Ex-deelnemers

EX-DEELNEMERS

Sandra Kim won, maar welke Belgen scoorden na haar beste op Songfestival?

In ons boek 65 jaar België op het Songfestival krijg je in 664 pagina’s aan Belgische geschiedenis op de populaire liedjeswedstrijd voorgeschoteld. Zowel media, fans als vele artiesten zijn laaiend enthousiast over het boek. Twijfel jij nog om het boek te kopen? Wel, zelfs liefhebbers van lijstjes en cijfers blijven niet op hun honger zitten. Hoe scoorde elke Belg? Hoeveel punten kregen de internationale winnaars en zelfs lijstjes uit onze preselecties; het staat gedrukt. Klik op deze link om het boek te kopen.

Dankzij die lijstjes vol met punten en eindklassementen kom je in één klap te weten welke Belgen, na Sandra Kim in 1986, het beste scoorden. Voor dit lijstje houden we enkel de rekening met de plaats en de punten van België in het eindklassement.

Sanomi van Urban Trad (2e met 165 punten)

Niemand die het had zien aankomen, maar het gebeurde: België speelde in 2003 mee met de grote jongens. Hadden de Zweden ons punten gegeven … Maar goed, het bleef bij een héél mooie eerste ereplaats op het festival in Riga. Dat moet een opluchting geweest zijn na de vele strubbelingen die Urban Trad had in eigen land. Dirk Naessens, toen violist op het podium, praat er in ons boek over. Hij zegt zelfs dat hij die spannende puntentelling nog nooit opnieuw bekeken heeft.

play

L’amour ça fait chanter la vie van Jean Vallée (2e met 125 punten)

Na het succes van 2003 moeten we al terug naar 1978 om een Belgische inzending met een zilverrandje tegen te komen. Israël ging met de winst aan de haal en de dames van Baccara, die meededen voor Luxemburg, gingen met veel aandacht lopen. Toch was het de rustige Jean die tweede werd. Wist je dat hij tijdens zijn optreden bijna over zijn microfoondraad viel?

play

City Lights van Blanche (4e met 363 punten)

Opvallend: België werd nooit derde op het Songfestival. Eén keer eerste, twee maal tweede en … vier keer vierde! Van die drie leverde Blanche de beste prestatie. In Kiev vlogen de punten ons om de oren. Terwijl de repetities alles behalve vlot waren verlopen. De meest trouwe fans vreesden zelfs voor een plaats in de grote finale. Eind goed, al goed. En Blanche? Die doet heel haar ervaring uit de doeken in ons boek.

play

Rhythm Inside van Löic Nottet (4e met 217 punten)

Twee jaar eerder proefden we al eens opnieuw van groot Belgisch succes! Het hele land had van in het begin veel vertrouwen in jonge Loïc. Hij bleek vooruitstrevend en gaf België op het Songfestival een nieuw elan. De act, de danspasjes, zang, het nummer … Het was allemaal nieuw voor ons land. Kijk nog eens naar zijn optreden in de eerste halve finale.

play

Si tu aimes ma musique van Stella (4e met 96 punten)

In 1970 zong ze voor Nederland (met Hearts of Soul), zeven jaar later werd ze als lid van Dream Express zevende en in 1982 … werd ze solo vierde. Van volhouden gesproken! Hadden we Zwitserland dat jaar geen twaalf punten gegeven, waren we zelfs derde geworden. Lag die goede eindnotering aan de promotie die er voor onze zangeres gemaakt werd? Ze had zelfs haar eigen ‘Stella House’ waar journalisten op bezoek mochten komen voor een babbeltje, hapje en een drankje (bier van het merk Stella, hoe kan het ook anders).

play

Je ziet het: na Sandra Kim zijn het Urban Trad, Jean Vallée, Blanche, Loïc Nottet en Stella die het best gescoord hebben. Andere mooie noteringen zijn er voor Tonia (ook vierde in 1966), Jacques Zegers (vijfde in 1984), Tom Dice (zesde in 2010) en Mélanie Cohl (ook zesde in 1998).

Wil je in veel meer lijstjes vol punten duiken? Het boek 65 jaar België op het Songfestival is zowel in België als Nederland te koop. Schaf een exemplaar aan via o.a. Fnac, Standaard Boekhandel, Bol.com en Libris.

Nu te koop: het boek ’65 jaar België op het Songfestival’

Advertentie