Tel Aviv 2019 - België

kanimage
Artiest
Eliot
Muziek
Pierre Dumoulin
Omroep
RTBF
Halve finale
1
Sociale media

Bio

Eliot Vassamillet is achttien jaar oud. Hij zit momenteel in zijn laatste jaar middelbaar onderwijs, in het Saint-Stanislas College in de Waalse stad Bergen.

Vorig jaar verwierf hij bekendheid door zijn deelname aan The Voice Belgique, de Waalse versie van de populaire talentenjacht. Hij eindigde in het team van de Franse zanger Slimane na zijn cover van High Hopes van Kodaline. Later zong hij nog Mad World van Gary Jules en Alter-Ego van Jean-Louis Aubert. In de eerste liveshow sneuvelde hij: noch de kijkers noch zijn coach Slimane viste hem op om door te gaan in de show.

De jongeman noemt zichzelf een perfectionist. Hij begon te zingen op aanraden van zijn gitaarleraar. Eliot ontdekte zo de liedjes van Johnny Cash. Later leerde de scholier zichzelf ukelele én piano spelen. Hij luistert graag naar liedjes van Thirty Seconds to Mars, Damien Rice en Ed Sheeran.

Het was componist Pierre Dumoulin die Eliot onder zijn vleugels nam. ‘Zodra ik Eliots blind audition zag, voelde ik dat hij dat extra iets heeft dat ik zoek in een artiest: de gevoeligheid en fragiliteit die zo noodzakelijk zijn om emotie over te brengen’, aldus Dumoulin in het persbericht.

Ze beginnen samen aan hun avontuur. Eliot: ‘Ik vertelde Pierre over mijn afgelegde weg en verwachtingen. Mijn eerste gitaar die ik kreeg toen ik zeven was, twee jaar notenleer, mijn passie voor Angelsaksische popmuziek en melancholische songs. Pierre liet me een demo horen die Wake Up zou worden, en ik was meteen verkocht.’

Eliot vertelt ook zelf al over zijn lied voor Israël: ‘We hebben de thema’s van het lied samen besproken. Wake Up is een oproep aan de jeugd om de staat van de wereld te verbeteren en om zich te mobiliseren in naam van de vrede. We willen een positieve boodschap overbrengen.’

We contacteerden ook Pierre Dumoulin zelf om na te vragen of Wake Up ook daadwerkelijk de songtitel is zoals op de officiële website terug te vinden is. Hij blijft vooralsnog op de vlakte in een korte reactie. ‘Het lied heet misschien zo, maar dat kan nog veranderen.’ Officieel blijft enige terughoudendheid dus aan de orde.

Selectieprocedure

Eliot werd intern geselecteerd door de RTBF. Op dinsdag 15 januari maakte de Franstalige omroep zijn naam en die van Pierre Dumoulin bekend. Dat deden ze nadat een magazine gespeculeerd had over Eliot als mogelijke kandidaat voor het Eurovisiesongfestival. Dumoulin is de man achter City Lights, onze inzending van 2017 waarmee Blanche vierde werd. 

Omdat RTBF lange tijd niet communiceerde over hun deelnemer, werd Valentine Brognion in november 2018 getipt als dé kandidaat voor 2019. Niet dus.

Advertentie