Eurosong 2016

EUROSONG 2016

Deze landenjury’s bepalen mee Belgische inzending songfestival

In de finale van Eurosong 2016 krijgen de kijkers het volledige plaatje te zien en mogen ze een beslissende stem uitbrengen op hun favoriet. Net als tien internationale jury’s bepalen de kijkers wie de Belgische inzending wordt van het Eurovisiesongfestival in Stockholm in mei van dit jaar. Wordt het Adil Aarab, Astrid Destuyver, Tom Frantzis, Laura Tesoro of Amaryllis Uitterlinden?

De finale begint zondag met een optreden van Hadise. Daarna brengen de vijf kandidaten hun volledig afgewerkte act voor het eerst. De kijker kan dan al een eerste keer stemmen en de kandidaten belonen met ofwel 60, 70, 80, 100 of 120 punten.

Daarna maken de kijkers kennis met de tien jury’s uit tien deelnemende landen. Zij beslissen samen met de Vlaamse kijkers uiteindelijk wie van de vijf naar Stockholm mag voor België. Vijf muziekprofessionals per land brengen respectievelijk hun stem uit door aan de kandidaten 60, 70, 80, 100 of 120 punten te geven. Het gaat om deze tien landen:

  1. Zweden: Gastland en dus laatste winnaar
  2. Hongarije: Beste voorspeller: sinds 2000 geven zij gemiddeld de meeste punten aan de uiteindelijke winnaar
  3. Ierland: Het land dat het vaakst won
  4. Nederland: Het land waar we gemiddeld al het meeste punten van hebben gekregen
  5. Azerbeidzjan: Het land doet nog maar 8 jaar mee en eindigde al 5 keer in de top 5, bovendien kregen wij nog nooit punten van Azerbeidzjan
  6. Verenigd Koninkrijk: Sinds 2000 heeft Groot-Brittannië het vaakst – 8 keer- de uiteindelijke winnaar beloond met hun 12 punten
  7. Letland: Zelfde reden
  8. Montenegro: Van dat land kregen we nog nooit punten
  9. Frankrijk: Het land waar we al het meeste 12 punten van hebben gekregen, dus laat ze ons voor dit jaar ook veilig stellen
  10. Griekenland: Sinds de halve finales zijn ingevoerd, miste dit land nog geen enkele finale

Superfinale

Daarna weten we hoe de kijkers hebben gestemd en welke twee kandidaten met de meeste punten op zak naar de superfinale doorstoten.

De kijkers kunnen nogmaals hun stem uitbrengen op één van de twee kandidaten die nog overblijven en bepalen zo uiteindelijk de winnaar. Hij of zij sluit deze finale af met zijn of haar winnende song.

Advertentie