EBUSTOCKHOLM 2016

Björkman: ‘Alle televotinguitslagen worden voorgelezen’

De songfestivalpresentatoren van dit jaar, Petra Mede en Måns Zelmerlöw, zullen wel degelijk alle televotingresultaten bekend maken tijdens het tweede luik van de vernieuwde puntentelling.

Vanochtend gaven de EBU en de Zweedse gastomroep SVT een gezamenlijke persconferentie over de organisatie van dit Eurovisiesongfestival. Organisator Christer Björkman bevestigde wat eerder al half gelekt was door de officiële Duitse songfestivalsite Eurovision.de: de bekendmaking van de resultaten van het publiek zal in twee delen doorgaan.

Het gerucht ging lange tijd de ronde dat een groot deel van de uitslag in één klap op het scorebord gezet zou worden, maar dat werd door Björkman ontkracht. Alle landen zullen worden voorgelezen door Mede en/of Zelmerlöw, met hun totale puntenaantal dat ze gekregen hebben van het publiek. Praktisch zullen in eerste instantie aan een rap tempo de landen worden bekendgemaakt die eindigen tussen de 26e en laatste plek en de 11e plek. De top-10 wordt langzamer voorgelezen en afgewisseld met shots van de artiesten uit de greenroom, om de spanning op te drijven.

Tijdens de persconferentie werd ook nog vrijgegeven dat na afloop van de puntentelling in sommige landen de afzonderlijke resultaten van de televoting op het scherm zullen verschijnen. Of België en Nederland daar ook bijhoren, is nog niet bekend.

Het hele nieuwe stemsysteem wordt in onderstaand filmpje nog eens verduidelijkt:

play

Advertentie