Moldavië

MOLDAVIESTOCKHOLM 2016

Moldavië kiest op 27 februari

De finale van O Melodie Pentru Europa (‘Een liedje voor Europa’) wordt net als de vorige jaren voorafgegaan door twee halve finales.

De Moldavische omroep TRM heeft op haar website het reglement voor de nationale selectie van het volgende songfestival geplaatst. Kandidaten kunnen hun nummer op 7 december afgeven bij de omroep. Op 19 december vindt er een voorronde plaats waarop zij die de eerste schifting overleefd hebben, hun nummer voor een jury mogen zingen. In de vorige jaren werd deze voorronde ook online uitgezonden via de website van TRM.

Die jury zal de 24 deelnemers kiezen die deel mogen nemen aan de twee halve finales. Die worden gehouden op dinsdag 23 en donderdag 25 februari. Uit elke halve finale gaan acht liedjes door: de top-7 van de rangschikking van een jury en het publiek, en dan nog de favoriet van het publiek uit de overige liedjes. De finale wordt op zaterdag 27 februari gehouden, met dus zestien kandidaten.

Er is slechts één wijziging in het reglement: enkel zangers met de Moldavische nationaliteit mogen deelnemen. Dat is misschien om te vermijden dat het land de finale mist zoals op het afgelopen songfestival. De Oekraïener Eduard Romanyuta (foto) bleef toen steken in de halve finale in Wenen met zijn lied I Want Your Love.

Advertentie