Junior 2022

JUNIOR 2022

Verenigd Koninkrijk keert na 17 jaar terug naar Junior Eurovisiesongfestival

Groot nieuws uit de wereld van het Junior Eurovisiesongfestival (JESF): het Verenigd Koninkrijk keert na 17 jaar afwezigheid terug naar het kinderfestival. Het wordt de vierde deelname van de Britten, na eerdere inzendingen in 2003, 2004 en 2005.

De Britten lijken in 2022 door de Songfestivalmicrobe te zijn gebeten! Na een knappe tweede plaats op het Eurovisiesongfestival, de intentie (en ondertussen zekerheid) om de wedstrijd in 2023 samen met de Oekraïense omroep te organiseren, is er nu de bevestiging dat het VK zijn comeback maakt naar de kinderversie van het Eurovisiesongfestival.

De afwezigheid van 17 jaar moet ook meteen genuanceerd worden. In 2018 en 2019, nam Wales, een deel van het Britse eiland, wel deel aan het JESF. Daarnaast waren er ook lange tijd geruchten over een mogelijk debuut voor Schotland. Dat is tot op vandaag nog niet het geval geweest en zal,  gezien de terugkeer van het gehele land, ook niet voor deze editie zijn.

Feesteditie

Het Junior Eurovisiesongfestival viert dit jaar de twintigste editie. Het Verenigd Koninkrijk, als stichtend land in 2003, lijkt daar absoluut bij te willen zijn. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de BBC, de omroep die ook verantwoordelijk is voor de Britse bijdrage op het Eurovisiesongfestival, een zoektocht start naar een kandidaat voor het Junior Eurovisiesongfestival. De eerste drie inzendingen in 2003, 2004 en 2005 werden telkens door commerciële omroep ITV verzorgd.

De officiële reden waarom de Britten het na de eerste drie edities voor bekeken hielden, was omwille van de slechte kijkcijfers. Ondanks de goede resultaten, tweemaal top drie op drie edities, kon de Britse kijker niet geboeid worden door het muziekfestijn. Mogelijks hoopt de BBC dat, na het avontuur van Sam Ryder en zijn Spaceman, de Britten warm zijn gemaakt om ook voor deze versie voor de buis te zitten.

Blij terug te keren

De Britse omroep kijkt er in ieder geval naar uit om terug deel uit te maken van dit Europese muziekfestijn. Zo liet Patricia Hidalgo, verantwoordelijke voor het departement kinderen & onderwijs binnen de BBC, het volgende weten:

We are beyond excited to bring the Junior Eurovision Song Contest to the BBC for the first time, and to showcase the diverse young musical talent from across Europe for children and their families to discover and enjoy together. This junior version of Eurovision will undoubtedly encapsulate the same spirit of unity that the adult contest brings, reflecting the heart of what CBBC is all about, an inclusive channel that celebrates the diversity and creativity in all children. I can’t wait to unveil our own musical talent who will proudly represent the UK.

Wie het Verenigd Koninkrijk mag vertegenwoordigen, is op dit moment nog niet geweten. Het selectieproces lijkt wel al aan de gang te zijn. CBBC, de BBC-versie van Ketnet zeg maar, gaat samen met BBC Studios Entertainment & Music op zoek naar de meest geschikte kandidaat. Leuk weetje trouwens nog: de Britten volgen de trend van de afgelopen jaren waarbij het gastland van het toekomstige Songfestival zijn terugkeer maakt naar de kinderversie. Bijvoorbeeld: in 2017 won Salvador Sobral voor Portugal. De Portugezen maakten dat jaar hun comeback naar het Junior Eurovisiesongfestival.

Hieronder kan je de Britse inzendingen op het Junior Eurovisiesongfestival nogmaals beluisteren:

Junior Eurovisiesongfestival 2003: Tom Morley – My Song For The World – Derde plaats met 118 punten:

play

Junior Eurovisiesongfestival 2004: Cory Spedding – The Best Is Yet To Come – Tweede plaats met 140 punten:

play

Junior Eurovisiesongfestival 2005: Joni Fuller – How Does It Feel? – Veertiende met 28 punten:

play

Het Junior Eurovisiesongfestival vindt dit jaar plaats op 11 december in de Armeense hoofdstad Jerevan. Na de overwinning van de Armeense Malena (zie foto) toonde de Armeense omroep meteen interesse om de twintigste editie van het festival te organiseren. Het wordt de tweede keer in de geschiedenis van het festival dat de omroep de organisatie op zich neemt. De eerste keer was in 2011. Jonge kandidaten uit 13 landen trokken toen naar Armenië, vandaag staat de teller op 17. In vergelijking met de editie van 2021 zullen al zeker twee landen niet deelnemen: Duitsland & Rusland. De officiële deelnemerslijst wordt verwacht in september.

Advertentie