Ex-deelnemers

EX-DEELNEMERSALGEMEEN

Italiaanse Songfestivalwinnaar Toto Cutugno overleden

Italiaanse media hebben het overlijden van Toto Cutugno bekendgemaakt. Internationaal is de zanger vooral bekend dankzij zijn overwinning op het Eurovisiesongfestival van 1990. In Zagreb won hij de wedstrijd met zijn nummer Insieme: 1992. Een jaar na zijn overwinning presenteerde hij het Songfestival in Rome.

Toto Cutugno was blijkbaar al geruime tijd ziek. Hij werd 80 jaar. Voor zijn grote succes op het Songfestival moeten we terug naar 1990. Cutugno bezorgde Italië een tweede overwinning.

In een sneeuwwit pak zong de man zijn nummer Insieme: 1992 naar de eerste plaats. Hij verzamelde 149 punten en liet onder andere Frankrijk en Ierland achter zich. Het lied presteerde behoorlijk in de Europese hitlijsten. In België bereikte het zelfs de top tien.

play

Charmante chaos

Een jaar later kreeg Toto de eer om het Songfestival in Italië mee te presenteren. Hij deed dat samen met Gigliola Cinquetti. Zij bezorgde Italië in 1964 de allereerste overwinning op het festival. Beide winnaars vormden voor de gelegenheid een presentatie-duo. Al zingend openden ze de avond.

ESC 1990 – Zagreb – Final

Die presentatieklus verliep op een charmante, maar vooral chaotische manier. Er leek maar geen einde te komen aan de Italiaanse bindteksten. Als op het einde van de avond bleek dat er twee winnaars waren, was de chaos helemaal compleet. Zo verliep dat destijds:

play

Grootste hit

Ook al won hij het Songfestival, zijn grootste hit scoorde de man daar niet. Dat deed hij al in 1983 met L’italiano. Met dat lied nam hij deel aan het Festival van Sanremo. Dat festival kende trouwens geen geheimen voor Toto Cutugno. Hij nam er ontelbare keren aan deel en won het in 1980. Maar dat jaar werd de winnaar niet richting Songfestival gestuurd.

play

Laura Pausini

De Songfestivalwinnaar van 1990 was een van de meest succesvolle Italiaanse artiesten. Zijn overlijden brengt heel wat reacties met zich mee. Ook Laura Pausini liet al van zich horen.

Zij trad in 2022 in Toto’s voetsporen door ook het Songfestival te presenteren. Je zou zelfs durven stellen dat ze een deel van zijn presentatiestijl overnam.

Advertentie