Eurosong 2023

EUROSONG 2023

Onthuld: dit zijn kandidaten ‘Eurosong 2023’

We hebben er lang op moeten wachten, maar de VRT liet eindelijk officieel in de kaarten kijken. De omroep heeft in een persbericht de namen van de zeven kandidaten onthuld die deelnemen aan Eurosong 2023. Over het precieze verloop van de preselectie wordt pas volgende maand gecommuniceerd.

We weten nu met zekerheid dat het gaat om een voorronde met zeven kandidaten die elk met twee songs deelnemen, en dus niet drie zoals de krant Het Laatste Nieuws vorige week nog liet uitschijnen. Daarnaast bevestigt de VRT dat er een rechtstreekse finale komt op zaterdagavond 14 januari 2023 vanuit Paleis 12 in Brussel waarin het publiek samen met een vakjury bepaalt wie voor België naar Liverpool afreist voor het Eurovisiesongfestival in mei. Meer exacte details over het concept van Eurosong 2023 volgen volgens het persbericht van de VRT in december. Ook over de kaartverkoop voor de finale in Paleis 12 ontbreken details op het moment van schrijven.

In de week voor de finale van 14 januari komt er ‘iets dat nog nooit gezien is op de Vlaamse televisie’ gefocust op de zeven kandidaten. Tijdens Kawtar & Keyaert, het ochtendprogramma op MNM, verklapte Peter Van de Veire dat ze alle zeven met slechts een van de twee songs in de finale in Paleis 12 zullen staan. Mogelijk gaat het dus om een mini-preselectie met twee songs per artiest zoals dat eerder in 2012 ook met Iris gebeurde. Opnieuw ontbreken exacte details daar nog over.

De zeven kandidaten van Eurosong 2023 zijn:

1. Ameerah

Het is niet Natalia die negentien jaar na een eerdere deelname aan de preselectie terugkeert, maar wel Astrid. In 2004 werd ze zevende en laatste in de finale van Eurosong met de song Don’t Stop the Music.

play

Na haar avontuur in de voorronde nam ze de artiestennaam Ameerah aan. Onder die vlag scoorde ze in 2010 enkele hits. Een samenwerking met onder meer Regi loodste haar naar de top tien van de Ultratop. Het was echter een duet met het Noorse duo Madcon, in 2010 te zien tijdens de pauzeact van de Songfestivalfinale, dat haar grootste Europese hit zou worden, al kwam ze bij ons niet verder dan de tipparade.

play

Intussen verdiende Ameerah haar sporen als liedjesschrijver voor artiesten als Jennifer Lopez, Jay Sean en DJ Tiësto. Tijdens Eurosong 2023 keert ze opnieuw zelf op de voorgrond als zangeres.

2. Chérine

Met een deelname aan de Songfestivalvoorronde is Chérine niet aan haar wedstrijdproefstuk toe. Ze nam eerder al drie keer deel aan The Voice, in 2017 in Vlaanderen en in 2019 en 2022 in Frankrijk, en stond dit jaar ook in de finale van MNM Rising Star, een talentenjacht van de VRT-radiozender. Bij haar Vlaamse The Voice-avontuur eindigde ze in het team van Hooverphonic-zanger Alex Callier en strandde ze in de liveshows.

play

3. gala dragot

gala dragot is de artiestennaam van Gala Aliaj, die met haar zeventien levensjaren de junior is in het deelnemersveld van Eurosong 2023. Ze verwierf bekendheid door in 2020 The Voice Kids op haar naam te schrijven. Ze volgt les aan de kunsthumaniora, speelt piano, schildert en heeft een passie voor film.

play

4. Gustaph

Gustaph is dan weer het muzikale alter ego van Stef Caers. In 2000 scoorde hij een hitje in de Ultratop met het lied Gonna Lose You, toen nog onder de naam Steffen.

play

Caers bouwde tot hiertoe vooral een reputatie op als een zeer gedegen achtergrondzanger. Dat leidde al tot twee eerdere Songfestivalavonturen, want hij stond zowel vier jaar geleden bij Sennek in Lissabon als vorig jaar Hooverphonic in Rotterdam in het achtergrondkoor als onderdeel van de Belgische delegatie. De zanger werkt de laatste tijd meer aan solomateriaal en daar hoort zijn deelname aan de preselectie bij. Zien we hem voor de derde opeenvolgende keer namens de VRT naar het Songfestival gaan?

5. Hunter Falls

Hunter Falls, of Tchiah Ommar Abdulrahman in het dagelijks leven, woonde al in Irak, Zweden en het Verenigd Koninkrijk alvorens neer te strijken in ons land. Net als Chérine nam hij eerder deel aan zowel The Voice van Vlaanderen als MNM Rising Star, in beide gevallen ook zonder te winnen. De laatste tijd werkt Hunter Falls vooral samen met dj Peter Luts, wat al in enkele singles resulteerde.

6. Loredana

Hoewel HLN vorige week nog schreef dat ze op de reservebank plaatsnam, treedt de zangeres dan toch opnieuw aan in Eurosong. Negen jaar geleden werd ze samen met Pat Krimson uitgeschakeld in de halve finale van de preselectie, maar She’s After My Piano werd wel een enorme hit in Vlaanderen. In 2014 wonnen ze er als 2 Fabiola samen de Radio 2 Zomerhit mee.

play

Loredana werkt nog steeds nauw samen met Pat Krimson, inclusief een gesmaakte passage in het VTM-programma Liefde voor muziek. Maar ook solo maakt ze steeds meer naam, met bijvoorbeeld dit jaar nog een deelname aan dat andere populaire muziekprogramma van de commerciële zender, The Masked Singer. Daarin werd Loredana tweede als Ridder. Eurosong 2023 borduurt verder op het soloparcours.

play

7. The Starlings

De laatste naam is de minst verrassende, maar ook de bekendste. The Starlings is een muziekduo dat in 2018 het levenslicht zag en bestaat uit Tom Dice, die na een X-Factor-deelname in 2010 zesde werd op het Songfestival in Oslo met de moderne klassieker Me and My Guitar, en Kato, die bekend werd na tweede te eindigen in Idool 2011. Dat jaar won ze met The Joker de Radio 2 Zomerhit. Tom en Kato stapten vorig jaar ook in het huwelijksbootje.

play

Als The Starlings brak het duo twee jaar geleden door na een succesvolle deelname aan Liefde voor muziek. Het album Don’t Look Back piekte op de tweede plek in de Ultratop en de tot dusver grootste hit van The Starlings is Little Submarine, die voortkwam uit datzelfde programma als cover van het K3-lied Liefdeskapitein.

play

Advertentie