Analyse

ANALYSEJUNIOR 2022

Junior Eurovisiesongfestival: kinderfeestje waarvoor België al tien jaar vriendelijk bedankt

Morgen, op zondag 11 december, vindt in Jerevan het Junior Eurovisiesongfestival plaats. Een bijzondere editie, het evenement wordt voor de twintigste keer georganiseerd. Heel wat landen tekenen present voor de jubileumeditie, maar België schittert voor het tiende jaar op rij door afwezigheid. Ons land nam voor het laatst deel in 2012. Songfestival.be blikt terug op de Belgische deelnames en polste bij verschillende zenders naar een eventuele terugkeer.

De allereerste editie van het Junior Eurovisiesongfestival vond plaats op 15 november 2003 in Kopenhagen. De keuze voor de Deense hoofdstad was geen louter toeval. In 2000 en 2001 werd door de Deense publieke omroep DR al een muziekwedstrijd voor kinderen georganiseerd. Het concept werd in 2002 uitgebreid naar MGP Nordic (Melodi Grand Prix Nordic) met drie deelnemende landen: Denemarken, Noorwegen en Zweden. Het succes van dit format ontging ook de EBU niet, één jaar later was het Junior Eurovisiesongfestival een feit.

Aan de eerste editie namen zestien landen deel, waaronder ook België. Ons land werd vertegenwoordigd door de vier jongens van X!NK, die onlangs hun comeback maakten. Met De vriendschapsband eindigde ons land knap zesde in Kopenhagen. Het was uiteindelijk de Kroatische Dino Jelusić die zich de allereerste winnaar van het Junior Eurovisiesongfestival mocht noemen.

play

Vierde plaats

Ook in de daaropvolgende jaren scoorde België bijzonder goed op het Junior Eurovisiesongfestival. Van de tien deelnames eindigden er maar liefst acht in de top tien. De hoogste notering werd behaald in 2009; de jodelende Laura Omloop werd toen vierde met het aanstekelijke Zo verliefd (yodelo).

play

De deelnames in 2010 en 2011 resulteerden eveneens in een mooie zevende plaats. Fabian Feyaerts, de allerlaatste Belgische kandidaat, werd in 2012 vijfde op een deelnemersveld van twaalf kandidaten, het tweede beste resultaat van ons land.

Hieronder een overzicht van alle Belgische deelnames en resultaten:

JAARARTIESTNUMMERPLAATSPUNTEN
2003X!NKDe vriendschapsband683
2004Free SpiritsAccroche-toi1037
2005LindsayMes rêves1063
2006Thor!Een tocht door het donker771
2007TrustAnders1519
2008OliverShut Up1145
2009LauraZo verliefd (yodelo)4113
2010Jill & LaurenGet Up!761
2011FemkeEen kusje meer764
2012FabianAbracadabra572

Te weinig interesse

Tegenvallende resultaten zijn dus allerminst de reden waarom ons land zich in 2013 uit de wedstrijd terugtrok. De VRT besliste om de focus te leggen op een eigen talentenjacht los van het internationale evenement, waarin er in Vlaanderen te weinig interesse bleek te zijn. Een standpunt waarachter de openbare omroep zich op vandaag nog steeds schaart.

‘VRT heeft geen plannen voor deelname aan het Junior Eurovisiesongfestival. We blijven verder inzetten op succesvolle muziekformats zoals #LikeMe en Ketnetmusical’
(Jan Sulmont, woordvoerder VRT)

Dezelfde vraag werd door onze redactie voorgelegd aan de Franstalige omroep RTBF, maar bleef onbeantwoord. De Waalse zender leverde in 2005 haar laatste kandidaat af, de toen 11-jarige Lindsay met het nummer Mes rêves, waarmee ze tiende werd in Hasselt.

play

Daarna trok de RTBF zich volledig terug uit het evenement, eveneens wegens te weinig belangstelling. De kans dat de zender in de nabije toekomst opnieuw aan het Junior Eurovisiesongfestival deelneemt lijkt ons zo goed als onbestaande.

Juniorversie laat ook Scandinavië koud

Samen met België is Zweden de tweede grote afwezige op het Junior Eurovisiesongfestival. De laatste deelname dateert alweer van 2014. In tegenstelling tot het ‘echte’ Songfestival, scoorden de Zweden minder goed op de juniorversie. In de eerste drie edities eindigde het land telkens teleurstellend vijftiende. Enkel in 2006 werd een klein succesje opgetekend toen Molly Sandén derde werd.

play

Ook Noorwegen bengelde meermaals onderaan het puntenklassement en hield het in 2006 voor bekeken. De Denen deden het een pak beter en wisten telkens de top vijf te bereiken, maar trokken zich eveneens in 2006 terug wegens te weinig interesse. Finland ten slotte had al helemaal geen belangstelling in een internationale liedjeswedstrijd voor kinderen en nam bijgevolg nooit deel.

Populariteit en revival in andere landen

In andere landen is het Junior Eurovisiesongfestival wel nog altijd razend populair. Nederland bijvoorbeeld is het enige land dat tot dusver op elke editie aanwezig was. De successen van onze Noorderburen zijn eerder wisselend, gaande van een laatste plaats in 2021 tot winst in 2009.

play

Opvallend is wel dat het festival de laatste vijf jaar opnieuw aan populariteit wint. Heel wat landen maakten na jarenlange afwezigheid opnieuw hun opwachting op het internationale event. Zo hielden de Portugezen het in 2008 – na twee deelnames – voor bekeken, maar de overwinning van Salvador Sobral op het Eurovisiesongfestival in 2017 wakkerde de liefde voor de kinderwedstrijd opnieuw aan. Sindsdien is Portugal opnieuw elk jaar present op het Junior Eurovisiesongfestival.

Hetzelfde verhaal zien we in Spanje. Na vier deelnames – waarvan één keer winst en twee zilveren medailles – trok de Spaanse omroep TVE zich in 2007 terug uit de wedstrijd. In 2019 maakte Spanje een succesvolle comeback en werd knap derde.

Ook Frankrijk mag spreken van een succesverhaal. Het land nam in 2004 voor de eerste keer deel aan het Junior Eurovisiesongfestival, maar zou pas veertien jaar later, in 2018, een tweede poging wagen. Meteen goed voor de zilveren medaille. Op het goud moesten de Fransen niet lang wachten. In 2020 eindigde Valentina op het hoogste schavot met J’imagine, een nummer geschreven door Barbara Pravi.

play

Wie nog meer beloond werd voor hun terugkeer, zijn de Polen. Ook zij stuurden elf jaar lang hun kat naar het festival, maar keerden in 2016 toch terug. Eveneens met succes; zowel in 2018 en 2019 won Polen het Junior Eurovisiesongfestival.

En jawel, ook in de jubileumeditie zien we een opvallende comeback. Na een afwezigheid van maar liefst zeventien jaar tekent het Verenigd Koninkrijk opnieuw present op de liedjeswedstrijd. Daarin zullen de puike prestatie van Sam Ryder eerder dit jaar én de organisatie van het Songfestival in Liverpool ongetwijfeld een rol gespeeld hebben.

play

Een terugkeer van België op het Junior Eurovisiesongfestival zou het feestje dus compleet maken. Helaas voor de vele fans is dit nog steeds ijdele hoop.

Advertentie