Algemeen

ALGEMEEN

‘Geen plannen’ om Kazachstan te laten debuteren op Eurovisiesongfestival 2019

Zoals bekend maakt Kazachstan in november zijn debuut op het Junior Eurovisiesongfestival. Een vrijgeleide om volgend jaar van de partij te zijn op het volwassen Songfestival in Israël? Toch niet. Een woordvoerder van de EBU zegt dat er momenteel geen plannen zijn om Kazachstan uit te nodigen op de liedjeswedstrijd.

Kazachstan op het JESF, maar niet op het grote Songfestival? In een verklaring heeft de EBU klaarheid geschept over het debuterende land. Blijkt dat het Eurovisiesongfestival en de kinderversie allebei een Reference Group hebben. In die groep zitten veelal afgevaardigden van de nationale omroepen die het Songfestival stuurt en alle regelwijzigingen formeel moet goedkeuren voor ze in werking kunnen treden.

De groep bevoegd voor het festival voor minderjarigen heeft de omroep van Kazachstan, Khabar Agency, uitgenodigd om deel te nemen. Eigenlijk zoals de Reference Group van het Eurovisiesongfestival doet met de omroep van Australië. Kazachstan is dus als geassocieerd lid op die invitatie ingegaan.

Deelnemen kan enkel via uitnodiging 

Die beslissing heeft niks te maken met het volwassen Songfestival. Omdat Kazachstan niet in de zogenaamde European Broadcasting Area ligt en geen lid kan zijn van de Raad van Europa, zal de omroep nooit volwaardig lid van de EBU kunnen worden. Khabar Agency kan dus alleen maar deelnemen aan een volgend Songfestival als de Reference Group de omroep uitnodigt. Australië heeft al vier keer op uitnodiging mogen deelnemen. In hun verklaring laat de EBU weten dat er op dit moment ‘geen plannen’ zijn om nog meer geassocieerde leden te inviteren. Ze benadrukken ook dat Kazachstan geen permanente deelnemer aan het Junior Eurovisiesongfestival is. Het kan ieder jaar enkel via diezelfde uitnodiging.

Songfestival wedstrijd voor omroepen? Je leest er meer over in onze gedetailleerde analyse. 

Wat met het ‘Verenigd Koninkrijk’?

De EBU kreeg ook vragen over de omroep van Wales die aan het JESF gaat deelnemen. De BBC neemt al jaren niet meer deel aan het kinderfeestje, maar wat als verschillende Britse landsdelen (en dus de omroepen) willen deelnemen aan een van de twee Songfestivals? ‘Die aanmeldingen zouden hoe dan ook grondig overwogen worden door de Reference Group van het JESF of ESF’, staat te lezen in de verklaring.

Advertentie