EBU

EBUALGEMEEN

Stem nu op jouw favoriete Songfestivalnummers!

Na bijna een jaar wachten staan we aan de vooravond van het Eurovisiesongfestival 2021 te Rotterdam. De repetities zijn afgelopen weekend van start gegaan en elke dag arriveren er nog nieuwe delegaties in de gaststad van dit jaar. Naast het eigenlijke Songfestival, worden er ook tal van randactiviteiten georganiseerd door de EBU om Europa warm te maken voor het evenement.

Een van deze activiteiten is een grote stemming die georganiseerd wordt door de EBU. In België slaan VRT, Radio 2 en RTBF de handen in elkaar om de poll voor de Belgische kijker te verzorgen. Doelstelling is om het beste Eurovisie-nummer aller tijden te kiezen.

Als je op de link op het einde van dit artikel klikt, zal je naar het stemformulier worden doorverwezen. Volgens Britse en Spaanse bronnen zal je daar de mogelijkheid krijgen om drie tot vijftien nummers aan te duiden. In de roemrijke geschiedenis van het Songfestival is dit natuurlijk geen gemakkelijke klus, gezien het feit dat er om en bij de 1500 nummers zijn. Daarom werd er ook een filteroptie voorzien waarbij je trefwoorden kan aanduiden om jouw favoriet te vinden.

Europees initiatief

Niet enkel Belgen krijgen de kans om te stemmen voor hun persoonlijke favorieten. Ook in andere landen zullen de omroepen die verantwoordelijk zijn voor de nationale Songfestivalbijdrage stemmen verzamelen. Van Spanje tot het Verenigd Koninkrijk, iedereen krijgt de kans om zijn stem uit te brengen.

Het nummer dat in een land de meeste stemmen krijgt, ontvangt vijftig punten. De tweede krijgt 49 punten en zo loopt de lijst verder tot nummer 50 van  de nationale lijsten die dan één punt krijgt. Vervolgens worden de punten van elk land bij elkaar opgeteld en wordt, wie dan op nummer één staat, tot winnaar gekroond.

De uitslag van de Belgische en Europese stemming zal worden bekend gemaakt op zaterdag 15 mei. Op vrijdag 21 mei zal Radio 2, onder leiding van Caren Meynen, de uitslag uitzenden in het speciaal daarvoor voorziene programma Eurovisiesongfestival, de Europese 50. 

Heb jij al een idee wie jouw stem krijgt? Wacht niet en klik hier om het stemformulier in te vullen! Nog even bedenktijd nodig? Geen zorgen, dat kan. De stemming loopt namelijk van maandag 10 tot vrijdag 14 mei.

Ontdek alle verhalen van 65 edities van het Eurovisiesongfestival in ons boek ’65 jaar België op het Songfestival’. Koop het via deze link.

Advertentie