Tel Aviv 2019 - Nederland

kanimage
Artiest
Duncan Laurence
Nummer
Arcade
Muziek
Duncan Laurence, Joel Sjöö en Wouter Hardy
Tekst
Duncan Laurence, Joel Sjöö en Wouter Hardy
Omroep
AVROTROS
Halve finale
2
Sociale media

Results

Jaar Pos Pt. Jury Pub # HF Pos Pt. Jury Pub #
1 498 237 261 12 2 1 280 140 140 16

Bio

Singer-songwriter en model Duncan Laurence (Spijkenisse, 11 april 1994) studeerde afgelopen jaar met zijn band af aan de Rockacademie in Tilburg. Duncan de Moor is zijn echte naam. Hij ontwikkelde zich daar als zanger, songwriter en producer en deed tijdens zijn studie ervaring op in onder andere Londen en Stockholm.

Hij geeft zangles in Tilburg en Amsterdam. De Nederlander is erg actief op sociale media. Via die weg kwam hij nog niet zo lang geleden uit de kast als biseksueel.

De jongeman maakte furore door de liveshows te halen van The Voice of Holland 2014. Ilse Delange was er zijn coach. Delange tipte het selectiecomité over het lied van Duncan. ‘Hij is heel bijzonder. Wat hij schrijft is heel erg internationaal. Het is authentiek. Het raakt in alles vind ik. Verder heeft hij ook de persoonlijkheid die bij zo’n groot avontuur hoort. Zijn prioriteiten liggen altijd bij de muziek’, zegt de zangeres die in 2014 met The Common Linnets tweede werd op het Songfestival in Kopenhagen.

Vorig jaar schreef hij een nummer voor het erg succesvolle album van Koreaanse groep TVXQ. In december 2018 mocht hij in de Melkweg in Amsterdam het voorprogramma verzorgen van Australische groep Sheppard. Leuk weetje: die groep neemt dit jaar deel aan de nationale Songfestivalvoorronde.

Duncan over zijn deelname: ‘De afgelopen jaren deden voor Nederland A-artiesten mee met grote naamsbekendheid. Voor mij geldt dat laatste niet maar dat is juist ook mooi: er zijn heel veel jonge muzikale talenten in Nederland. Mijn deelname bewijst dat je zomaar de kans kunt krijgen om op zo’n groot platform te laten zien wat je waard bent. Ik ben heel trots dat ik Nederland ga vertegenwoordigen en ik ga alles geven!’

Selectieprocedure

De omroep van Nederland kondigde de naam van Duncan compleet onverwacht aan op 21 januari. Alle geruchten die de ronde deden over de inzending, klopten stuk voor stuk niet. 7 maart volgde de bekendmaking van het lied. Deze inzending is een van de topfavorieten dit jaar.

Algemeen directeur AVROTROS en lid van de selectiecommissie Eric van Stade: ‘We werden van onze stoel geblazen door deze song. Het is zo krachtig dat we unaniem hebben besloten dat Duncan onze man is.’ Jan Smit had eerder laten uitschijnen dat een zanger(es) die niet heel bekend is, opnieuw een optie was. Het is die laatste piste geworden. Cornald Maas is alvast héél enthousiast over het lied en verwacht een hoge notering.

Clip

play

Interview

play

Advertentie