EBU

EBU

EBU herbevestigt beslissing Songfestival 2023, Brussel zegt niet nee

Hoewel zowel een aantal Oekraïense als Britse politici en prominenten oproept het Eurovisiesongfestival in 2023 toch in Oekraïne door te laten gaan, blijft EBU bij de beslissing om dat niet te doen. Dat heeft de overkoepelende organisatie van de openbare omroepen laten weten in een nieuw statement. Ondertussen blijken ook Brussel en RTBF niet nee te zeggen tegen een mogelijke organisatie volgend jaar.

Dat laatste liet de minister van Media en Cultuur voor Wallonië en Brussel weten, al zegt ze dat eerst alle betrokkenen een eerste overleg gehad moeten hebben vooraleer België zich kandidaat stelt. ‘Op dit moment heeft noch de stad Brussel noch ikzelf contact gehad met EBU. Als dat het geval zou zijn, vereist dat dat de gemeenschappen, regio’s en RTBF en VRT gemobiliseerd worden.’ Volgens de Britse krant The Guardian zou de Europese Unie een festival in Brussel willen, daar schreven we eerder al over. Als het zover komt, lijkt Brussel dus geïnteresseerd te zijn.

Beslissingen door professionals

Over een mogelijke kandidatuur van Brussel zegt EBU zelf niks. Het schrijft echter in een nieuw statement dat het ‘volledig de ontgoocheling begrijpt over het niet kunnen organiseren van het Songfestival 2023 in Oekraïne. De beslissing is genomen door de verantwoordelijkheid van EBU om te verzekeren dat de omstandigheden veilig zijn voor iedereen die meewerkt en deelneemt aan het evenement. De planning daarvoor moet meteen beginnen in het gastland. Minstens 10,000 mensen zijn geaccrediteerd om te werken aan het Eurovisiesongfestival en 30,000 fans worden verwacht in het gastland. Hun veiligheid is onze eerste zorg. Daarvoor is het van het uiterste belang dat beslissingen over zo een complex tv-evenement genomen worden door professionals en niet gepolitiseerd worden. De regels zeggen dat het evenement verhuisd kan worden in geval van overmacht.’

EBU houdt daarbij ernstig rekening met de mogelijkheid van luchtaanvallen. Daarop volgend heeft EBU ook het advies gevraagd van onafhankelijke experten, die zeggen dat het risico op conflicten heel hoog is. ‘Ook geen enkel groot internationaal concert staat gepland in Oekraïne in 2023.’

Geschikte locatie vinden

In het statement is ook nog het volgende te lezen. ‘Met betrekking tot de mogelijkheid om de wedstrijd te organiseren op een grenslocatie dicht bij een buurland, voldoen de specificaties van de voorgestelde locaties en het ontbreken van de noodzakelijke omringende infrastructuur niet aan de vereisten van het ESC. Dit alles draagt bij aan de algemene beoordeling van de EBU dat op het gebied van veiligheid en operationele garanties niet wordt voldaan aan de noodzakelijke vereisten voor hosting, zoals uiteengezet in de regels van het Eurovisiesongfestival. Dit alles in aanmerking nemend heeft de EBU met spijt in het hart de beslissing genomen om het evenement naar een ander land te verplaatsen. Het zal de discussie voortzetten over het vinden van een geschikte locatie voor het Eurovisiesongfestival van volgend jaar. We gaan graag verder met ons Oekraïense lid UA:PBC over al deze kwesties.’ Die geschikte locatie lijkt in het Verenigd Koninkrijk te liggen, met wie EBU momenteel in gesprek is over een mogelijke organisatie volgend jaar.

Advertentie