Rotterdam 2021

ROTTERDAM 2021

Persconferentie met Italiaanse groep Måneskin na overwinning op Songfestival

De winnaar van de 65ste editie van het Eurovisiesongfestival is bekend. De Italiaanse rockgroep Måneskin brengt het festival terug naar Italië, het land waar de wortels van het Eurovisiesongfestival liggen aangezien het evenement gebaseerd is op het Italiaanse San Remo Festival. Na de overwinning volgde een korte persconferentie. Hieronder vind je een samenvatting.

De Italianen begonnen de persconferentie met een bedankje richting de organisatie van het Eurovisiesongfestival en de Nederlandse productie. Het was een ongelooflijke ervaring voor de groep en de super vriendelijke omgeving maakte het er des te beter op. Ook wijzen ze meteen op het feit dat het hele Eurovisiesongfestival dit jaar toch als een zekere opluchting aanvoelde. Italië en de rest van Europa kijkt terug op een zeer moeilijke jaar, dit evenement was voor velen dan ook een moment om even vrij te ademen. Het Songfestival betekent veel voor Europa dus danken ze iedereen die er ook maar iets aan heeft bijgedragen.

Eerder vandaag werd bekend dat Damiano David, de leadzanger van Måneskin, een weddenschap had aangegaan om bij winst in een rivier in Rotterdam te springen. De andere bandleden maakten hem daar maar al te graag attent op tijdens de persconferentie. De fans, en het grote publiek, kunnen de komende dagen dus nog enkele leuke beelden verwachten. Ze dragen ook hun overwinning op aan alle (nieuwe) fans. Zonder hun achterban was dit avontuur niet mogelijk geweest.

Zelf waren de bandleden eerder gespannen vanavond. Ze hebben veel steun bij elkaar gevonden, en vooral veel geknuffeld. Ze hadden eerder dit jaar al een competitie gewonnen, met name het San Remo Festival in Italië, maar dat viel toch niet te vergelijken. De stemming gaat daar, althans volgens hun mening, veel sneller waardoor ze minder gespannen waren. Het was in ieder geval wel een zotte rit om mee te maken. Het is moeilijk om te beschrijven wat ze voelden op het moment dat werd aangekondigd dat zij de winnaar van het 65ste Eurovisiesongfestival waren. Ze hechten zeer veel waarde aan het feit dat ze erkenning krijgen voor de muziek die ze maken. Verder delen ze nog mee dat ze zelf grote fan waren van Oekraïne.

 – Bron: EBU – Andres Putting.

Op sociale media doken gisteravond beelden op van Damiano waarop het lijkt of hij een lijntje coke snuift op een tafel in de greenroom. Ze willen deze geruchten meteen de kop indrukken. Het zou helemaal niks met drugs te maken hebben. Het zou gaan om een glas dat was gebroken.

Het Eurovisiesongfestival is nog maar net voorbij maar ook volgende klassieke vraag kwam reeds aan bod: waar vindt het Eurovisiesongfestival volgend jaar plaats? Dat is op dit moment nog onduidelijk. Wel is het zo dat RAI van de opportuniteit wil gebruik maken om het festival te organiseren en dat het ook een soort van hergeboorte kan betekenen voor Italië en de muziekindustrie, zeker na het moeilijke coronajaar van 2020. De hoofdstad, Rome, is natuurlijk een optie maar daar komt later duidelijkheid over. Ook vraagt iemand in de zaal zich af of er eventueel een live orkest komt volgend jaar. Daar is uiteraard op dit moment nog geen duidelijkheid over, al hoopt Måneskin wel dat dit het geval zal zijn.

Een journalist vraag ook wat ze er van vinden dat ze iets lager werden ingeschat door de jury dan door het publiek. Zelf vindt de groep het publiek het belangrijkste natuurlijk. Dat zijn uiteindelijk de mensen die nummers moeten downloaden en naar optredens moeten komen. De jury kan een eigen smaak hebben en dat is ook oké, maar feit is dat veel mensen thuis voor de groep hebben gestemd, wat fijn is.

Afsluiten doen ze door te benadrukken dat het Eurovisiesongfestival geen zogenaamd cheesy event is. Het is een evenement dat draait rond muziek, en dat is nogmaals gebleken. Alle mogelijke genres van muziek passeren hier de revue. Andere artiesten moeten dus zeker geen schrik hebben. Op het einde van de persconferentie vragen ze een rondje applaus voor alle artiesten die hebben deelgenomen.

Advertentie