Rotterdam 2021

ROTTERDAM 2021EX-DEELNEMERS

‘Politiekgevoelige’ Iveta Mukuchyan geweigerd door Duitse omroep voor 2021

In een bericht op haar sociale mediakanalen liet Iveta Mukuchyan weten dat ze in contact heeft gestaan met de Duitse omroep over een eventuele deelname aan het Songfestival 2021. De gesprekken zijn ondertussen afgesprongen. Volgens Iveta speelde het militair conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan, dat de laatste tijd weer fel oplaaide, haar parten. De Duitse omroep stelde later dat er geen rekening werd gehouden met de politieke situatie.

De Armeense zangeres Iveta Mukuchyan, die Armenië al vertegenwoordigde op het Eurovisiesongfestival 2016 met LoveWave, was opnieuw in de running voor een deelname in 2021. Deze keer zou ze niet Armenië vertegenwoordigen, maar wel Duitsland waar ze  al 28 jaar woont.

Politieke actie 

Volgens haar zou de Duitse omroep, achter de schermen, bezig zijn geweest met een selectieprocedure waarbij 200 experten op haar hadden gestemd als mogelijke vertegenwoordiger. Na een telefoontje met de omroep stond ze ook open om verder te gaan in de selectie. Even later kreeg ze echter het bericht dat ze geweigerd was. De officiële reden voor de weigering zou zijn dat ze al eens had meegedaan, maar volgens haar ligt de oorzaak bij de politieke actie die ze ondernomen heeft tijdens het Eurovisiesongfestival 2016.

Hierbij verwijst de zangeres zelf naar een specifiek moment tijdens de eerste halve finale. Tijdens het recap moment zwaaide ze namelijk met de vlag van de – door geen enkel lid van de Verenigde Naties erkende – republiek Nagorno-Karabach/Artsach, de vlag van een regio in de Kaukasus die politiek gevoelig ligt. Eerder dit jaar waren er opnieuw schermutselingen in de regio. Sinds 28 september 2020 is het conflict opnieuw geëscaleerd en vinden er zware gevechten plaats tussen enerzijds Azerbeidzjan (het land waartoe het betwiste grondgebied volgens het internationaal recht behoort)  en Armenië (het land dat in de praktijk controle uitoefent over het grondgebied en economische en militaire steun geeft aan de bevolking die voornamelijk Armeens is).

NDR, de omroep die instaat voor de Duitse bijdrage, heeft ondertussen ontkend dat de zangeres werd geweigerd omwille van het vlagincident. Ze herhalen de reden, die al eerder werd gegeven, dat ze op zoek zijn naar een artiest die nog niet eerder op het Songfestivalpodium heeft gestaan. De Armeense zou per ongeluk gecontacteerd zijn. De omroep benadrukte dat haar politieke activiteit er niks mee te maken had. Ondertussen kwam er ook een reactie van de Armeense zangeres op de verduidelijking die NDR gegeven heeft.

In de Facebookpost die je hieronder kan lezen laat Mukuchyan weten dat ze eerst boos was omdat haar actie haar carrière als artieste – opnieuw – zou beïnvloeden. Ze schrijft echter dat ze wel een duidelijke reden had en dat het een quasi morele verplichting is voor haar om te spreken over dit onderwerp.

???✊??? I know how unpleasant it is to read about a war that is happening far away from where you are right…

Geplaatst door Iveta Mukuchyan op Dinsdag 6 oktober 2020

Advertentie