Junior 2021

JUNIOR 2021

Vanmiddag: Junior Eurovisiesongfestival 2021

Deze namiddag vanaf 16.00 uur is het alweer zover: Het Junior Eurovisiesongfestival 2021. Het negentiende Junior Eurovisiesongfestival zal plaatsvinden in de Franse hoofdstad Parijs, vanuit La Seine Musicale. France Télévisions mag het festival dit jaar organiseren na de winst van Valentina met J’imagine tijdens de vorige editie. België is er al sinds 2013 niet meer bij, maar onze buurlanden; Nederland, Frankrijk en Duitsland, zijn wel van de partij. Het festival zal in België live te volgen zijn via het You-Tube kanaal van Junior Eurovision, de Nederlandse zender NPO 3 en de Franse zender France 2.

Vanuit La Seine Musicale in de Franse hoofdstad Parijs zal vanmiddag het 19e Junior Eurovisiesongfestival plaatsvinden. Anders dan vorig jaar zullen alle deelnemers aanwezig zijn in Parijs. Ook zijn er geen live-on-tape’s meer  opgenomen. Als een inzending niet in Parijs op het podium kan staan door een eventuele coronabesmetting, zal de videoclip worden getoond. De show zal worden gepresenteerd door Élodie Gossuin, Olivier Minne en Carla Lazzari (JESF 2019). De openingsact zal worden verzorgd door het Franse dj-duo Ofenbach. Valentina zal haar winnende nummer J’imagine opnieuw zingen evenals Barbara Pravi die tweede werd met Voilá op het Eurovisiesongfestival 2021 in Rotterdam. Daarnaast hebben alle jonge kandidaten van dit jaar weer een gezamenlijk themalied ingezongen dat ze zullen brengen. Dat lied heeft dezelfde titel als de slogan voor de editie van 2021: Imagine.

De Stemming

Net als op het ‘grote’ Eurovisiesongfestival komt vijftig procent van de einduitslag van de jury’s per deelnemend land, en de andere helft van de kijkers thuis. Er zijn wel enkele verschillen: twee van de juryleden zijn ook kinderen, en er is geen televoting per telefoon, maar enkel via internet. Al sinds afgelopen vrijdag kon er gestemd worden, en dat kan nog tot de start van de show. Na alle optredens kan er opnieuw gedurende een kwartier gestemd worden. Opvallend is dat er daarbij telkens voor drie landen moet worden gestemd, en dat stemmen op het eigen land toegestaan is. Meer informatie over hoe en waar gestemd kan worden is te vinden in onderstaand artikel.

Stemming Junior Eurovisiesongfestival 2021 geopend!

De jury’s kennen de traditionele Songfestivalpunten van één tot twaalf, terwijl alle publiekspunten worden samengevoegd en verhoudingsgewijs worden verrekend om even zwaar door te tellen. De jury’s geven in totaal 1045 punten (negentien keer één tot twaalf punten zonder negen en elf), en het publiek datzelfde aantal, waarbij bijvoorbeeld tien procent van alle behaalde stemmen neerkomt op 105 punten.

Deelnemers

Negentien landen zullen deelnemen aan het Junior Eurovisiesongfestival 2021. Wit-Rusland zal voor het eerst sinds het begin in 2003 niet deelnemen. Zes andere landen zijn weer terug na een jaar van afwezigheid, mede door het coronavirus; Albanië Armenië, Ierland, Italië, Noord-Macedonië en Portugal. Azerbeidzjan is terug van weggeweest na eerdere deelnames in 2012, 2013 en 2018. Bulgarije nam het laatst deel in 2016 en is er nu voor een zevende keer bij. Nederland zal vertegenwoordigd worden door de 14-jarige Ayana met haar lied Mata sugu aō ne. Een lied over het gemis van haar familie in Japan. Rusland koos opnieuw voor Tanya Mezhentseva (JESF 2019) met het lied Mon ami.

In onderstaand overzicht zijn alle deelnemers met hun liedjes terug te vinden in volgorde van optreden.

Advertentie