Rotterdam 2021

ROTTERDAM 2021

San Marino misnoegd over technische problemen bij juryfinale

Nog even wachten voor de finale van het Eurovisiesongfestival 2021 en dan hebben we een opvolger voor Duncan Laurence. Gisteren gaven de jury’s al hun punten, al liep tijdens het optreden van Senhit voor San Marino, die de finale afsluit, iets mis. Daarover is vandaag een officieel persbericht uitgestuurd.

San Marino heeft het in dat bericht over een ‘ernstig incident‘ voor Senhit en haar dansers. Tijdens het optreden bevinden zij zich even op een ronddraaiend platform dat blijkbaar manueel gestopt moet worden. De technicus achter de schermen vergat dat echter. Daardoor kwam de fysieke veiligheid van Senhit en de dansers ernstig in gevaar. Het platform bleef aan volle snelheid draaien, maar ook het liedje en de act gingen verder. Daarop moesten de artiesten op het platform eraf springen. Dat platform is een metalen plaat van zes bij twee meter die zich op enkele tientallen centimeters hoogte bevindt en daar af komen terwijl het platform in beweging is, had de artiesten ernstig kunnen bezeren.

Foute camerashots

Minder belangrijk dan het risico dat de artiesten daarmee nemen, maar gezien het belang van het optreden belangrijk genoeg, zo wordt het verwoord in het persbericht, is dat dat optreden ernstig bestraft is door wat gebeurde. De dansers en Senhit hadden concentratieverlies door wat gebeurde en konden de act niet brengen zoals dat moest.

Het platform werd trouwens niet alleen te laat gestopt, het werd ook te laat gestart door de technicus. Het gevolg hiervan was dat camerashots niet waren zoals ze moesten zijn. Wanneer het gezicht in beeld moest zijn, was de rug te zien. Ondanks dat alles gingen Senhit, de dansers en Flo Rida door met het optreden alsof er niks gebeurde, onder het motto the show must go on. De jury’s werden echter niet ingelicht over het incident, waardoor San Marino nu vreest kostbare punten verloren te zijn.

Eigen technicus

Het management en de San Marinese omroep boden het team op het podium de mogelijkheid zich terug te trekken uit de wedstrijd. ‘De fysieke veiligheid van de artiesten is belangrijker dan de wedstrijd zelf.’ Uit respect voor het publiek weigerden Senhit en co dit, ook omdat de organisatie ’s avonds laat zich verontschuldigde en daarbij liet weten een technicus uit het team van San Marino toe te staan die vertrouwd is met de artiesten voor de resterende optredens. Dat laatste was iets wat de deelnemende omroep en de creatief directeur van het optreden herhaaldelijk maar vruchteloos gevraagd hadden aan de organiserende omroepen in de maanden voorafgaand aan het Songfestival.

Advertentie