Algemeen

ALGEMEEN

‘Aziatisch Songfestival met 16 landen in december 2019’

9News Gold Coast en de plaatselijke burgemeester zijn zeker van hun stuk: het langverwachte Aziatisch Songfestival – ‘Eurovision Asia’ – komt er eind volgend jaar dan toch. Australische stad Gold Coast is de gaststad. Al zeker 16 landen uit Azië zullen een inzending voor het festival insturen. Het is nog wachten op de officiële bevestiging van de EBU en de omroep van Australië. Zij zijn namelijk de organisatoren.

Nieuwszender 9News komt met het nieuws naar buiten nadat de plannen voor Eurovision Asia 2019 neergeschreven staan in het verslag van de gemeenteraad van Gold Coast. Tom Tate, de burgemeester van Gold Coast, lijkt het nieuws te bevestigen: ‘Eurovision Asia is enorm! Het festival bereikt over de tweehonderd miljoen kijkers’, is zijn reactie.

De grote finale van het Songfestival voor Aziatische landen gaat daar op 7 december 2019. De show zal drie uur live-tv opleveren. De festiviteiten, repetities, persconferenties … starten op 30 november. Locatie? Het Gold Coast Convention and Exhibition Centre, waar ongeveer 6.000 toeschouwers binnen kunnen. In het verslag staat ook te lezen dat het de bedoeling is om het ‘originele’ Eurovisiesongfestival zoveel mogelijk na te bootsen. Zo zal hetzelfde stemsysteem gebruikt worden.

Onderhandelingen met China en Indonesië

16 landen hebben blijkbaar toegezegd om gerenommeerde kandidaten af te vaardigen. De organisatie probeert om landen als China, Indonesië, Nieuw-Zeeland en Singapore aan boord te halen. In mei 2019 volgt de volledige deelnemerslijst. Gold Coast, waar ook al de eerste nationale voorronde van Australië voor het festival in Tel Aviv gehouden zal worden, moet het kloppend hart worden van Eurovision Asia. Er komen speciale zones voor de fans én een heus Eurovision Asia Village.

Festival om de vier jaar in Gold Coast

Het is de bedoeling om elke vier jaar een Aziatisch Songfestival te houden in Gold Coast, en dat voor de komende twaalf jaar. Als dit nieuws helemaal klopt, dan is dat goed nieuws voor de organisatie. Want na de aankondiging in 2016 dat er plannen waren om zo’n festival te organiseren, werd het muisstil. Hier en daar werd zelfs al gefluisterd dat Eurovision Asia er nooit zou komen.

Advertentie