Tel Aviv 2019 - Frankrijk

kanimage
Artiest
Bilal Hassani
Nummer
Roi
Muziek
Bilal Hassani, Madame Monsieur en Medeline
Tekst
Bilal Hassani, Madame Monsieur en Medeline
Omroep
France 2
Label
Low Wood
Votes in SF
1
Sociale media

Results

Jaar Pos Pt. Jury Pub # HF Pos Pt. Jury Pub #
16 105
begehuhratplptroamalaucydeeegrisilitrssiesczgbch
18513562143137431165134225
67
begehratplalaucydeeeisilitrssiczgbch
8535631044312313222
38
behuptroamaucygrilitesch
1012143314243
21 - - - - - -

Bio

Deze Bilal Hassani is in de eerste plaats een bekend queer YouTuber, populair bij de Franse jeugd. Bilal heeft er meer dan 700.000 abonnees. Daarnaast is hij singer-songwriter. Op zijn kanaal op YouTube praat hij over verschillende onderwerpen. Zo experimenteert hij graag met gender, make-up, kapsels en pruiken en heeft hij het in zijn video’s over zijn homoseksualiteit. In de Franse voorronde viel hij op met zijn platinablonde pruik.

Hassani werd geboren in 1999 en heeft Marokkaanse roots. Zijn vader woont al een tijdje in Singapore, terwijl Bilals moeder zijn steun en toeverlaat is. In 2015 was hij dankzij zijn deelname aan de Franse The Voice Kids op tv te zien. Hij deed auditie met Rise Like a Phoenix, het winnende Songfestivallied van Conchita Wurst. Bilal is grote fan van Conchita. De Franse Songfestivaldeelnemer van 1993, Patrick Fiori, nam hem op in zijn team. In de volgende rond viel Bilal af. Nadien startte hij met YouTube.

Op YouTube deelt hij ook covers van bekende hits. Janet Jackson en Amel Bent, beiden gecoverd door Bilal, reageerden op sociale media zelfs vol lof op zijn video’s.

Bilal duikt binnenkort op in een Frans tv-programma dat nog moet uitgezonden worden. Duo Madame Monsieur, vorig jaar de Franse kandidaat met het veelbesproken Mercy, en Bilal leerden elkaar daar kennen. Niet veel later schreven en componeerden ze samen Roi, een lied over zelfacceptatie.

Omdat Hassani niet in een hokje gestoken wil worden en graag experimenteert, krijgt hij vaak af te rekenen met kritiek en haatdragende reacties. Zelfs doodsbedreigingen. Twee holebi-organisaties SOS Homophobie en Urgence Homophobie willen daarom stappen zetten om iedereen aan te klagen die haatreacties schrijft aan het adres van Bilal. In de Franse LGBT-scene is hij een belangrijke persoonlijkheid. Homomagazine Têtu nam de jongeman vorig jaar op in het lijstje met de dertig meest invloedrijke Franse holebi’s en transgenders.

Selectieprocedure

Het tweede seizoen van Franse voorronde Destination Eurovision telde twee halve finales en een finale. Bilal had de eerste show al gewonnen. Een tienkoppige internationale jury en de Franse kijkers bepaalden in de finale elk de helft van de uitslag. De vakjury had zangeres Seemone als favoriet, maar het publiek koos met overmacht voor Bilal.

Clip

play

Interview

play

Advertentie