Turijn 2022

TURIJN 2022EBU

Dit was verdacht aan jurypunten tweede halve finale

Eurovisiesongfestivalorganisator en overkoepelend orgaan van de openbare omroepen EBU is naar buiten gekomen met meer uitleg over de jurypunten uit de tweede halve finale van het Songfestival dit jaar die volgens hen verdacht genoeg waren om van fraude te kunnen spreken. De punten van zes landen werden geschrapt en zowel voor die halve finale als voor de finale stelde EBU zelf een resultaat samen op basis van de andere landen in de pot van bij de loting.

Zo viel het bij de jury’s van die zes landen op dat ze elkaar wel heel veel punten gaven in vergelijking met andere landen. Zowel Azerbeidzjan, Georgië, Roemenië en San Marino plaatste de andere vijf landen in de eigen top vijf. Montenegro liet nog Servië in de top vijf sluipen, bij Polen kropen Zweden en Finland er tussen. Vijf van de zes landen eindigden buiten de top acht bij de jury’s van de vijftien andere landen die mochten stemmen in deze halve finale. Vier van de zes eindigden zelfs bij de laatste zes van de andere jury’s. De pan-Europese stempartner van EBU trok aan de alarmbel en de onafhankelijke stemmonitor bevestigde de resultaten als verdacht. EBU zelf noemt een dergelijk onregelmatig stempatroon bij de jury’s ongezien.

Verder onderzoeken

Het gevolg kennen we ondertussen. De stemmen werden ongeldig verklaard, vervangen en dit alles met goedkeuring van de voorzitter van de reference group en de gemachtigde directeur-generaal van EBU. Sindsdien heeft EBU de juryresultaten besproken met de betrokken omroepen en hen de kans gegeven die resultaten verder te onderzoeken. EBU bevestigt in een statement nogmaals de beslissing om de stemmen te vervangen en bevestigt meteen ook het volledige resultaat van het afgelopen Songfestival. Het Europese omroeporgaan laat tot slot weten verder de integriteit en het succes van dit evenement te blijven bewaken en kijkt ernaar uit publiek wereldwijd te blijven entertainen.

Advertentie