Junior 2018

JUNIOR 2018

Kazachstan en Wales debuteren op Junior Eurovisiesongfestival 2018

Twintig landen nemen deel aan het zestiende Junior Eurovisiesongfestival. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt, Oekraïne bevestigde op het laatste nippertje. Het gaat om een absoluut record. Opvallend: zowel Kazachstan als Wales maken hun debuut. Terwijl Israël, Frankrijk en Azerbeidzjan opnieuw hun kans wagen. De show gaat door op zondag 25 november in de Wit-Russische Minsk Arena.

Juist is juist: eigenlijk zijn het ‘maar’ negentien landen, want debutant Wales is een landsdeel van het Verenigd Koninkrijk. Dat Wales zou deelnemen aan het kinderfeestje, was al langer bekend. Daarentegen is de verwelkoming van Kazachstan een complete verrassing. Het land had al interesse getoond om deel te nemen aan een (Junior) Eurovisiesongfestival, nu gaat het er dus ook van komen. Ontdek hier alle deelnemende landen en omroepen.

play

Absoluut record 

Omdat landen als Israël, Frankrijk, Azerbeidzjan opnieuw opduiken heeft de organisatie van het Junior Eurovisiesongfestival een absoluut record te pakken. Nooit eerder namen zoveel landen deel. Het lijkt alsof de liedjeswedstrijd een tweede adam gevonden heeft nadat in het verleden veel tv-omroepen minder interesse hadden in een deelname.  Jon Ola Sand, de Executive Supervisor van het festival, laat in een reactie weten erg opgetogen te zijn.

Speeltuin

De junior-variant van het Eurovisiesongfestival is vaak een speeltuin gebleken om te experimenteren met nieuwigheden. Vooral nieuwe manieren om te stemmen werden eerst getest tijdens de liedjeswedstrijd voor kinderen om dan later gebruikt te worden tijdens de ‘volwassen versie’. Wil dat nu zeggen dat we binnenkort Kazachstan (en Wales?) zullen zien opduiken op het grote Eurovisiesongfestival? Daar is momenteel niets over bekend, maar Kazachse omroep Khabar Agency heeft alvast een eerste grote horde genomen.

Advertentie