Kiev 2017 - Albanië

kanimage
Artiest
Lindita
Nummer
World
Muziek
Klodian Qafoku
Tekst
Big Basta & Lindita Halimi
Omroep
RTSH
Halve finale
1
Sociale media

Results

Jaar Pos Pt. # HF Pos Pt. #
- - - 1 14 76
meazgrmdsiit
22131510115
4

Bio

Lindita (Linda) Halimi komt uit Kosovo, maar heeft Albanese roots. Kosovo zelf mag voorlopig niet deelnemen aan het songfestival omdat het nog steeds niet door alle deelnemende landen wordt erkend als onafhankelijke staat. Momenteel woont Lindita in de Verenigde Staten. Daar nam ze in 2016 deel aan Idols. Tijdens haar auditie overtuigde ze makkelijk juryleden Jennifer Lopez, Keith Urban en Harry Connick. Ondanks die goede prestatie, viel ze toch al snel af in het programma. In 2007 was ze nog finaliste in de Albanese versie van de talentenjacht.

Halimi nam al vaak deel aan zulke talentenjachten. Twee jaar geleden was ze al te zien in de Albanese voorronde, en ook deelnames aan festivals zoals Top Fest, Rock Per Rock en Kenga Magjike Music Festival staan op haar cv. Sommige festivals won ze zelfs. Door zo vaak deel te nemen aan muziekwedstrijden, staan er al verschillende awards in haar vitrinekast.

Ondanks al dat succes werden de ballades die ze uitbracht niet meteen hoogvliegers. Meer succes in de hitlijsten had ze met Ngroba, de groep waar ze de frontzangeres van was. Maar als snel koos ze voor een carrière als solozangeres.

De zangeres valt op door haar slanke taille, maar bij het begin van haar carrière zag ze er veel voller uit. Daar kreeg ze naar eigen zeggen vaak negatieve commentaar op. Mensen noemden haar ‘dik’ en ‘vet’. Dat was een heel emotionele periode voor Lindita. Dus besloot ze om af te slanken. Ze is nu zelfs personal trainer. Met haar levensverhaal haalde ze in januari 2017 de cover van het populaire Amerikaanse magazine People Magazine.

Selectieprocedure

De finale van de 55e editie van de Albanese muziekwedstrijd Festivali i Këngës werd gehouden op 23 december 2016. De veertien finalisten die zich wisten te plaatsen uit de twee halve finales stonden tegenover elkaar en voerden nogmaals hun songs op. Nadien was het aan een vakjury (60%) en een publieksjury (40%) om de winnaar aan te duiden. Voor het eerst in elf jaar tijd bepaalde niet enkel een vakjury wie Albanië op het Eurovisiesongfestival vertegenwoordigt. Bijna jaarlijks worden leden van de ‘professionele vakjury’ ervan beschuldigd omgekocht te zijn en niet eerlijk te stemmen.

Clip

play

Advertentie