Eurosong 2023

EUROSONG 2023

‘Finale ‘Eurosong 2023′ op 14 januari, The Starlings nemen deel’

De apotheose van Eurosong 2023, de Belgische preselectie voor het Eurovisiesongfestival 2023, zou plaatsvinden op zaterdag 14 januari. Dat meldt Het Laatste Nieuws in de podcast De Mediawatchers.

Zeven kandidaten en een finale in Paleis 12 in Brussel, dat wisten we al over Eurosong 2023. Maar net als die informatie vrijkwam via Het Laatste Nieuws, is dat ook nu weer het geval met meer details over de geplande Songfestivalvoorronde van de VRT. HLN meldt dat de wedstrijd ‘tussen 7 en 14 januari’ doorgaat. De zeven kandidaten zouden in die week elk drie verschillende songs presenteren, hoewel eerder werd aangegeven dat het er maar twee zouden zijn. Opvallend detail volgens de HLN-podcast: uiteindelijk neemt elke kandidaat maar met een lied deel aan de finale.

Enkel televoting?

De kandidatenlijst blijft tot hiertoe een goed bewaard geheim, al tipt HLN al wel The Starlings (foto), het muziekduo bestaande uit ex-Songfestivalkandidaat Tom Dice en Kato, die ook samen een koppel vormen. Verder zou er nog een bekende kandidaat zijn, aangevuld met vijf onbekende namen. Loredana, bekend van 2 Fabiola en haar deelname aan Eurosong 2014, zou op de reservelijst staan.

Andere details die het vermelden waard zijn is dat er opnieuw een vakjury komt die tijdens de finale de inzendingen becommentarieert, maar dat uiteindelijk enkel de kijker zou beslissen wie daadwerkelijk onder de Belgische driekleur naar Liverpool trekt. Bij de twee recentste Eurosong-edities in 2016 en 2014 werd in de finale ook gestemd door internationale vakjury’s, maar het is dus niet bekend of die terugkeren.

Nog geen bevestiging

Daarnaast laat de De Mediawatchers-podcast uitschijnen dat de selectie van nummers en artiesten los van mekaar gebeurde. De VRT beluisterde ‘honderden demo’s’ waaruit een aantal nummers werden weerhouden. Geïnteresseerde artiesten konden zich tot en met 26 oktober aanmelden bij de VRT, hoewel Songfestival.be eerder schreef dat er geen open inschrijving zou komen voor de preselectie. Intussen zou de lijst van zeven kandidaten wel gefinaliseerd zijn.

Belangrijk: op het moment van publicatie heeft de VRT het nieuws nog niet formeel bevestigd. Enig voorbehoud blijft dus nodig. De omroep belooft in een korte reactie aan Songfestival.be wel ‘gauw’ met meer informatie te komen, al ontbreken daarover momenteel nog extra details.

Advertentie