Eurosong 2023

EUROSONG 2023

Volg hier ons liveblog van finale ‘Eurosong 2023’

Songfestival.be volgt live vanuit de perszaal in Paleis 12 de grote finale van Eurosong 2023 op. Op onze socialemediakanalen zie je nog veel meer live updates in foto- en videovorm. Hierin plaatsen we recensies van de volledige show in tekstvorm. Ververs dit artikel geregeld voor de laatste updates!

Opening

De show begint met enkele minuten vertraging en met een voorstelling van de vier juryleden. Nadien komen de zeven kandidaten een voor een op het podium terwijl ze fragmenten van bekende Songfestivalnummers zingen. Ameerah zingt Euphoria, nadien brengt gala dragot Rhythm Inside. Gustaph brengt Waterloo ten gehore, gevolgd door Loredana met een eigen versie van Rise Like a Phoenix. Nadien zien we Hunter Falls met Heroes met vervolgens Chérine die Voilà brengt. Tot slot zien we The Starlings met Snap. Alle zeven kandidaten brengen vervolgens samen een mooie versie van Baby Baby, de Belgische klassieker van Nicole & Hugo. Tot slot volgt een emotioneel moment wanneer een foto van Nicole getoond wordt en Hugo in de zaal wordt getoond, zichtbaar geëmotioneerd.

Peter Van de Veire verwelkomt de kijkers en vraagt nog even de nodige aandacht voor Hugo Sigal, die bloemen overhandigd krijgt. Dan wordt het menens. Van de Veire wenst de kandidaten opnieuw ‘Europees veel succes’ en vervolgens zien we de vakjury in beeld. Laura Tesoro, Alexander Rybak, Nikkie De Jager en Jérémie Makiese worden een voor een voorgesteld en mogen aangeven waar ze vanavond op letten. Als verrassing voor onze kandidaat van vorig jaar krijgt Makiese uit handen van Belgisch Songfestivalwinnares Sandra Kim een platinaplaat voor zijn song Miss You. Alle kandidaten komen heel kort aan bod en we krijgen al een voorproefje van hun optredens op het grote podium aan de hand van repetitiebeelden, waarbij ze mogen vertellen waarom ze graag naar het Songfestival willen – uiteraard willen ze dat allen maar wat graag.

1. Hunter Falls – Ooh La La

Na ruim twintig minuten uitzending is het tijd voor het eerste deelnemende optreden. De spits wordt afgebeten door Hunter Falls. Geflankeerd door twee achtergronddansers die net als hij zwart gekleed zijn zit de sfeer in Paleis 12 er meteen in. Alleen is Hunter zichtbaar nerveus, wat zijn podiumpresence wat parten speelt – dat verbetert echter naar het einde van het optreden toe, wanneer de zanger meer in zijn sas komt. Vocaal valt hier evenwel niets op aan te merken, al mist het totaalpakket de nodige power om echt indruk te maken en kans te maken op de overwinning.

(Foto: Jokko / VRT)

2. Chérine – Ça m’ennuie pas

Gekleed in een opvallend paars pak neemt Chérine meteen de camera in met de smartphone in de hand. Het podium stelt een soort droomwereld voor met opvallende figuren, mensen in opblaasbare pakken die vooral druk om Chérine heenlopen. Naar het einde toe komen er enkele vocale uitschuivers door het grote enthousiasme en het lied blijft zeker overeind. Maar de act komt in de perszaal niet bij iedereen even goed binnen en zorgt voor veel verdeling. Kan dat de slaagkansen van het lied parten spelen, of is het toch voldoende om vanavond de overwinning de wacht te slepen?

(Foto: Jokko / VRT)

3. The Starlings – Rollercoaster

Tom en Kato brengen een zeer intiem en stijlvol optreden van hun ingetogen lied, dat als totaalpakket niet verder kan afsteken tegenover het vorige. The Starlings zijn vakartiesten en dat zie je in het gemak waarmee ze op het podium staan en hun eigen, zeer emotionele nummer brengen. Less is more was de leidraad tijdens het hele optreden en het is de vraag of dit optreden echt voldoende eruit kan springen om vanavond ook te winnen.

(Foto: Jokko / VRT)

4. Ameerah – The Carnival

Rood is de dominante kleur bij Astrid ‘Ameerah’ Roelants. Vier dansers, even bont opgemaakt als gekleed, zorgen voor heel wat energie en furore op het podium, terwijl Ameerah zich zeer vakkundig tussen hen beweegt en vocaal geen steek laat vallen. Dit optreden zit ook visueel zeer goed in mekaar – het enige probleem is en blijft de song, die aan de repetitieve kant is en geen echte explosie kent. Het iets te luide confettikanon daargelaten.

(Foto: Jokko / VRT)

Tussen de optredens door horen we ook van verschillende kanten dat er problemen zijn met het stemmen via de VRT MAX-app. Songfestival.be volgt dit verder op.

5. Gustaph – Because of You

De vijfde act is een oerdegelijke popsong die misschien een beetje gedateerd is en meer geschikt is voor een pride event, maar in deze Eurosong-finale zeker niet misstaat. Gustaph brengt een ijzersterk optreden en komt vocaal enorm overtuigend voor de dag, maar er is de kans dat de eerder flamboyante persoonlijkheid niet bij iedereen in de bovenste la ligt. Gustaph heeft twee achtergrondzangeressen bij hem op het podium – een statement, want hijzelf stond al twee keer naast of onder het podium als backing op Songfestivals. We herkennen ook de zangeres die mee met Hooverphonic op het podium in 2021 in Rotterdam stond.

(Foto: Jokko / VRT)

6. gala dragot – t’inquiète

Zelfs in dit divers deelnemersveld is de amper 17-jarige gala dragot zonder twijfel de vreemde eend in de bijt – en dat is allerminst negatief bedoeld. Wat deze jongedame op haar leeftijd neerzet op dit podium is niet minder dan indrukwekkend te noemen. Geflankeerd door vier dansers en met een sobere achtergrond die een zonsondergang voorstelt, gaat in de perszaal de vergelijking op met de Roemeense Roxen van enkele jaren terug. Een zeer speciaal optreden dat indruk nalaat, maar de vraag is of het voldoende is om vanavond ook voldoende op te vallen.

(Foto: Jokko / VRT)

7. Loredana – You Lift Me Up

Als laatste krijgen we nog een oudgediende uit Eurosong. Tijdens haar eerste solo deelname valt Loredana op met haar twee dansers/acrobaten en vooral de persoon in een robotpak die een tablet draagt met de weinig subtiele boodschap ‘SMS 7’. Het geheel oogt zeer Maltees (kijkers van de Maltese preselectie voor het Songfestival weten meer) en komt daarom ook niet gigantisch overtuigend over als totaalpakket omdat het geheel wat druk oogt. Wat ook niet helpt is dat Loredana vocaal niet honderd procent loepzuiver voor de dag komt.

(Foto: Jokko / VRT)

Gastoptredens

Terwijl de kijkers en juryleden hun stemmen uitbrengen, is het tijd voor de nodige gastoptredens. Als eerste komt Duncan Laurence aan bod, de winnaar van 2019 die dit jaar deelneemt als componist. Hij zingt Arcade. Na een laatste overzicht van alle zeven songs mag Duncans voorgang uit 2009 nog eens Fairytale ten gehore brengen. Nadien is het tijd voor de bekendmaking van de uitslag. Hiermee sluiten we ons liveblog af. De volledige uitslag van de finale lees je natuurlijk elders op Songfestival.be zodra volledig geweten.

Advertentie