Algemeen

ALGEMEEN

Dit was ‘Radio 2 Songfestival 40’

Binnen enkele uren bereiken we de apotheose van de 65ste editie van het Eurovisiesongfestival. De Radio 2 Songfestival 40 vond naar jaarlijkse gewoonte ook weer plaats op de dag van de finale. Niet kunnen luisteren en benieuwd wie er allemaal de lijst hebben gehaald? Hieronder lees je er alles over.

In het kader van een stemming georganiseerd door de EBU kon elke Belg van 10 tot 14 mei op zijn of haar favoriete Songfestivalnummer(s) stemmen. De Europese top 50 werd gisteren reeds uitgezonden op Radio 2. ABBA wist de eerste plek te bekomen in die lijst. Vandaag, zaterdag 22 mei 2021, kregen we de favorieten van de Belgen op ons bord in het daarvoor ingerichte programma ‘Radio 2 Songfestival 40‘.

Vorig jaar wist de Spaanse groep Mocedades, die tweede werd in 1973 met Eres tu, de koppositie te behalen in de Songfestival Top 40. In 2019 kreeg ABBA de meeste stemmen. Ook dit jaar strijkt de Zweedse groep, tevens winnaar van de negentiende editie van het Songfestival in 1974, op nummer één neer. De Spanjaarden daarentegen moeten een paar plekken inleveren en komen verder aan bod in de top.

play

Op een mooie tweede plek vinden we Rhythm Inside van onze eigen Loïc Nottet. Hij wist het afgelopen jaar vele harten te veroveren aangezien hij maar liefst 17 plekken stijgt tegenover vorig jaar. De top drie wordt vervolledigd door een volgende Belgische inzending, en enige winnaar voor ons land op het festival: Sandra Kim met J’aime la vie. De winnares van 1986 weet de top drie plek, die ze vorig jaar verkreeg, te behouden. De andere plekken in de top vijf worden bekleed door pure Songfestivalklassiekers. Op nummer vier vinden we, net zoals vorig jaar, Loreen en haar Euphoria, winnares van het Eurovisiesongfestival 2012. De laatste plek in de top vijf gaat naar de winnaar van vorig jaar: Mocedades en de hit Eres tu.

Belgische inzendingen

Hierboven werden al twee iconische inzendingen uit België vermeld. In totaal kwamen de afgelopen drie uur tien inzendingen van ons eigen land aan bod. Sandra Kim & Loïc Nottet strijken neer op plek twee en drie. Blanche komt met haar City Lights dit jaar ook de top 10 binnen op een negende plek. Zij wint twaalf plekken in vergelijking met vorig jaar. De beste Vlaamse inzending van het afgelopen decennium is Tom Dice met Me and My Guitar. Vorig jaar kwam hij de lijst binnen op plek zestien en was meteen de hoogste nieuwkomer. Dit jaar doet hij iets slechter en komt terecht op een zeventiende plek. Een plekje lager op nummer achttien, maar wel een nieuwkomer, vinden we Laura Tessoro met What’s the Pressure.

Net buiten de top 20 komt Urban Trad op een 22ste plaats terecht. De groep komt ook als nieuwkomer binnen in deze top 40. Soldiers of Love van Liliane Saint-Pierre verliest in vergelijking met vorig jaar enkele plekken. Zij mocht in 1987 een thuismatch spelen toen het festival in Brussel werd georganiseerd. Vandaag komt ze terecht op plekje 26, veertien plaatsen lager in vergelijking met vorig jaar. De Belgische inzending van 1975, Ann Christy met Gelukkig zijn, weet dan weer vijf plekken te winnen en komt terecht op plaats 29.

Louis Neefs ging met zijn Jennifer Jennings in 1969 naar het Songfestival en wist daar een puike 7e plek te bereiken. Vandaag zetten de luisteraars hem op een 32e plaats. Een fantastische prestatie en meteen de oudste Belgische inzending in deze top, al levert hij wel zeven plaatsen in. De laatste Belgische inzending in deze top, Kate Ryan met Je t’adore, krijgt de eer om deze top 40 af te sluiten en kom dus terecht op een 40ste plaats. Onze inzending uit 2006 zakt 12 plaatsen in vergelijking met 2020.

play

De nieuwkomers, stijgers en verdwijners

Twee nieuwkomers komen uit ons eigen land. Laura Tesoro en Urban Trad komen respectievelijk binnen op plaats 18 en 22. Ook onze noorderburen doen het dit jaar goed. De meest recente winnaar, Duncan Laurence, kwam vorig jaar nog met zijn Arcade binnen op een 38ste plaats. Dit jaar doet hij maar liefst 30 plaatsen beter en komt terecht op een achtste plek. De volgende twee Nederlandse inzendingen stonden vorig jaar ook reeds in de lijst en weten dit jaar nog een plekje verder te stijgen. Teach-In opende in 2020 de top 40 op een 40e plaats, vandaag komen ze terecht op plek 37. The Common Linnets stijgt drie plekken in vergelijking met vorig jaar, van plaats 39 naar plaats 36.

De winnaar van het Eurovisiesongfestival 2014, Conchita Wurst met Rise Like A Phoenix, moest vorig jaar enkele andere inzendingen laten voorgaan en viel buiten de top 40. Conchita weet zich dit jaar opnieuw in de top te nestelen op een comfortabele 24ste plek. Het is de enige Oostenrijkse inzending. Udo Jürgens met zijn Merci, Chérie valt er net buiten op een 45ste plek.

Als we de nieuwkomers benoemen zijn er automatisch ook enkele nummers die de top hebben moeten verlaten. Brainstorm met het dromerige My Star, de winnaar van het Eurovisiesongfestival 2002, is de eerste die sneuvelt. De Letse groep wist in 2020 nog terecht te komen op een 33de plaats, maar valt er dit jaar buiten. Tegenover vorig jaar viel ook één Belgische inzending uit de top 40. Op plaats 30 stond in 2020 nog Iemand als jij van Barbara Dex. Zij haalt dit jaar de lijst niet. Düm Tek Tek van Hadise valt net zoals vorig jaar ook uit de boot. Hadise kwam terecht op een 41ste plek, net achter Kate Ryan.

Hooverphonic is onze Songfestivalkandidaat van 2021. Ontdek dankzij alle verhalen in ons boek ’65 jaar België op het Songfestival’ hoe het de andere deelnemers is vergaan. Koop het via deze link.

Advertentie