Algemeen

ALGEMEEN

Geen Songfestivalfinale op 16 mei? Dit zijn alternatieven

Dacht je in een zwart gat te vallen toen je vernam dat het Eurovisiesongfestival van dit jaar geannuleerd werd? Niet getreurd, geen paniek: ook al gaat het festival zelf niet door, er zijn heel wat alternatieven die ons toch een beetje het Songfestivalgevoel willen geven. Hier een overzicht.

Der kleine Song Contest

Dit alternatief gaat het eerst van allemaal door, op de Oostenrijkse tv-zender ORF. Er zullen maar liefst drie shows te zien zijn. De officiële muziekvideo’s van de 41 Songfestivaldeelnemers zullen getoond worden, 14 tijdens de eerste en tweede show en 13 tijdens de derde show. Telkens zal een jury van voormalige Oostenrijkse Songfestivaldeelnemers voor hun favorieten stemmen. Zij zullen iedere show een winnaar bepalen door telkens 1 tot 12 punten uit te delen. Tijdens de derde show kunnen de tv-kijkers stemmen, zij kunnen dan een winnaar kiezen uit de drie liedjes die bij de jury het meeste stemmen haalden. Bij de juryleden zien we onder andere ex-deelnemers César Sampson, Conchita Wurst en ZOE.

Iedere videoclip zal in Songfestivalstijl ingeleid worden met een postkaartfilmpje, waarin de deelnemer te zien zal zijn en een overzicht van de Songfestivalgeschiedenis van dat land.

Wanneer? Op 14, 16 en 18 april vanaf 20.15 uur.
Waar te volgen? Op de website van ORF.

Adresse Europa

Ook Noorwegen kan het Songfestival niet missen en zal gedurende vier zaterdagen shows uitzenden die terugkijken op de meest memorabele liedjes, de meest spectaculaire optredens en de opvallendste outfits. Bij deze shows zal telkens een driekoppige jury aanwezig zijn die telkens een mening geeft en een winnaar aanduidt.

Op vrijdag 15 mei wordt een liveshow uitgezonden waarbij het Noorse publiek de Songfestivalwinnaar van dit jaar kan bepalen. Online zal in mei al gestemd kunnen worden en de liedjes met de meeste stemmen gaan door naar die liveshow. De Noren zenden op 16 mei het alternatief van EBU uit.

Wanneer? Op 18 en 25 april, 2, 9 en 15 mei.
Waar te volgen? Op de website van NRK.

Alla leið

Ook de IJslanders willen dit jaar hun winnaar van het Songfestival kunnen kiezen. Ze zenden vier shows uit, waarbij tijdens de eerste twee shows een panel stemt. Vanaf de derde show kan ook het publiek stemmen. Tijdens een show op 12 mei wordt de volledige top 15 bekendgemaakt. Op 14 mei wordt de top 15 opnieuw gebracht en wordt ook een winnaar gekozen.

Wanneer? Op 18 en 25 april, 2, 9, 12 en 14 mei.
Waar te volgen? Op de website van omroep RÚV.

Eurostream

Dit online evenement organiseren wij als Songfestival.be in samenwerking met een aantal andere Songfestivalwebsites. Zoals op het echte Songfestival werken we met twee halve finales en een finale, spokespersons en een loting, voor de eerste halve finale op 21 april om 20.00 uur. Alle info over dit evenement kan je hier nog eens nalezen.

Wanneer? Op 5, 7 en 9 mei.
Waar te volgen? Op de Facebookpagina van Eurostream.

Songfestivalweek Zweden

Songfestivalland Zweden maakt er een hele Songfestivalweek van. Op 9 mei stellen David Sundin en Christer Björkman alle 41 liedjes aan de Zweden voor. Die kunnen dan stemmen op hun favorieten via de app van Melodifestivalen.

‘Ik ben blij dat de kijkers dit jaar ook op hun favorieten kunnen stemmen en ik hoop en geloof dat het de Zweedse bevolking kan verzamelen op een moment dat niets anders hetzelfde is. Dus nu doen we dit samen! Kijk, vind en stem’, reageert Björkman.

De 26 liedjes met de meeste stemmen gaan door naar de finaleshow van 14 mei. De kijkers kunnen opnieuw stemmen via de app en bepalen zo hun Songfestivalwinnaar van dit jaar. De Zweden zullen ook terugblikken op eerdere Songfestivals en de laatste twee Zweedse overwinningen. The Mamas, die naar Rotterdam hadden moeten trekken, zullen hun inzending Move zingen. De producenten van deze show zijn Christer Björkman en Edward af Sillén.

Björkman: ‘Dit wordt een prachtige Songfestivalavond voor alle tv-kijkers. We zullen natuurlijk de twaalf punten van Zweden uitdelen en een winnaar kiezen. We zullen ook mooie herinneringen ophalen, niet in het minst uit onze eigen Songfestivals in Malmö 2013 en Stockholm 2016. Het zal een feest zijn voor oog en oor dat ik de eer krijg om samen met Edward af Sillén te creëren.’

Op zaterdag 16 mei zenden de Zweden zoals veel Europese landen de alternatieve show van de EBU uit.

Wanneer? Op 9 en 14 mei.
Waar te volgen? Op de app van tv-zender SVT of op hun website.

Eurovision Song Contest 2020 – das deutsche Finale live aus der Elbphilharmonie

Tijdens een eerste show, World Wide Wohnzimmer, toont de Duitse omroep NDR alle deelnemende inzendingen van het Songfestival 2020. De kijkers zullen online en via televote kunnen stemmen. De stemmen van het publiek zullen gecombineerd worden met de 100-koppige jury die voor dit jaar Ben Dolic geselecteerd had. De tien inzendingen met de meeste stemmen gaan door naar de finaleshow een week later. Tijdens die show kijken de Duitsers terug op hun eigen Songfestivalgeschiedenis, met de mooiste en vreselijkste inzendingen. Michael Schulte zal optreden, hij bracht in 2018 in Lissabon Duitsland naar de vierde plaats met You Let Me Walk Alone.
NDR zendt na deze show met een uur vertraging de alternatieve EBU-show Eurovision: Europe Shine a Light uit en daarna, om middernacht, wordt de Songfestivalfinale van 2010 uitgezonden. Toen won de Duitse Lena.

Voor de finale zijn tien landen geselecteerd. België is er jammer genoeg niet bij, wel de topfavorieten Bulgarije, IJsland, Litouwen en Zwitserland.

Wanneer? Zaterdag 9 en zaterdag 16 mei vanaf 20.15 uur.
Waar te volgen? Op ONE (eerste show), Das Erste (finale), ARD Mediathek, funk.net, eurovision.de en het YouTube-kanaal van World Wide Wohnzimmer.

Eurovision 2020: Big Night In!

Dit is het Australische initiatief ter vervanging van het Eurovisiesongfestival. De Australiërs houden het niet bij één show, net zoals de Zweden maken ze er een hele Songfestivalweek van. De week begint op 10 mei om 12.30 uur Belgische tijd met een twee uur durend overzicht van hoogtepunten uit recente edities van het festival. Die show, Road to Eurovision, is in Nederland opgenomen. 22 voormalige Songfestivalwinnaars en deelnemers komen samen om hun bekendste liedjes te zingen, waaronder Sergey Lazarev, Dana International, Netta en Johnny Logan.

Van 11 tot en met 15 mei worden de vijf recentste finales opnieuw uitgezonden waaraan Australië telkens deelnam. Daarvoor zul je vroeg moeten opstaan, dit begint telkens om 05.30 uur onze tijd, op vrijdag zelfs nog een kwartier vroeger.

Op 16 mei om 11.30 uur Belgische tijd wordt afgesloten met de drie uur durende show Big Night In!, waarin alle deelnemende kandidaten en liedjes van dit jaar gevierd worden. Fans zullen kunnen stemmen voor hun drie favoriete acts, door 8, 10 en 12 punten toe te kennen. Stemmen kan nu al tot en met drie mei en doe je hier.

Tijdens die show zal uiteraard ook Montaigne haar lied Don’t Break Me brengen, met het optreden zoals dat er in Rotterdam uitgezien zou hebben! Deel op Twitter gerust je mening en foto’s van hoe jij de show volgt, die zullen getoond worden tijdens de show. Gebruik daarvoor #Eurovision #BigNightIn.

Meteen na die show wordt gedurende twee uur een Songfestival top 40 uitgezonden. Opnieuw meteen daarna volgt Secrets of Eurovision, een uur durende show.

Om de week helemaal af te sluiten, zendt ook Australië de vervangende show van EBU uit, tegen dan is het daar al zondagochtend 17 mei.

Wanneer? 10-16 mei
Waar te volgen? Op de website van SBS.

Eurovision Song Celebration 2020

De EBU zendt niet alleen een alternatieve show uit op de dag van de finale, maar ook op de dagen waarop de halve finales plaats hadden moeten vinden. Alles daarover lees je in dit artikel.

Wanneer? Op dinsdag 12 en donderdag 14 mei.
Waar te volgen? Op het officiële YouTube-kanaal van het Eurovisiesongfestival.

Eurovision, votre top 20

Onze landgenoten van de Waalse omroep RTBF maken met jouw hulp een top 20. Alles hierover lees je in dit artikel.

Wanneer? Op donderdag 14 mei.
Waar te volgen? Op kanalen La Une, Vivacité en Auvio.

Eurovision 2020: una serata in musica

Ook een van de kleinste staten van Europa wil dit jaar toch een winnaar kunnen kiezen. Deze staat zou dit jaar voor de tweede keer vertegenwoordigd worden door Senhit. In 2011 nam ze de eerste keer deel als Senit. Stemmen voor je winnaar kan nu al op de site van de omroep van San Marino, SMRTV, tot en met donderdag 14 mei om 20.00 uur, één keer per toestel. Een dag later wordt in een tv-show de uitslag bekendgemaakt.

Wanneer? Op vrijdag 15 mei om 20.00 uur.
Waar te volgen? Op de website van SMRTV.

Eurovision: Europe Shine a Light

Dit is het alternatief dat EBU, de organisator van het Eurovisiesongfestival, zelf in elkaar gestoken heeft om op 16 mei uit te zenden. Alle deelnemers van het Songfestival 2020 zullen van thuis uit optredens brengen. Ze zingen daarbij niet hun eigen liedjes maar liedjes van andere artiesten. Jan Smit, Chantal Janzen en Edsilia Rombley zullen de presentatie voor hun rekening nemen, zoals ze dat voor het eigenlijke Songfestival gedaan zouden hebben en naar verwachting ook zullen doen voor de editie van 2021. De deelnemers zullen ook allemaal samen een eerdere Songfestivalhit brengen. De presentatoren van de show zullen in een lege studio staan en de show zal geen competitief karakter hebben.

Wanneer? Op zaterdag 16 mei.
Waar te volgen? In België zal tv-zender Eén de show uitzenden, met commentaar van Peter Van de Veire.

Eurovision: Come Together

Deze show wordt georganiseerd door de Britse openbare omroep BBC en zal uitgezonden worden op BBC One. Er zullen vroegere Songfestivaloptredens getoond worden, er zal gekeken worden naar wat had kunnen zijn in 2020 en er zullen interviews afgenomen worden, onder andere van de man die dit jaar het Verenigd Koninkrijk had moeten vertegenwoordigen, James Newman.

Wanneer? Op zaterdag 16 mei.
Waar te volgen? Op tv op het kanaal van BBC One.

Switzerland at the ESC – dramas, victories, emotions

De Zwitsers zullen herinneringen ophalen aan al hun Songfestivalinzendingen. Er zal speciale aandacht gegeven worden aan hun eerste overwinning tijdens het allereerste Songfestival in 1956, toen Lys Assia won met Refrain, en aan hun voorlopig laatste overwinning in 1988 met Céline Dion.

Tijdens deze show zullen ook beelden achter de schermen getoond worden en van de voorbereidingen van de Zwitserse deelnemers. Uiteraard zal ook Gjon’s Tears niet ontbreken, die deel had moeten nemen met Répondez-moi. We zullen te zien krijgen wat hij voorbereid had voor 2020 en wat er gedaan wordt voor zijn deelname in 2021.

Wanneer? Op zaterdag 16 mei om 20.10 uur.
Waar te volgen? Op de website van omroep SRF1.

Free European Song Contest

Deze show wordt georganiseerd door de Duitser Stefan Raab in samenwerking met de Duitse tv-zender ProSieben. Stefan Raab, Duits komiek, voormalig tv-presentator en Songfestivaldeelnemer in 2000, zag de ontgoocheling bij de vele fans en wilde iets in de plaats doen om mensen te verbinden. De show zal uitgezonden worden vanuit Keulen, met inachtname van alle gezondheidsvoorschriften. Meer informatie over dit evenement wordt binnenkort bekendgemaakt.

De presentatie zal in handen zijn van Songfestivalwinnares Conchita Wurst en van tv-presentator Steven Gätjen. ‘Conchita en Steven zijn de perfecte keuze voor een grote, muzikale avond’, zo klinkt het uit de mond van de grote baas van ProSieben, Daniel Rosemann. ‘Conchita heeft miljoenen mensen enthousiast gemaakt met haar ESF-optreden en heeft de wedstrijd gewonnen. Niemand is beter voor dit Europese, muzikale idee. Steven is thuis in ’s werelds grote gala’s en de perfecte gastheer met een uitstekende live-ervaring.’

De Duitse tv-zender belooft ondanks de huidige maatregelen glitter en glamour op het grote internationale toneel. Prominente muzikanten, welke is nog niet bekend, zullen vanuit de studio in Keulen optreden en op die manier hun land vertegenwoordigen. Op het einde van de avond mogen de kijkers stemmen, dit jaar enkel kijkers uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. De andere helft van de punten, die gegeven worden volgens het Eurovisiesysteem, zal van vakjury’s komen.

In deze eerste editie nemen de volgende vijftien landen deel, de kandidaten brengen nieuwe liedjes:

 • Bulgarije (Oonagh)
 • Denemarken (Kate Hall)
 • Duitsland (kandidaat nog niet bekend)
 • Ierland (Sion Hill)
 • Israël (Gil Ofarim)
 • Italië (Sarah Lombardi)
 • Kazachstan (Mike Singer)
 • Kroatië (Vanessa Mai)
 • Nederland (Ilse DeLange)
 • Oostenrijk (Josh)
 • Polen (Glasperlenspiel)
 • Spanje (Nico Santos)
 • Turkije (Eko Fresh & Umut Timur)
 • Verenigd Koninkrijk (Kelvin Jones)
 • Zwitserland (Stefanie Heinzmann)

Volgend jaar wil de organisatie trouwens opnieuw het Free European Song Festival organiseren, als concurrentie voor het Eurovisiesongfestival van EBU.

Wanneer? Op zaterdag 16 mei om 20.15 uur.
Waar te volgen? Op de digitale zender TV Vlaanderen.

Advertentie