Rusland

RUSLAND

Russische inzending voor Rotterdam onderzocht voor songtekst

Rusland wordt dit jaar vertegenwoordigd door Manizha met het nummer Russian Woman. Het nummer, dat een duidelijk feministische insteek heeft, wordt op dit moment onderzocht door een Russisch onderzoekscomité.

Op 8 maart won Manizha de Russische preselectie. Sindsdien ligt ze onder vuur op sociale media. Naast haar Tadzjiekse achtergrond die voor velen moeilijk ligt, is de zangeres uitgesproken pro-LGBTQ. Voeg daar enkele uitspraken aan toe waarin ze huiselijk geweld afkeurt en een nummer dat gaat over de transformatie en kracht van de Russische vrouw, en je hebt een cocktail van, vanuit Russisch oogpunt, controversiële standpunten. Er gingen al snel stemmen op om haar te vervangen, maar daar kwam geen echte reactie op van hogere instanties.

Tot nu dus. Nu blijken er enkele klachten te zijn binnengelopen bij een officiële onderzoeksinstantie. Deze naar eigen zeggen onafhankelijke organisatie zou samenwerken met het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken en Defensie en met de federale veiligheidsdienst van de Russische Federatie. Zij krijgen nu de opdracht om te onderzoeken of het nummer wel strookt met de normen en waarden die het land wil uitdragen en of er geen zaken worden gezegd die in strijd zouden zijn met de wet.

Uit welke hoek komen deze klachten? 

De eerste klacht komt van een organisatie voor oorlogsveteranen. Volgens de groep zou het nummer de spanningen en haat tussen etnische groepen (Russen en Tadzjieken) aanwakkeren. Daarnaast zou het tot doel hebben om de menselijke waardigheid van de Russische vrouw ernstig te vernederen. De veteranen gaan er in ieder geval niet licht over. In een open brief roepen ze de voorzitter van het comité op om een strafprocedure te starten.

Een vereniging van orthodoxe vrouwen diende een tweede klacht in tegen het nummer. Russian Woman zou aanzetten tot haat tegenover mannen en meehelpen in het ondermijnen van de fundamenten van het traditionele gezin. Zij roepen dan ook op om het nummer te verbieden. Ook zou Manizha volgens de groep niet meer mogen deelnemen aan het Eurovisiesongfestival.

Gevolgen? 

Deze zijn op dit moment nog onduidelijk. Het zal afwachten worden tot het onderzoekscomité zijn rapport naar buiten brengt. Indien men tot het besluit komt dat er geen problemen zijn met het nummer, dan treedt Manizha met Russian Woman aan in de eerste halve finale op dinsdag 18 mei. Gisteren verscheen alvast een nieuwe versie van de song, anders dan wat we hoorden in de Russische preselectie:

play