Artikel

ALGEMEEN

Mysterieus Twitterkanaal lekt ‘inside info’ preselecties en Songfestival

Op 19 oktober afgelopen jaar stuurde een vooralsnog anonieme Twitteraar een eerste tweet vanuit het kanaal Crystal Ball ESC de wereld in: een emoticon van een glazen bol. Sindsdien bracht het account veel informatie naar buiten over verschillende preselecties en Songfestivaldeelnemers, die pas later door officiële kanalen bevestigd werden.

Op de eerste twee dagen van november was het voor het eerst raak: het Twitterkanaal bracht exclusieve info over Eesti Laul 2023, de preselectie in Estland. Via allerlei tweets werden de deelnemers aangekondigd. Enkele uren later bracht de Estse omroep zelf het nieuws. Eén van de weinige accounts die wordt gevolgd door de Crystal Ball, is het account van Tomi Rahula, uitvoerend producent van de Estse voorronde. Een publiciteitsstunt van de Estse omroep? Een retweet uit januari toont namelijk een foto van Tomi als header van het account. Het is ons momenteel niet bekend of deze foto al eerder werd gebruikt, bijvoorbeeld bij de opstart van het account.

Sloveense kandidaat en snippets uit Spanje

In november bleef het hierna redelijk rustig. Het account plaatste eind die maand een tweet met exclusieve informatie over de Noorse preselectie Melodi Grand Prix. Zo werden de data van de shows en het aantal deelnemers benoemd. In december volgden exclusieve stukjes vanuit songteksten van een aantal deelnemers in (opnieuw) Estland en wist het account één dag voorafgaand aan de officiële bekendmaking dat Slovenië in Liverpool vertegenwoordigd gaat worden door de groep Joker Out. Ook bracht het kanaal, een dag voorafgaand aan de officiële releases, een aantal snippets van nummers die meedoen aan de Spaanse voorronde Benidorm Fest. Door ook informatie te lekken vanuit andere landen (en bijbehorende omroepen) lijken aanknopingspunten naar Tomi af te nemen.

Deelnemers diverse preselecties

In de eerste maand van 2023, een maand waarin verschillende preselecties startten of werden aangekondigd en waarin sommige deelnemende landen meer informatie deelden over de geselecteerde kandidaat voor het Songfestival, bracht de Crystal Ball veel inside information. Zo begon het nieuwe jaar met het lekken van alle deelnemende artiesten aan de Noorse voorronde voorafgaand aan de officiële berichtgeving vanuit de Noorse omroep. Ook wist het account vooraf al informatie te delen over (een aantal) deelnemers in de voorrondes van Letland, Ierland, Finland, Moldavië en IJsland. In sommige gevallen werden zelfs previews van de deelnemende songs op het kanaal gepubliceerd. Voor zover wij kunnen terughalen, bracht de Crystal Ball geen nieuws over België en Nederland.

Edgar Allan Poe

Een geheimzinnige tweet op 24 januari. De emoticon van de vlag van Oostenrijk werd gevolgd door de naam Edgar Allan Poe, een Amerikaans schrijver. Een dag later wist het account te vertellen dat zangeressen Teya en Salena het land gaan vertegenwoordigen in Liverpool. Iets later werd zelfs een snippet van hun inzending gedeeld met de titel Edgar Allan Poe. Behalve een bevestiging vanuit de Oostenrijkse omroep over Teya en Salena (bijna een week later) weten we op dit moment nog niet meer.. De header van het Twitterkanaal werd ook aangepast naar een beeltenis van de schrijver (en dus de titel van het nummer). Hiermee lijkt de eerdere header, de afbeelding van Tomi Rahula, een link te zijn naar de informatie uit de voorronde van Estland die werd gelekt en niet zo zeer te maken te hebben met degene achter het account.

Melodifestivalen

Ook in februari gaat het lekken van inside information door. Na de eerste heat van Melodifestivalen 2023, de preselectie in Zweden, laste het account een tweetal persconferenties in. Volgers kregen, door middel van te replyen op een tweet, de mogelijkheid om vragen te stellen over de volgende heats. Uit de antwoorden was duidelijk op te maken dat de Crystal Ball op de hoogte is van de nummers in de Zweedse voorronde. Zo lekte een deel van de lyrics van Loreen haar Tattoo uit, het nummer waarmee ze Zweden in mei hoopt te vertegenwoordigen. De beheerder(s) van het account schroomde(n) daarnaast niet om meningen te delen over de nummers.

Wie zit erachter?

Alle informatie zorgt voor een hoop enthousiasme, maar zeker ook voor een hoop vraagtekens. Zitten er Scandinavische schrijvers/producers achter? De Crystal Ball weet namelijk ook exclusief, voorafgaand aan de officiële bekendmaking vanuit de zanger zelf, te vertellen dat Andrew Lambrou voor Cyprus zal aantreden met een nummer genaamd Break a Broken Heart. Een nummer uit handen van een Zweeds/Deens team waarvan we de namen ook zien terugkomen bij een aantal inzendingen uit de Zweedse voorronde. Een verband naar de meeste andere preselecties lijkt er echter niet direct.

Misser

Toch werd de Crystal Ball niet altijd even goed opgepoetst: in januari werd een deelnemerslijst aan de Servische preselectie vrijgegeven. Deze bleek echter totaal niet te kloppen. Het account laste hierna een heuse persconferentie in en bracht daarnaast een statement naar buiten met excuses. Opvallend: in het bericht wordt in de wij-vorm gesproken.

Het deert de Crystal Ball niet. Die gaat namelijk gewoon door met het lekken van (doorgaans juiste) informatie. De afgelopen dagen hoorden we een snippet van de song waarmee Ronela Hajati aan de voorronde in San Marino deelneemt en werd om en nabij een half uur voor de bekendmaking de Zwitserse deelnemer al gedeeld. Als klap op de vuurpijl bracht het kanaal het nieuws dat Voyager Australië gaat vertegenwoordigen in mei met het nummer Promise. Terwijl de officiële bevestiging pas op donderdag 21 november 19.30 uur werd verwacht. Opnieuw bleek de gelekte informatie te kloppen.