EBU

Christer Björkman wil Amerikaans Songfestival organiseren

Op een persconferentie in Tel Aviv maakten de Zweedse producer Christer Björkman en twee collega’s bekend dat ze gaan werken aan een Amerikaanse variant op het Eurovisiesongfestival.

Het Zweedse boulevardmedium Aftonbladet meldde gisteren al dat er plannen waren voor een Amerikaans Eurovisiesongfestival. Vandaag werden de eerste details officieel bekendgemaakt. Vier Zweedse producenten, met allen bakken ervaring achter de schermen bij zowel edities van Melodifestivalen als het Eurovisiesongfestival, gaan de komende periode werken aan een format voor de Amerikaanse televisiemarkt. Het gaat om Christer Björkman, Ola Menzig, Anders Lenhoff (foto) en Peter Settman. Vooral die laatste is belangrijk, want met Brain Academy heeft Settman al een actief televisieproductiebedrijf in de VS.

2022?

‘We begonnen vorig jaar met de EBU te onderhandelen over de rechten’, zegt Anders Lenhoff bij Aftonbladet. ‘En nu hebben we met Peter Settman de meest succesvolle Zweedse producent gestrikt.’ Het is ook aan de baas van Brain Academy om een televisiezender te vinden die wil investeren in het programma, dat voorlopig American Song Contest wordt gedoopt.

Wanneer de eerste editie gehouden zal worden, is nog niet geweten. ‘We mikken op 2021, maar het kan ook 2022 worden, dat weten we nog niet’, erkent Christer Björkman. ‘Ik zal vooral meewerken aan het format van de Amerikaanse versie.’ Er zou gemikt worden op een langere selectie met meer uitzendingen verspreid over meerdere weken, in tegenstelling tot het Eurovisiesongfestival met drie live uitzendingen op drie avonden in dezelfde week.

Eerdere pogingen

Het is overigens niet de eerste keer dat er wordt gesproken over een Amerikaanse versie van het Songfestival. In 2006 had de Amerikaanse televisiezender NBC de rechten gekocht, maar het project liep af op een sisser en kwam nooit op antenne. Of de poging van Björkman en co een zoveelste verhoopte poging is om de wedstrijd te exporteren naar andere continenten, of het daadwerkelijk slagkracht zal hebben, valt nog te bekijken.

Intussen werd ook al enkele keren een Aziatische versie aangekondigd, maar ook die is nog steeds niet van de grond gekomen. Het Eurovision Asia Song Contest zou in december dit jaar in Australië worden gehouden, maar sinds de bekendmaking in oktober 2018, is het muisstil geweest over dat project.

Advertentie