Junior 2021

JUNIOR 2021

19 landen nemen deel aan Junior Eurovisiesongfestival 2021

De 19de editie van het Junior Eurovisiesongfestival zal op 19 december 19 landen mogen verwelkomen. Het wordt de eerste keer in de geschiedenis dat het festival naar Frankrijk trekt.

Een kleine tien jaar geleden leek het Junior Eurovisiesongfestival, de kindereditie van het eigenlijke Eurovisiesongfestival, ten dode opgeschreven. Europese omroepen hadden geen interesse meer, en de kijkcijfers waren niet om over naar huis te schrijven. De EBU gaf echter niet op en probeerde het festival nieuw leven in te blazen, met succes: na een zwak deelnemersveld in 2020, mede omwille van de coronapandemie, weten ze dit jaar opnieuw 19 landen warm te maken voor de wedstrijd.

Dit jaar zullen er geen debutanten hun intrede maken op het festival, dit in tegenstelling tot vorig jaar met de eerste Duitse deelname. Portugal, Ierland, Italië, Albanië en Noord-Macedonië maken dan weer hun terugkeer, na een jaartje afwezigheid omwille van corona. Armenië vaardigt ook opnieuw een kandidaat uit. Het land uit de Kaukasus was er vorig jaar niet door de oorlog met buurland Azerbeidzjan. Bulgarije en Azerbeidzjan zullen ook opnieuw van de partij zijn, na een afwezigheid van resp. zes en drie jaar.

Hieronder vind je de volledige deelnemerslijst:

Bron: junioreurovision.tv

Landen die er dit jaar niet bij zijn

Australië en Wales werden niet opgenomen in het officiële lijstje. Deze twee landen trokken zich in 2020 terug, en laten het festival dit jaar opnieuw aan hun voorbij gaan. Wit-Rusland zal er voor het eerst sinds 2003 ook niet bij zijn. Op 1 juli 2021 werd het EBU-lidmaatschap van het Oost-Europese land geschorst, waardoor ook de rechten om deel te nemen aan het Junior Eurovisiesongfestival vervallen. Ons eigen land, België, maakt na 8 jaar afwezigheid ook geen terugkeer. Een festival georganiseerd in buurland Frankrijk kon de VRT, en zelfs de RTBF, duidelijk niet motiveren om de draad terug op te nemen.

Advertentie