EBU
België blijft deelnemen aan ‘Eurovision Choir’
België neemt opnieuw deel aan het ‘Eurovision Choir’, de jongste spin-off van het Songfestival met zangkoren in de hoofdrol. Dat meldt de EBU.
Op 22 juli vorig jaar vond de eerste editie van het ‘Eurovisiekoorfestival’ plaats in de Letse hoofdstad Riga. Negen koren uit evenveel landen namen toen deel en een vakjury duidde Slovenië als winnaar aan zonder verdere resultaten bekend te maken. Meteen al werd gezegd dat het slechts een tweejaarlijks evenement zou zijn, en de Unie houdt zich aan haar woord: op 3 augustus 2019 vindt editie twee plaats vanuit het Zweedse Göteborg.
We're excited to announce that 10 EBU Members will take part in next year's #Eurovision Choir competition in Gothenburg! Find out who they are: https://t.co/2sVPwyVruB pic.twitter.com/61O7CLDRhi
— EBU (@EBU_HQ) December 18, 2018
Er is ook een naamsverandering: van Eurovision: Choir of the Year gaat het naar het meer toepasselijke en correcte Eurovision Choir. De tien koren moeten bestaan uit vier tot 45 leden en moeten allen een live a capella-optreden van vier minuten bezorgen, in eender welk genre. Een vakjury bepaalt opnieuw de uitslag.
Heel wat wissels
Het aantal landen stijgt van negen naar tien, met heel wat wissels in het deelnemersveld. Denemarken, Estland, Hongarije en Oostenrijk houden het na een poging al voor bekeken, maar Frankrijk, Noorwegen, Schotland, gastland Zweden en Zwitserland debuteren. De landen die voor de tweede keer meedoen zijn Duitsland, Letland, Slovenië, Wales en België. Namens ons land zal de RTBF opnieuw een afvaardiging verzorgen. Welk koor Les Pastoureaux (foto) opvolgt, is nog niet bekend.
Schotland is een opvallende debutant. Het land dat onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk neemt voor de eerste keer onafhankelijk deel aan een EBU-wedstrijd, en wordt vertegenwoordigd door de Schotse tak van de Britse omroep BBC. Wales, een ander deel van het VK, nam ook al deel aan de eerste editie en debuteerde vorige maand ook op het Junior Eurovisiesongfestival. Aan de onafhankelijke deelname van landsdelen wijdden we eerder al een analyse.