Rusland

RUSLANDALGEMEENEBU

Russische omroepen zeggen lidmaatschap EBU op

De Russische staatszender VGTRK (RTR), Pervy Kanal (C1R) en de radio-omroepen van RDO lieten in een statement weten allen uit de EBU te stappen. Dat schrijft het Russische nieuwsagentschap TASS. Een dag eerder kwam de EBU al met een statement dat en waarom Rusland niet zal deelnemen aan het Eurovisiesongfestival 2022 in Turijn, meer hierover is te lezen via deze link. Rusland zal hierdoor geen gebruik meer kunnen maken van de diensten van de EBU.

In navolging van de Russische inval in Oekraïne maakten verschillende Europese omroepen hun standpunt ten opzichte van een Russische deelname aan het Eurovisiesongfestival 2022 in Turijn kenbaar. De Oekraïense publieke omroep UA:PBC vroeg al aan de EBU om het volledige lidmaatschap van haar Russische leden op te zeggen, terwijl meer omroepen zich achter Oekraïne schaarden met de vraag aan de EBU om Rusland uit te sluiten van deelname aan het Eurovisiesongfestival 2022. De Finse omroep YLE meldde zelfs niet te zullen deelnemen in Turijn als de EBU Rusland niet zou weren van het festival in mei. Ook hierover werd al door onze redactie geschreven, meer is te lezen via deze link.

Een dag later laten de betreffende Russische omroepen in een gezamenlijke reactie daarop zelf weten hun lidmaatschap op te zeggen. Ze noemen het ‘een directe reactie op de uitsluiting van het Eurovisiesongfestival 2022’.

Wij beschouwen dit als een ongepast, politiek offer op een muzikaal forum dat altijd zijn niet-politieke status heeft benadrukt.

Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Zo was het nummer ‘1944’ van de Oekraïense Jamala een ‘open politiek manifest’. Ook het Wit-Russische nummer van vorig jaar ‘Ya nauchu tebya (I’ll Teach You)’ is hiervan een voorbeeld. Dit zijn slechts twee voorbeelden uit een lange reeks interpretaties. De organisatie gebruikt de term ‘politiek’ suggestief en bevooroordeeld, allen in het belang en de wil van de Europese Unie.

Helaas is de EBU veranderd in een club waarvan de leden in ongelijke omstandigheden verkeren. We achten het onmogelijk voor ons om hiervan lid te blijven.

Rusland op het Eurovisiesongfestival 

De Russische omroepen C1R en RTR wisselden jaarlijks af als deelnemende omroep aan het Eurovisiesongfestival, zoals de Belgische VRT en RTBF dat ook doen. Met deze uitsluiting is het onmogelijk dat Rusland snel weer op het Eurovisiesongfestival zal verschijnen.

Sinds 1994 nam Rusland 23 keer deel aan het Eurovisiesongfestival. Eén keer lukte het niet om de finale te behalen. In 2008 won Rusland het Eurovisiesongfestival met het lied Believe, gezongen door Dima Bilan, waardoor het festival in 2009 naar Moskou trok. In 2021 werd Rusland in Rotterdam vertegenwoordigd door Manizha met haar lied Russian Woman en werd 9e met 204 punten. Voorlopig zal dit de laatste Russische act op het Eurovisiesongfestival zijn.

Dima Bilan – Believe 

play

Manizha – Russian Woman

play

Andere Eurovisie-evenementen

Het opzeggen van het EBU-lidmaatschap heeft ook gevolgen voor alle andere Eurovisie-evenementen waaraan Rusland deelnam, zoals het Junior Eurovisiesongfestival. Sinds 2005 nam Rusland 17 keer deel en won een keer in 2006 met Vesenniy Jazz, gezongen door de Tolmachevy Twins en een keer in 2017 met Wings, gezongen door Polina Bogusevich. Ook tijdens Eurovision Young Musicians zal het land niet meer te zien zijn. Meerdere deelnames leidden tot één keer winst door Ivan Bessonov in 2018. Ook aan de danscompetitie Eurovision Young Dancers zal het land niet meer mogen deelnemen.

Tolmachevy Twins – Vesenniy Jazz

play

Polina Bogusevich – Wings

play

Ivan Bessonov 

play

Advertentie