Turijn 2022

TURIJN 2022EBU

EBU weert Rusland van Eurovisiesongfestival 2022

De EBU, de overkoepelende Europese omroeporganisatie, heeft aangekondigd dat Rusland niet mag deelnemen aan het Eurovisiesongfestival 2022 in Turijn.

De raad van bestuur van de EBU nam het besluit naar aanleiding van een aanbeveling eerder vandaag van het Eurovisie Songfestival-bestuur, de Reference Group, op basis van de regels van het evenement en de waarden van de EBU. De aanbeveling van de referentiegroep werd ook ondersteund door de televisiecommissie van de EBU.

Het besluit weerspiegelt de bezorgdheid dat, in het licht van de ongekende crisis in Oekraïne, de opname van een Russische inzending in de wedstrijd van dit jaar de competitie in diskrediet zou brengen.

Alvorens deze beslissing te nemen nam de EBU de tijd om breed te overleggen onder haar leden. De EBU is een apolitieke ledenorganisatie van omroepen die zich inzet voor het hooghouden van de waarden van de openbare dienstverlening.

We blijven toegewijd aan het beschermen van de waarden van een culturele competitie die internationale uitwisseling en begrip bevordert, het publiek samenbrengt, diversiteit viert door middel van muziek en Europa verenigt op één podium.

Negen deelnemende omroepen aan het Eurovisiesongfestival 2022 kwamen al met een statement over een Russische deelname in Turijn, meer informatie hierover is te lezen via deze link.

Advertentie