Algemeen

ALGEMEEN

Belgen googelden massaal Songfestival(artiesten) in 2023

Eurovision 2023 was dit jaar de tweede populairste Belgische zoekterm op Google in de categorie films, series en tv-shows en maar liefst drie Songfestivalkandidaten prijken in de top tien van meest gegoogelde artiesten. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van Google waar de krant Gazet van Antwerpen over bericht.

Enkel de film Oppenheimer scoorde beter in de categorie films, series en tv-shows. Na het Songfestival 2023 dat zilver pakt zien we de film Barbie, de serie Knokke Off en realityreeks Big Brother 2023 in de top vijf. Opvallend: volgens Google gaat het daarbij niet om de term Songfestival, maar wel de Engelstalige benaming Eurovision.

De Lach van Joe

In de lijst van artiesten zien we na Aaron Blommaert, Coely en Portland twee kandidaten uit de Class of 2023. Tweevoudig Zweeds winnares Loreen prijkt op vier en onze eigen Gustaph was dit jaar de vijfde meest gegoogelde artiest in België. Op nummer tien in de lijst een opvallende naam: Vanessa Chinitor! De zangeres die in 1999 12e eindigde op het Songfestival in Jeruzalem met Like the Wind was eerder dit jaar onder meer de Lach van Joe.

Ook elders in Googles jaaroverzicht is de invloed van het Songfestival merkbaar. In de lijst van bekende mensen die gestorven zijn zien we op de 9e plek Claude Barzotti. Hij componeerde onder meer Nous on veut des violons, de Belgische inzending van 1992.

Waarom Down Under?

In de lijst van internationale persoonlijkheden staat Hannah Waddingham op tien. Zij was dit jaar een van de vier presentatoren van de editie in Liverpool. Op nummer zes vinden we Joost Klein terug, de zanger die vandaag werd aangekondigd als Nederlandse Songfestivalkandidaat voor 2024. De kans dat hij volgend jaar hoger in de lijst eindigt, is dus reëel.

Als uitsmijter: op nummer tien in de lijst van Waarom-vragen zien we ‘Waarom mag Australië meedoen aan het Eurovisiesongfestival?‘. Hoewel het land down under er al sinds 2015 bij is, blijft de deelname dus voor beroering en vragen zorgen. Songfestival.be bood al in 2015 een antwoord op die vraag.

Advertentie