Ex-deelnemers

EX-DEELNEMERSALGEMEEN

Terugblik: deze 25 ex-Songfestivalkandidaten lieten in 2017 van zich horen

Wat heeft 2017 allemaal teweeg gebracht in het wereldje van het Songfestival? Wij blikken in verschillende artikels terug op dit jaar dat bijna afgelopen is. We begonnen met Blanche, daarna gingen we eens kijken wat de andere kandidaten die in Kiev optraden nog gedaan hebben. Maar wat met ex-kandidaten van heel lang en minder lang geleden? Je hebt het misschien niet zien passeren, maar voor velen was 2017 een opmerkelijk jaar.

Verschillende artiesten die ooit deelnamen aan het Eurovisiesongfestival liepen dit jaar in de kijker. We maakten een selectie van 25 ex-kandidaten die op verschillende vlakken een bijzonder jaar achter de rug hebben. Met speciale aandacht voor enkele Belgische deelnemers. Sommigen maakten bijvoorbeeld een comeback of gingen solo. Anderen fraudeerden dan weer, of hebben zelfs moordplannen.

1. Loreen brengt eindelijk tweede album uit

Het had niet veel gescheeld (alhoewel) of we hadden Loreen aan het werk gezien in Oekraïne. Ze nam namelijk deel aan voorronde Melodifestivalen, maar haalde met Statements de finale niet. Het betekende voor de zangeres wel het startschot om nieuw materiaal uit te brengen. De carrière van Loreen zit al een tijdje in het slop, maar nu trekt ze weer alle registers open. Eerst was er de E.P. Nude, gevolgd door het album Ride. Het laatste album van de Zweedse, nu met korte coupe, dateerde alweer van 2012.

2. Axel Hirsoux gaat strijd aan tegen kilo’s 

Het is nog steeds wachten op een debuutalbum van Axel Hirsoux, in 2014 onze vertegenwoordiger met Mother. Maar Axel heeft niet stil gezeten. Letterlijk! Op sociale media post hij regelmatig foto’s van zijn nieuwe look. Axel is dan ook flink wat kilo’s afgevallen en daar is hij trots op. Tussendoor blijft hij optreden en liedjes opnemen in de studio.

3. Måns gaat trouwen en mag zich binnenkort papa noemen

Måns Zelmerlöw mag binnenkort mee de Britse voorronde presenteren op de BBC, maar ook privé gaat het goed met de knappe zanger. Hij vroeg een tijdje geleden zijn vriendin Ciara Janson ten huwelijk en eind december kwam daar nog het nieuws bovenop dat de twee een kindje verwachten. In 2017 was hij ook commentator in Kiev, ging hij op tournee en zette zijn eerste stappen als acteur.

Small hero coming!! ❤️❤️❤️ #werecheesyaf ?@itsmotherland

A post shared by Måns Zelmerlöw (@manszelmerlow) on

4. Hugo gaat solo, Nicole heeft stress

Showbizzduo Nicole & Hugo heeft een bewogen jaar achter de rug. Ondanks dat ze het veel kalmer aandoen, brachten ze toch een single uit en kwamen hun showkostuums in het Modemuseum terecht. Toch mist Hugo het podium en daarom keert hij terug naar zijn roots als acteur. Hij stond in De Tante van Charlie voor het eerst in 47 jaar als acteur op het podium zonder Nicole, met wie hij al sinds 1970 een onafscheidelijk duo vormt. Nicole kwam dan weer in het nieuws omdat ze op televisie afwezig overkwam. Volgens Hugo een gevolg van de gezondheidstoestand van de hoogbejaarde moeder van Nicole. Zijn echtgenote moet noodgedwongen kalmeerpillen nemen.

play

5. Weg is nog lang, maar Xandee kruipt door oog van de naald

Het mag gezegd worden, 2017 was een absoluut pechjaar voor sympathieke zangeres Xandee. Het leven van de zangeres van 1 Life heeft de afgelopen maanden al aan een zijden draadje gehangen na een bijna faliekant afgelopen hartoperatie in januari 2017. In die periode kreeg ze ook te horen dat haar moeder kanker had. De zangeres wilde graag een comeback maken tijdens Het Zingpaleis, maar ook dat lukte niet. Ze moest opnieuw een zware operatie ondergaan. Dokters ontdekten een tumor in haar baarmoeder. Xandee is momenteel aan het herstellen en gaf in haar thuisstad Tienen al een mini-optreden.

Komaan, steun lieve Xandee!

Geplaatst door Songfestival.be op woensdag 15 november 2017

6. Urban Trad scoort met nieuwe single

De laatste jaren hoorden we niet zoveel meer van Urban Trad. In 2003 werd de Belgische folkgroep tweede op het Songfestival. Dit jaar vielen ze weer op dankzij hun single Devant toi. Het liedje werd deze zomer opgepikt in de Verenigde Staten. De groep haalde weer de playlists van enkele Waalse radiostations en zelfs ESCradio pikte de single op. Binnenkort nog meer?

play

7. Voor ’t eerst in dertig jaar nieuw album van Bucks Fizz

De jongens en meisjes van Bucks Fizz wonnen in 1981 het Songfestival voor het Verenigd Koninkrijk met het legendarische Making Your Mind Up. Dit jaar brachten de groepsleden, ondertussen dames en heren geworden, voor ’t eerst in dertig jaar nog eens album uit. Al moet dat door strubbelingen met eigendomsrechten onder een andere naam. Van Bucks Fizz naar The Fizz. Album The F-Z Of Pop is de eerste release van de groep sinds 1988! Voor dit album werkten originele groepsleden Cheryl Baker, Mike Nolan en Jay Aston samen met producer Mike Stock.

Zouden ze na al die jaren nog steeds die rokjes losrukken? 😀

Geplaatst door Songfestival.be op zaterdag 5 augustus 2017

8. Kate Ryan bezingt Ann Christy

Geena Lisa, in 2008 nog deelneemster aan Eurosong, en songfestivalzangeres Kate Ryan brengen onder de noemer Diep in mij … De roos hun eigen eerbetoon aan twee te vroeg gestorven zangeressen. Diep in mij verwijst naar de hit van Yasmine, in 2006 zetelde zij trouwens in de vakjury van Eurosong. Kate Ryan won dat jaar. Het tweede deel van de titel, De roos, linkt natuurlijk naar de klassieker van Ann Christy. Zij nam in 1975 met Gelukkig zijn deel aan het Eurovisiesongfestival. De zomertournee liep de hele maand juli. In 2018 hernemen ze hun concertreeks in het theater.

9. Serhat recycleert ‘I Didn’t Know’ met Weather Girl

De reacties op Facebook waren lauw op de zoveelste nieuwe versie van I Didn’t Know. Serhat, de Turkse zanger die vorig jaar San Marino vertegenwoordigde, maakte van zijn Songfestivalliedje een duet door Martha Wash mee te laten zingen. Wash werd immens populair als lid van The Weather Girls. Die groep van It’s Raining Men, ja.

Hierop hebben we állemaal gewacht: een fonkelnieuwe versie van Serhats 'I Didn't Know'! Wat vind jij ervan? 😀 https://youtu.be/AOfEKEGSm1k

Geplaatst door Songfestival.be op donderdag 2 november 2017

10. Mogelijk fraudeonderzoek voor Hadise

Hadise, in België zien we ze nog amper, kwam dit jaar in het nieuws met louche zaakjes. Officieel is ze nog altijd in België gedomicilieerd. Ze zorgt ervoor dat ze enkel hier belastingen moet betalen, op wat ze in ons land verdient, en dat is niets in vergelijking met wat ze in Turkije vangt.

Hadises carrière speelt zich voornamelijk in Turkije af. Ze verdient er vooral haar brood als zangeres en ‘influencer’: met onder meer zes miljoen volgers op Instagram staan bedrijven te springen om met haar samen te werken. Ze toont producten op haar account in ruil voor dure cadeaus of een hoog bedrag. Volgens TV Familie lopen die op tot 12.000 euro. Pér post.  Nadat er in 2015 een fraudeonderzoek naar haar werd geopend, bekijkt de Turkse overheid nu of ze een nieuw onderzoek naar de inkomsten van Hadise zullen starten. Zo ziet dat er dan uit:

11. Sertab geeft Songfestivalfans hoop op terugkeer Turkije
We blijven in Turkije. 2017 was een erg druk jaar voor Sertab Erener. De Songfestivalwinnares ging op tournee in eigen land, gaf concerten in Europa (ze kwam naar België), maakte voorbereidingen voor een musical en richtte een eigen rockgroep op. Maar in het wereldje van het Songfestival liep ze deze zomer in de kijker. In een filmpje op sociale media wenste ze artiesten die Turkije wilden vertegenwoordigen in de liedjeswedstrijd alle succes. Genoeg om te denken dat haar thuisland zou terugkeren. Niet dus. Sertab (én Hadise) hopen wel op een terugkeer.

Onze redacteur Jasper Van Biesen maakte zo net zijn droom waar door Sertab Erener live aan het werk te zien. Van welke Songfestivalwinnaar hoop jij ooit een concert mee te pikken? ?

Geplaatst door Songfestival.be op donderdag 14 december 2017

12. Laura Tesoro heeft  opnieuw topjaar achter de rug

Een tournee door Vlaanderen, nieuwe singles, (geflopt) tv-programma The Band mogen presenteren, awards winnen, nominaties in de wacht slepen. Laura Tesoro was ook in 2017 niet te stoppen. En ook in 2018 zal ze in de kijker lopen: er komt een album uit én ze gaat waarschijnlijk vechten met Natalia in nieuw programma Boxing Stars op VTM!

play

13. Sandra Reemer onverwachts overleden

Een jaar is natuurlijk niet voor iedereen even positief … Ook in onze selectie: de sympathieke, maar te vroeg gestorven Nederlandse zangeres en presentatrice Sandra Reemer. Ze nam maar liefst drie keer deel aan het festival. De zangeres overleed in juni aan de gevolgen van borstkanker. Een shock voor velen. Wij spraken haar vorig jaar nog …

play

14. Binnenkort moord op Conchita Wurst …

Het jaar begon ook niet zo goed voor Conchita Wurst. Al is het vooral Tom Neuwirth, de man achter de bebaarde winnares van het Songfestival, die met muizenissen zit. ‘Ik ga Conchita ooit vermoorden’, zei hij in een interview. ‘Conchita heeft dankzij haar overwinning op het songfestival zo goed als al het mogelijke bereikt. Ik heb het gevoel dat ik haar niet langer meer nodig heb‘, zegt de zanger. Het antwoord op de vraag hoe hij Conchita dan zal laten verdwijnen, was vrij drastisch: moord. Om fans gerust te stellen postte Conchita een Instagram-foto met daarbij de uitleg dat Conchita (op dit moment) niet zal verdwijnen. Hoe dan ook: Tom is in therapie bij een psycholoog. En Conchita? Die leeft dus nog en jodelt tegenwoordig.

15. Benny van ABBA brengt ‘Piano’ uit

Misschien jouw pakje onder de kerstboom! ABBA’s Benny Andersson keerde dit jaar terug met een soloplaat. Muzikale memoires, zegt de de man over zijn instrumentale werk Piano. Op de plaat blikt de artiest terug op zijn rijkgevulde carrière en bewerkt hij een twintigtal van zijn composities tot stukken voor piano. De liedjes worden uitgekleed tot de naakte essentie. Zes ABBA-liedjes (geen Waterloo), zes stukken uit Chess en twee uit Kristina. De rest wordt aangevuld met composities voor BAO en het prestigieuze En skrift i snön dat hij in 2012 schreef in opdracht voor de inauguratie van het grootste orgel ter wereld.

play

16. Loïc Nottet gaat op tournee en wint MTV-award

Net als Laura Tesoro en Blanche heeft Loïc een geweldig jaar achter de rug! Zijn langverwachte cd Selfocracy kwam uit, zijn tournee in België én Europa ging van start, hij bracht nieuwe singles en clips uit (zelfs eentje speciaal voor Halloween!) en naast verschillende nominaties won hij de Best Belgian Act bij de MTV EMA’s.

Griezelen met een nieuwe song én clip van Loïc Nottet. Geweldig! 😮

Geplaatst door Songfestival.be op dinsdag 31 oktober 2017

17. Ingeborg verzilvert succes 

2017 was ook het jaar van Ingeborg, die in 1989 Door de wind zong voor ons land. Wat een comeback! In 2017 schoof Ingeborg weer aan tafel tijdens de Songfestivaluitzending van Van Gils & Gasten. Dit keer samen met Dana International. Op het einde van de show toverde ze een soort mantra uit haar hoed die Blanche positieve vibes zou sturen. Diva Dana dacht dat ze zo een one night stand zou vinden … Dit keer koos Ingeborg ervoor om dat herwonnen tv-succes wél te verzilveren. Ze had namelijk een nieuwe plaat opgenomen. 28 jaar na haar Songfestivaldeelname zong ze haar lied trouwens nog eens op tv.

Scoren doet ze vooral met het nieuwe liedje Gratitude, een atypische maar geniale ode aan de dankbaarheid. Al is het eigenlijk een cover! Het filmpje van de voorstelling (zie hieronder!) gaat viraal net als de officiële videoclip van de song. Daarna blijft het maar komen voor Ingeborg: ze mocht Gratitude zingen voor honderden studenten tijdens het begin van het academiejaar en tijdens de Dag van de Jeugdbeweging zette ze Mechelen op z’n kop door er speciaal op te treden. En de kers op de taart? Ingeborg die met veel toeters en bellen aangekondigd werd als jurylid in Steracteur Sterartiest, de talentenjacht op Eén waarin Vlaamse acteurs laten zien dat ze ook een stukje kunnen zingen. Misschien wel dé tv-comeback van 2017.

play

18. Gordon trouwt … of toch niet! 

Laten we het eerst over De Toppers hebben. René Froger, Gerard Joling en Jeroen van der Boom kregen er een vierde Topper bij. Niemand minder dan Jan Smit komt het gezelschap permanent bijstaan. En in 2018? Dan gaan De Toppers in een talentenjacht op SBS6 op zoek naar een vijfde zanger voor hun concert in de Johan Cruijff Arena.

‘Het is misschien wel de moeilijkste keuze uit mijn leven, maar de meest wijze en verstandige. Als ik niet 100 procent kan geven aan iemand die wel 100 procent aan mij zou geven, dat zou ik nooit met mezelf kunnen verenigen’, met die woorden maakte Gordon eerder dit jaar duidelijk dat hij dan toch niet zou trouwen. Dat was nochtans het opzet van het tv-programma Gordon gaat trouwen … maar met wie. Miljoenen kijkers keken naar de show en velen voelen zich bedrogen …

20. Amir blijft maar scoren

Franse zanger Amir, vorig jaar op het podium in Stockholm en dit jaar mee als commentator in Kiev, bracht in 2017 zijn nieuwste album Addictions uit en dat sprong meteen naar de top van de Franse hitlijsten. Zijn populariteit bracht hem bij OneRepublic. Ze namen samen de single No Vacancy op. En dan is er nog het lied Higher, de soundtrack van de film LEGO® Ninjago, Le Film. Ook daar scoorde hij makkelijk mee. In 2018 zien we hem terug in het Songfestivalwereldje als jurylid in de Franse voorronde. Drukke Amir!

play

21. Hovi Star transformeert tot Jafar

Deze jongeman haalde vorig jaar de finale van het songfestival, maar heeft sindsdien geen nieuwe muziek meer uitgebracht. Op sociale media zagen we vooral foto’s van zijn legerdienst passeren, maar tussendoor kon hij toch nog een rol in een musical accepteren. Hovi speelt slechterik Jafar in kindermusical Aladdin. Is de look geslaagd?

22. Dima Bilan en Sergey Lazarev in duet

Dima en Sergey, allebei erg grote sterren in Rusland en zijn buurlanden, lieten samen van zich horen. En hoe. De heren gingen in duet en namen Prosti menya op. Daarna vlogen ze samen naar … Portugal om daar de videoclip voor het liedje op te nemen. En dat heeft de twee geen windeieren gelegd, want de clip is nu al meer dan twee miljoen keer bekeken. In het liedje zingen ze over hun hechte vriendschap! In Rusland smullen ze er van.

play

23. Trijntje Oosterhuis geen Lady of Soul meer

De Nederlandse zangeres liep dit jaar in de kijker door te stoppen als zangeres bij de Ladies of Soul. Berget Lewis, Edsilia Rombley, Glennis Grace en Candy Dulfer moeten nu zonder haar verder. Dit jaar bracht ze verder een ode aan het Nederlandse lied. Op haar eerste volledig Nederlandstalige album brengt ze nummers van o.a. Frank Boeijen, Herman van Veen en Andre Hazes die ze al heel lang wilde zingen en nieuw leven inblaast. En ze mocht zelfs zingen op het Kerst Muziekgala met als eregast Koningin Maxima.

24. Metamorfose voor Emmelie de Forest 

In 2013 won ze het Songfestival voor Denemarken, maar Emmelie de Forest lijkt helemaal niet meer op het meisje dat ze toen was. Haar look alleen al is compleet is anders. Dat is goed te zien op de cover van haar nieuwe single Sanctuary. Ook niet vergeten dat ze in 2017 mee verantwoordelijk was voor de Britse inzending van Lucie Jones.

25. Lys Assia moet het rustig aan doen

En hoe was 2017 eigenlijk voor de allereerste winnares van het Eurovisiesongfestival, Lys Assia? Fans waren even ongerust omdat ze blijkbaar niet aanwezig was in Kiev. Is Lys geen fan van Oekraïne? Hoe dan ook, op haar Facebookpagina staat dat ze het gezien haar hoge leeftijd (Ze is 93!) rustig aan moet doen. Assia was wel een graag gezien gaste op het Filmfestival van Zürich en in 2018 staat er al een gastoptreden op de planning. Oef!

A shot we must share! Stunning photo of our dear Lys with Jazzmin Dian Moore at the ZURICH FILM FESTIVAL, during the screening of the touching film DAS MENSCHLEIN MATTHIAS.

Geplaatst door Lys Assia op donderdag 19 oktober 2017

Advertentie