Top 250 2022

TOP 250 2022

Zo stemmen fans in de ‘ESC Top 250’

De stembussen voor de Eurovision Top 250 van 2022 zijn sinds 7 november geopend. Inmiddels hebben ruim 10.000 fans hun ultieme top tien al samengesteld. Maar op basis waarvan selecteren fans hun favorieten? En welke inzending ontvangt dit jaar douze points van de fans? Wij vroegen negen Songfestivalfans naar hun voorkeuren én vroegen hen om al een voorzichtige voorspelling te wagen voor de ESC Top 250 van 2022. (dsm)

Victoria (23) uit Bulgarije vult dit jaar voor het eerst haar top tien in. Bij het selecteren van haar favorieten let ze er vooral op dat ze haar favoriete artiesten graag wilt terugzien in de uiteindelijke lijst. Voor de veertigjarige Ray uit Schotland is het de zesde keer dat hij zijn top tien invult. Elk jaar brengt hij twee tot drie wijzigingen aan. Inzendingen die hij vaak afspeelt en waaraan hij goede herinneringen bewaart verdienen volgens hem een plek in zijn uiteindelijke favorietenlijst.

De Tsjechisch-Duitse Felix (26) zorgt er bij het selecteren van zijn lijst voor dat deze niet te veel inzendingen vanuit hetzelfde land of dezelfde editie bevat. Hij houdt ook buiten de stemperiode een eigen top tien aller tijden bij. Deze bevat een combinatie van zijn persoonlijke favorieten én inzendingen die hij als kwalitatief sterk ziet. Uiteindelijk helpt deze lijst bij het uitdelen van zijn punten voor de ESC Top 250.

Stemmen van buiten Europa

Ook vanuit de Verenigde Staten wordt er gestemd op de lijst. Lee (55) volgt het festival sinds 2012 jaarlijks maar kwam voor het eerst in aanraking met het Eurovisiesongfestival in de jaren tachtig, nadat een penvriend hem een cassette toestuurde met hierop het nummer Making Your Mind Up van Bucks Fizz. Voor zijn selectie voor de ESC Top 250 let hij op de kwaliteit van het lied. Ook stelt hij zichzelf de vraag: ‘Ben ik net zo dol op het lied als voorheen? Een geweldig nummer roept voor mij emoties of gevoelens op, ook al is het maar om te starten met bewegen en dansen. Doen de nummers uit mijn top tien dat?’

De eveneens uit de VS afkomstige 25-jarige Elda deelt dit jaar voor de vierde keer haar punten uit. Ze volgt het Eurovisiesongfestival sinds 2017 maar is bezig met een inhaalslag door alle festivals terug te kijken. Hierdoor ziet ze elk jaar verschuivingen in haar lijst. ‘Wat belangrijk is bij het kiezen van de liedjes die mijn stem ontvangen, is dat ik ze niet alleen écht leuk vind maar ook hoe ze erin slagen verhalen te vertellen, zowel door de tekst als door de muziek die me aangrijpen. Als ik een connectie kan maken, blijft een nummer me voor altijd bij.’

Verder horen we vanuit de fans dat persoonlijke smaak gecombineerd met het aantal luisterbeurten een grote rol speelt bij het selecteren van de tien inzendingen die uiteindelijk in een top tien belanden. Ook het optreden zelf speelt een belangrijke rol; een goed, gedenkwaardig optreden kan er ook voor zorgen dat een nummer wat punten bij elkaar sprokkelt.

And finally, our twelve points go to..

Welke inzendingen krijgen van onze fans douze points en waarom? Kimberley (31) kiest voor de recentste inzending van haar thuisland: Spaceman van Sam Ryder, volgens haar de beste Britse inzending sinds jaren. De Deense Alexander (25) kiest voor Stop, de Sloveense inzending van 2005: ‘Er zijn nogal wat redenen waarom het mijn favoriete inzending aller tijden is, maar de belangrijkste reden is dat de laatste dertig seconden van dit nummer mijn favoriete dertig seconden in de Eurovisiesongfestivalgeschiedenis zijn.’

Georgi (16) uit Bulgarije deelt dit jaar zijn twaalf punten uit aan de meest recente Spaanse inzending: ‘Dit jaar gaan mijn douze points naar de fantastische Chanel uit Spanje met haar nummer SloMo. Een absolute fenomenale staging en een geweldige radio bop!’ Ook Felix en Victoria kiezen voor een inzending vanuit de meest recente editie van het festival: Konstrakta ontvangt van beide fans 12 punten. Felix geeft aan dat dit nummer bovenaan zijn lijst staat gebaseerd op de verschillende betekenissen achter dit nummer en de impact die het nummer heeft weten te creëren na het festival.

Elda kiest voor de Italiaanse winnaar uit 1990: Insieme 1992: ‘Voor mijn gevoel is dit nummer waar het Eurovisiesongfestival om draait: muziek, hoop en eendracht.’ Ook de uit Peru afkomstige Diego (23) kiest voor een oud-winnaar. Lordi (Finland 2006) ontvangt zijn topscore: ‘Een van de eerste Eurovisienummers die ik heb leren kennen en het nummer waarmee ik de liedjeswedstrijd introduceer aan anderen.’

Ook inzendingen die niet als winnaar eindigden ontvangen twaalf punten: Ray gaat voor Cezars It’s My Life (Roemenië 2013): ‘Een ongebruikelijke keuze, maar ik hou van de zanger en zijn stem. De uitvoering was geweldig en viel om de juiste redenen op.’ Lee kiest voor Italië 2017 (Occidentali’s Karma): ‘Het nummer kent een uniek onderwerp en geluid. Het is zo verslavend en heeft Italië en de rest van de wereld veroverd.’

Wordt Loreen van haar troon gestoten?

Wat verwachten de door ons geïnterviewde fans voor de nieuwe editie van de ESC Top 250? De interesse in het festival door de goede prestaties van Spanje en het Verenigd Koninkrijk in 2022 zullen niet onopgemerkt blijven, evenals het feit dat het festival in 2023 in Liverpool zal plaatsvinden. Fans verwachten een toename van inzendingen uit deze landen. Over het aantal inzendingen uit Turijn welke hoog in de lijst binnen zullen komen zijn de fans nog niet eensgezind. Lee verwacht een aantal nieuwe binnenkomers uit 2022 terwijl Georgi verwacht dat naast Spanje en het Verenigd Koninkrijk enkel Zweden en Oekraïne hoog zullen eindigen.

En de uiteindelijke winnaar? Onze fans zijn nog verdeeld. We horen nog steeds vaak de naam van Loreen met haar Euphoria, al zijn er een aantal fans die een voorzichtige voorspelling durven te wagen dat niet Loreen voor de elfde keer op rij op de eerste plek zal eindigen, maar de trofee naar een ander zal gaan. Hierbij lijkt Chanel haar voornaamste uitdager, al horen we ook een keer de naam Duncan Laurence.

Meestemmen?

Wil jij ook meestemmen voor de uiteindelijke lijst? De stemperiode voor de ESC Top 250 duurt nog tot en met 4 december 23.59 uur. Stemmen kan hier.

Advertentie