Junior 2022

JUNIOR 2022

Vanmiddag: Junior Eurovisiesongfestival 2022

Vandaag is het eindelijk zover: de apotheose van het Junior Eurovisiesongfestival 2022. Vorig jaar won de Armeense Maléna met het aanstekelijke Qami qami. Twee dagen na de overwinning besloot de Armeense omroep het volgende festival te willen organiseren waardoor we na 11 jaar terugkeren naar Jerevan. Als Belg kan je de show volgen op het YouTube-kanaal van Junior Eurovision, zenders NPO 3 of France 2. Afspraak om 16.00 uur!

De Armeniërs krijgen vandaag om 16.00 uur de eer om de twintigste editie van het Junior Eurovisiesongfestival af te trappen. Live vanuit het Karen Demirchiancomplex treden zestien landen aan om te strijden voor de felbegeerde overwinning. Het belooft een spektakeleditie te worden met enkele Armeense (Junior)-Eurovisiesongfestivalartiesten waaronder Rosa Linn (ESF Armenië 2022) en Maléna (JESF Armenië 2021). Die laatste verzorgde dit jaar trouwens ook het themalied dat Spin the Magic luidt. Als kers op de taart krijgen we een throwback optreden met 11 van de 19 winnaars van de afgelopen edities. De show zal worden gepresenteerd door Iveta Mukuchyan (ESF 2016), Garik Papoyan en Karina Ignatyan (JESF 2019).

België is er al sinds 2013 niet meer bij. Nederland en Frankrijk zullen wel schitteren op het podium. Het festival wordt in België niet meer uitgezonden op de openbare omroep. Wie live wil kijken, zal dus zijn toevlucht moeten nemen op het YouTube-kanaal van Junior Eurovision. Als je liever via televisie kijkt, kan je vanmiddag afstemmen op de Nederlandse zender NPO 3 of de Franse zender France 2.

Stemmen

Net zoals bij het Eurovisiesongfestival bestaat het stemsysteem uit twee delen: de juryleden en de kijker thuis. Beide groepen hebben elk voor vijftig procent inspraak in de einduitslag. Er zijn wel enkele grote verschillen: twee van de juryleden zijn ook kinderen, er is geen televoting per telefoon, maar enkel via een online voting platform. Daarnaast is het verplicht om op drie landen te stemmen én is het toegelaten om op jouw eigen land te stemmen. Ook voor Belgen en andere inwoners uit niet-deelnemende landen is deze online voting interessant want ook zij kunnen online stemmen.

Op vrijdag 9 december werd het online voting platform voor een eerste maal geopend. Wie dit artikel leest voor zondag 11 december 15.59 uur kan nog snel via deze link stemmen. Om 16.00 gaan de lijnen dicht en start de show in Jerevan. Als alle zestien deelnemers met hun liedjes hebben opgetreden gaat de stemming opnieuw open. Je krijgt dan vijftien minuten de tijd om nog eens je stem uit te brengen. Ook tijdens deze stemming zal je verplicht worden om voor drie landen te stemmen én kan je opnieuw op jouw eigen land stemmen.

Deelnemers

Zestien landen zullen deelnemen aan het Junior Eurovisiesongfestival 2022, dat zijn er drie minder in vergelijking met vorig jaar. Rusland zal voor het eerst sinds 2005 niet deelnemen gezien het feit dat geen enkele Russische omroep nog lid is van de EBU. Ook Azerbeidzjan zullen we dit jaar niet zien verschijnen op het podium. Een officiële reden voor hun afwezigheid werd niet gegeven, mogelijks speelt het feit dat hun aartsvijand Armenië de organisatie in handen heeft een rol. Ook Duitsland geeft er na twee jaar de brui aan. Bulgarije stond, na een korte terugkeer in 2021, ook niet op de deelnemerslijst. Het Verenigd Koninkrijk is daarentegen weer terug na een afwezigheid van 17 jaar.

Voor de laatste Belgische inzending moeten we al terug naar 2012. Nederland doet wel nog altijd mee. Het is tevens het enige land dat aan alle twintig edities heeft deelgenomen. Onze noorderburen worden dit jaar vertegenwoordigd door de 12-jarige Luna met haar lied La festa

play

AlbaniaAlbania: Kejtlin Gjata - Pakëz Diell

play

ArmeniaArmenia: Nare - DANCE!

play

FranceFrance: Lissandro Formica - Oh Maman!

play

GeorgiaGeorgia: Mariam Bigvava - I Believe

play

IrelandIreland: Sophie Lennon - Solas

play

ItalyItaly: Chanel Dilecta - BLA BLA BLA

play

KazakhstanKazakhstan: David Charlin - Jer-Ana (Mother Earth)

play

MaltaMalta: Gaia Gambuzza - Diamonds In The Skies

play

NetherlandsNetherlands: Luna - La Festa

play

North MacedoniaNorth Macedonia: Lara feat. Jovan & Irina - Životot E Pred Mene

play

PolandPoland: Laura Bączkiewicz - To The Moon

play

PortugalPortugal: Nicolas Alves - Anos 70

play

SerbiaSerbia: Katarina Savić - Svet Bez Granica

play

SpainSpain: Carlos Higes - Señorita

play

UkraineUkraine: Zlata Dziunka - Nezlamna (Unbreakable)

play

United KingdomUnited Kingdom: Freya Skye - Lose My Head

Advertisement