Eurosong 2023

EUROSONG 2023EX-DEELNEMERSVOORRONDES 2023

Loredana en Pat Krimson bergen Songfestivaldroom op: ‘Wij hebben die bladzijde omgeslagen’

Begin dit jaar waagde Loredana De Amicis haar kans bij Eurosong 2023. Met het nummer You Lift Me Up hoopte ze ons land te mogen vertegenwoordigen op het 67e Eurovisiesongfestival. Helaas draaide haar deelname op een sisser uit; de Limburgse eindigde voorlaatste in de nationale finale.

Televotend Vlaanderen bedeelde de zangeres nog een vijfde plaats toe, maar bij de vakjury bengelde Loredana helemaal onderaan het klassement. Met een totaalscore van 167 punten strandde de wederhelft van Pat Krimson op de zesde en voorlaatste plaats. Een zware teleurstelling voor de twee, zoals je in een eerder gepubliceerd artikel al kon lezen.

Geen nederlaag

In het Play4-programma Play Café blikken Patrick Claesen – de echte naam van Pat Krimson – en zijn kersverse echtgenote terug op hun Eurosong-avontuur. Eerst en vooral wil Patrick, die eveneens fungeert als manager van Loredana, benadrukken dat de deelname van Loredana geen nederlaag was, zoals her en der geopperd werd. ‘Een nederlaag is wanneer iedereen op dezelfde punten kan scoren en toen Loredana moest zingen kon niemand nog punten geven, want het systeem sloeg tilt‘, weerlegt Claesen de kritiek.

Ondanks het feit dat You Lift Me Up de kijkers en jury niet wist te overtuigen en ook de hitlijsten niet haalde, staat het koppel nog steeds achter de nummerkeuze. ‘We vonden het wél een goed nummer‘, verdedigt Pat Krimson zich. ‘We hebben gewoon gedaan wat we graag wilden doen en we zijn een ervaring rijker’, vult Loredana aan.

Nieuwe poging

Een volgende deelname aan de Vlaamse preselecties zien de twee niet zitten. ‘We hebben die bladzijde omgeslagen. Als ze ons nu opnieuw zouden vragen, zeggen we op dit moment neen‘, klinkt het resoluut. Op de vraag of de twee in de toekomst überhaupt nog eens hun kans willen wagen, luidt het antwoord eerder twijfelachtig: ‘Laat er maar een paar jaar overgaan!’

Eerdere deelnames

Zowel Pat Krimson als Loredana zijn niet aan hun proefstuk toe. Met het ter ziele gegane Leopold 3 waagde Claesen al in 1993 zijn kans bij Eurosong. Met Vergeet-mij-nietje greep de groep net naast de bronzen medaille. Pas twee decennia later, in 2014, probeerde Pat Krimson het opnieuw met 2 Fabiola. She’s After My Piano strandde in de halve finale, maar won dat jaar wel de Radio 2 Zomerhit. Hieronder nog eens alle deelnames op een rijtje.

1993

play

2014

play

2023

play

Advertentie