Tel Aviv 2019 - België

kanimage
Artiest
Eliot
Nummer
Wake Up
Muziek
Pierre Dumoulin en Tim Bran
Tekst
Pierre Dumoulin en Eliot Vassamillet
Omroep
RTBF
Label
Sony Music Belgium
Halve finale
1
Sociale media

Results

Jaar Pos Pt. Jury Pub # HF Pos Pt. Jury Pub #
- - - - - 1 13 70
frilescyeefigeisplptsmsicz
5310134225412253
50
ilescyfigeisplptsmsicz
3610224310253
20
frescyeeisplpt
5434112
10

Bio

Eliot Vassamillet is achttien jaar oud. Hij zit momenteel in zijn laatste jaar middelbaar onderwijs, in het Saint-Stanislas College in de Waalse stad Bergen.

Onze kandidaat voor Tel Aviv is volgens onze Franstalige omroep een kandidaat van de nieuwe generatie. Ze kondigen ze hem aan. RTBF wil zich met deze hele inzending naar eigen zeggen richten op de zogenaamde ‘new generation’-Belgitude. Die generatie komt momenteel op straat om te protesteren tegen het falende klimaatbeleid. Eliot benadrukt dat zijn lied al klaar was voor deze beweging op gang kwam. Al is het electro-pop nummer wel degelijk een oproep aan de jeugd om wakker te worden en samen te vechten voor de toekomst van de planeet.

Vorig jaar verwierf hij bekendheid door zijn deelname aan The Voice Belgique, de Waalse versie van de populaire talentenjacht. Hij eindigde in het team van de Franse zanger Slimane na zijn cover van High Hopes van Kodaline. Later zong hij nog Mad World van Gary Jules en Alter-Ego van Jean-Louis Aubert. In de eerste liveshow sneuvelde hij: noch de kijkers noch zijn coach Slimane viste hem op om door te gaan in de show.

De jongeman noemt zichzelf een perfectionist. Hij begon te zingen op aanraden van zijn gitaarleraar. Eliot ontdekte zo de liedjes van Johnny Cash. Later leerde de scholier zichzelf ukelele én piano spelen. Hij luistert graag naar liedjes van Thirty Seconds to Mars, Damien Rice en Ed Sheeran. Eliot zegt dat hij nu openstaat voor alle muziekstijlen en dat hij zijn universum en zijn eigenzinnige stijl gedurende zijn hele artistieke carrière wilt ontwikkelen.

Het was componist Pierre Dumoulin die Eliot onder zijn vleugels nam. ‘Zodra ik Eliots blind audition zag, voelde ik dat hij dat extra iets heeft dat ik zoek in een artiest: de gevoeligheid en fragiliteit die zo noodzakelijk zijn om emotie over te brengen’, aldus Dumoulin in het persbericht.

Dumoulin wilde dat het nummer qua vorm uitgesproken modern zou zijn, met een popbasis en electro- en percussiedetails. Een unieke en hedendaagse Belgische toets, kortom een lied met een moderne en bijzondere stijl. Tim Bran, ook aan de knoppen bij onze inzending van 2017, is de producer. Wake Up gaat over de wereld die dringend wakker moet worden, en de jongeren die daarbij moeten helpen.

Ze beginnen samen aan hun avontuur. Eliot: ‘Ik vertelde Pierre over mijn afgelegde weg en verwachtingen. Mijn eerste gitaar die ik kreeg toen ik zeven was, twee jaar notenleer, mijn passie voor Angelsaksische popmuziek en melancholische songs. Pierre liet me een demo horen die Wake Up zou worden, en ik was meteen verkocht.’

Eliot vertelt ook zelf al over zijn lied voor Israël: ‘We hebben de thema’s van het lied samen besproken. Wake Up is een oproep aan de jeugd om de staat van de wereld te verbeteren en om zich te mobiliseren in naam van de vrede. We willen een positieve boodschap overbrengen.’

Hij doet mee omdat hij het Songfestival als een geweldige kans ziet en het is voor hem een eer om België te mogen vertegenwoordigen. Al moet hij wel toegeven dat hij tot nu toe geen trouwe volger was van het liedjesfestival. ‘Ik ben een beetje beschaamd om dat te zeggen.’

Selectieprocedure

Eliot werd intern geselecteerd door de RTBF. Op dinsdag 15 januari maakte de Franstalige omroep zijn naam en die van Pierre Dumoulin bekend. Dat deden ze nadat een magazine gespeculeerd had over Eliot als mogelijke kandidaat voor het Eurovisiesongfestival. Dumoulin is de man achter City Lights, onze inzending van 2017 waarmee Blanche vierde werd. 28 februari volgde de voorstelling van het lied. 

Jean-Jacques Marotte, die de podiumbelichting van Blanche in Kiev voor zijn rekening nam, is ook nu verantwoordelijk voor dat aspect van de act. Dansen ziet Eliot zichzelf niet doen. Hij liet wel vallen dat act niet zal lijken op de beelden uit de videoclip.

Omdat RTBF lange tijd niet communiceerde over hun deelnemer, werd Valentine Brognion in november 2018 getipt als dé kandidaat voor 2019. Niet dus.

Clip

play

Interview

play

Advertentie