Algemeen

ALGEMEEN

Jean Paul Gaultier stopt: deze Songfestivaljurken zijn van hem

Franse Modeontwerper Jean Paul Gaultier vierde zijn 50-jarige carrière in de modewereld met een haute-coutureshow in Parijs. Verrassing: het was meteen zijn laatste modedefilé als ontwerper. Hij bergt zijn naald en draad op. Jammer voor heel wat toekomstige deelnemers aan het Eurovisiesongfestival. Gaultier is namelijk wild van de liedjeswedstrijd en kleedde daarom maar wat graag verschillende artiesten.

Jean Paul (67) kondigde naast zijn afscheid ook aan dat hij in de modewereld actief zal blijven en binnenkort uitpakt met een ‘nieuw concept’. Dus wie weet duikt hij toch nog op bij het Songfestival. Hoe dan ook: ontdek hieronder welke Songfestivaljurken van zijn hand zijn.

Dana International in 1998 en 2011

Laten we meteen beginnen met zijn meest iconische jurk. Eentje die de wereld bijna nooit te zien had gekregen. Toen Dana International de eerste keer deelnam aan het festival wou ze groots uitpakken. Ze wist Gaultier te strikken om voor haar een jurk te maken van échte papegaaienveren. Maar tijdens de repetities werd al snel duidelijk dat het kleed, waarvoor naar het schijnt verschillende papegaaien gesneuveld zijn, te grotesk uitviel en Dana hinderde bij het bewegen. Andere jurk dus. Jean Paul wist niet wat hij zag toen hij thuis naar de show zat te kijken.

Gelukkig was het lot Dana en Jean Paul gunstig gezind: La International won met Diva het Songfestival en bij de reprise van haar liedje droeg ze … haar indrukwekkend kleed van de Franse kledingmaker. Om zich in die jurk te hijsen, verdween het team van Dana minutenlang in de kleedkamer. Die pijnlijk lange minuten zijn Songfestivalgeschiedenis geworden. Net als de jurk zelf, die vaak te zien is in expo’s van Gaultier. Dana werd uiteindelijk een van zijn favoriete muzes

play

In 2011 keerde Dana terug naar het Songfestival. Met liedje Ding Dong maakt ze zéér weinig indruk. Haar lichtgroene jurk viel wél op. Ook deze keer was Jean Paul de ontwerper van dienst. Dana paste verschillende jurken van de man en liet haar fans zelfs meebeslissen over het ontwerp.

play

Elisabeth Andreassen in 1996

Twee jaar voor ‘de doorbraak met de veren’ ontwierp hij de outfit van populaire artieste Elisabeth Andreassen. Jammer dat haar lange, zwarte jurk niet altijd even goed te zien was op het donkere podium. In 1999 zorgde hij trouwens nog voor de jurk van Doris Dragovic.

play

Franse kandidaten Amina in 1991, Les Fatals Picards in 2007, Angunn in 2012 en Madame Monsieur in 2018

Gaultier is een fiere Fransman. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Jean Paul verschillende Franse vertegenwoordigers in een van zijn outfits het podium heeft opgestuurd. Met het stijlvolle broekpak en bijhorende oranje sjaal voor Amina maakt hij in 1991 zijn debuut op het festival. Meteen een shot in de roos: de Fransen eindigden op een gedeelde eerste plaats met Zweden, maar de gedetailleerde puntenverdeling schenkt de overwinning aan Carola.

play

In 2007 maakt hij weer deel uit van het Franse ontwerpersteam. Les Fatals Picards floppen in Finland, maar vielen op het podium wel op dankzij hun felle fuchsia pakken. Tot de sneakers toe. Volgens de frontman van de groep heeft Jean Paul himself de schoenen geverfd.

play

Vijf jaar later is het Angunn die in zijn ontwerp het podium op mag. Met haar corset in goud lijkt ze op een sexy gladiator. Mooi werk van Gaultier, de punten zijn toch weer niet gevolgd.

play

In 2018 toont Jean Paul Gaultier zijn wel héél sobere kant. Duo Madame Monsieur gaat met zijn modehuis in zee. Op het podium draagt de groep een gitzwarte outfit. Al zie je duidelijk dat er veel werk gekropen in de speciale snit van de pakken.

play

Petra Mede in 2013 en Jovana Jankovič in 2008

Het hoeven niet altijd kandidaten te zijn, Gaultier heeft ook al presentatoren van het Songfestival mogen kleden. De bekendste is Petra Mede. In 2013 presenteerde ze in haar eentje het festival. Jean Paul mocht voor alle jurken zorgen. Niet iedereen vond ze even geslaagd, maar ook deze keer waren ze oogverblindend.

Deze gastvrouw ben je waarschijnlijk al vergeten: Jovana Jankovič. Zij was in 2008 gastvrouw in het Servische Belgrado. Wel, ook deze schone droeg creaties van de Fransman.

play

Isis Gee in 2008

En we blijven in 2008. De presentatrice kleden, commentator mogen zijn voor de Franse televisie én een van de deelnemers kleden. Het overkwam Jean Paul allemaal dat jaar. Het was de Poolse Isis Gee die je in haar knalblauwe kleed zag doorstoten naar de finale op zaterdag.

play

Anna Vissi in 2006

Een jaar voor zijn samenwerking met de Polen, kleedde de man een van zijn andere diva’s: de Griekse Anna Vissi. De zangeres maakte niet alleen indruk met haar zang en optreden, maar ook dankzij haar corset en groot uitgevallen mouwen.

play

Madonna en Dana International in 2019

Is dit zijn grote hoogtepunt op het Eurovisiesongfestival? Jean Paul Gaultier was in Tel Aviv namelijk verantwoordelijk voor de ‘speciale’ oufit van Madonna, die zong tijdens de pauze van het festival. En ook Dana International stal de show in zijn knalgele jurk. Als kers op de taart werd hij live geïnterviewd in de greenroom.

play
play

Advertentie