Algemeen

ALGEMEEN

Moederdag vandaag: deze moeders werden bezongen of zongen op Songfestival

Voor Antwerpen is het vandaag niet van toepassing, al mogen de Antwerpenaren ook verder lezen, maar voor de rest van België en ook in Nederland is het vandaag Moederdag. Daarom schenken we vandaag niet alleen onze aandacht aan de repetities die in Rotterdam volop aan de gang zijn, maar ook aan de moeders die bezongen werden of gezongen hebben op het Eurovisiesongfestival.

Als Belgische site kunnen we niet anders dan beginnen met onze inzending van 2014, Mother van Axel Hirsoux, die met voorsprong en overmacht de Belgische voorronde had gewonnen. In Kopenhagen verging het de sympathieke Belg, die als Waal voor de VRT uit kwam, minder goed, Axel werd uitgeschakeld in de eerste halve finale.

play

OG3NE – Lights and Shadows – Nederland

Ook onze noorderburen bezongen al moeder op het Songfestival. In het geval van de zussen van OG3NE ging het om hun moeder die op dat moment ziek was. Daardoor kon ze niet naar Kiev afreizen om haar dochters aan het werk te zien. De vader had het lied geschreven, het eindigde op de elfde plaats in de finale. Vlak daarvoor had de moeder hen verrast met een bezoek in Kiev, om hen te steunen. Later dat jaar stierf ze jammer genoeg, op amper 47-jarige leeftijd.

play

Jean Jacques – Maman, maman – Monaco

In 1969 al zong de amper 13-jarige Jean Jacques over zijn moeder. In deze ballade vertelt hij haar over een prachtige droom waarin hij opgegroeid is en naar de oorlog gaat. Tijdens het vertellen realiseert hij zich echter dat hij zijn jongere leven verkiest. Later heeft hij een slechte droom waarin hij zich zijn moeder op haar oude dag voorstelt. Hij zingt dat hij het liefst een kind wil blijven. Jean Jacques heeft het lied opgenomen in vier talen. Het lied in het Frans wordt zesde in het jaar dat we vier winnaars hebben.

play

Maxi & Chris Garden – Lied für einen Freund – Duitsland

Hoe mooi kan het worden als je met je eigen moeder een week vóór Moederdag je land mag vertegenwoordigen op het Songfestival. Het lied is van de hand van Ralph Siegel en Bernd Meinunger, die onder andere Ein bißchen Frieden geschreven hebben voor het Songfestival. Lied für einen Freund, dat ook opgenomen is in het Engels en Frans, is zoals de titel het zegt een simpel liedje voor een vriend, waarmee moeder en dochter in 1988 14e op 21 deelnemers werden.

play

The Mamas – Move – Zweden

Omdat het niet altijd serieus moet zijn. Onze eigen Jasper noemt hen ‘de moederkes’ maar verder heeft het lied niks met het moederschap te maken. Al kun je de tekst perfect voor je eigen moeder te berde brengen als dankbetuiging. Technisch gezien stonden ze uiteindelijk niet op het Songfestival, maar met die groepsnaam konden ze niet in ons lijstje ontbreken.

play

Sunstroke Project – Hey Mamma – Moldavië

Ook deze heeft helemaal niks met moeders te maken, maar het blijft een vrolijk deuntje en bij het zingen kun je je beperken tot de tekst uit de titel en de in Songfestivalkringen wereldberoemde saxofoonsolo. De groep werd met dit lied derde in 2017.

play

Verder willen we vooral een mooie Moederdag toewensen aan alle vrouwen die als moeder op het Songfestivalpodium stonden of nadien moeder geworden zijn en uiteraard aan alle moeders in het algemeen.

Hooverphonic is onze Songfestivalkandidaat van 2021. Ontdek dankzij alle verhalen in ons boek ’65 jaar België op het Songfestival’ hoe het de andere deelnemers is vergaan. Koop het via deze link.

Advertentie