaan. Voorlopig passeert de tour van de Belgische groep enkel nog in Amsterdam vooraleer ze start met repeteren voor het Songfestival.

Postcards

Het opnemen van de postcards zal dit jaar geen sinecure worden. De organisatie van het Songfestival had bekendgemaakt dat de artiesten hierin te zien zouden zijn samen met een Nederlandse vereniging. Zowel de delegatie van Litouwen als Israël liet al weten voorlopig niet naar het gastland af te zakken voor de opnames van de voorstellingsfilmpjes. Vanuit de Nederlandse organisatie is nog geen oplossing voor dit probleem gekomen.

Advertentie