Junior 2021

JUNIOR 2021

Stemming Junior Eurovisiesongfestival 2021 geopend!

Het Junior Eurovisiesongfestival 2021 vindt over twee dagen, op 19 december, plaats in de Franse hoofdstad Parijs vanuit La Seine Musicale. Negentien landen nemen deel en zullen allemaal aanwezig zijn in Parijs, in tegenstelling tot vorig jaar. Sinds 2017 kun je twee dagen van tevoren vanaf 20.00 uur al stemmen op jouw favoriete liedjes. Dat betekent dat er vanaf nu gestemd kan worden! Klik hier om direct door te gaan naar de stemming.

Om geldig te kunnen stemmen is het verplicht om de video met fragmenten van alle deelnemende liedjes te bekijken. Onderaan zijn alle deelnemers met hun volledige liedjes nog eens op een rijtje te vinden. Om de strijd zo eerlijk mogelijk te houden, kun je niet op maar één land stemmen. Het is daarom verplicht om op drie inzendingen te stemmen. Anders dan bij het ‘volwassen’ Songfestival, is het ook toegestaan om op het eigen land te stemmen. De stemming zal net voor het begin van de show op zondag terug sluiten.

Een tweede keer stemmen

Als alle landen met hun liedjes hebben opgetreden op zondag gaat de stemming opnieuw open. Je krijgt dan vijftien minuten de tijd om nog eens je stem uit te brengen. De manier van stemmen blijft hierbij hetzelfde. Daarna zullen alle stemmen van het publiek en de jury worden samengeteld waarna de winnaar bekend wordt gemaakt.

play

Wil je de stemprocedure nog eens in het Nederlands uitgelegd krijgen. De Nederlandse inzending, Ayana, legt het graag nog eens voor je uit.

play

De stemproceduregeschiedenis

De stemprocedure van het Junior Eurovisiesongfestival veranderde meerdere malen de afgelopen vijftien jaar. In 2003 en 2004 was er geen jury, alle stemmen kwamen van het publiek. Het festival volgde daarmee de stemprocedure van het ‘volwassen’ Songfestival. Sinds 2005 kregen alle liedjes meteen twaalf punten, zodat geen enkele inzending met nul punten naar huis zou gaan. In 2008 werden de jury’s toegevoegd en werd de winnaar bepaald door de helft jurystemmen en de helft publieksstemmen. In 2012 werd ook een kinderjury geïntroduceerd waarbij een kind uit ieder land punten mocht geven. Dit werd zo gedaan tot en met 2015. In 2016 mocht alleen de jury stemmen en was er dus geen televoting. En dat brengt ons bij het jaar 2017, het jaar dat een volledig nieuwe stemprocedure werd ingevoerd. Stemmers hoefden zich zo geen zorgen meer te maken over de telefoonkosten aangezien er via de officiële website gestemd dient te worden. Vijftig procent jurystemmen en vijftig procent publieksstemmen bepaalden zo de winnaar. De EBU besliste eerder dit jaar om deze stemprocedure voor het vierde jaar op rij te gaan gebruiken.

Problemen bij het stemmen

In 2017 ontstonden meteen problemen toen het online stemmen voor de eerste keer werd gebruikt. Het was toegestaan om per persoon drie tot vijf keer te stemmen, echter vonden veel stemmers omwegen om toch meerdere keren te stemmen. Zo werden verschillende VPN’s en de incognitomodus gebruikt en slaagden stemmers er ook in via computer én mobiele telefoon te stemmen. Op de avond dat de stemming werd geopend ondervonden ook veel fans problemen bij het stemmen. Zo crashte de website meerdere keren of was deze niet eens bereikbaar.

play