Tel Aviv 2019 - Roemenië

kanimage
Artiest
Ester Peony
Nummer
On a Sunday
Muziek
Ester Alexandra Creţu en Alexandru Șerbu
Tekst
Ioana Victoria Badea
Omroep
TVR
Halve finale
2
Sociale media

Results

Jaar Pos Pt. Jury Pub # HF Pos Pt. Jury Pub #
- - - - - 2 13 71
deitgbamaziemtmdmkru
4126281124112
47
deitgbamazmtmdmkru
42528112112
24
itgbiemd
101112
6

Bio

Ester Alexandra Crețu, zoals deze zangeres eigenlijk heet, werd geboren in Roemeense hoofdstad Boekarest, maar groeide op in Canada. Dat heeft ze gemeen met de Griekse vertegenwoordigster dit jaar. Ioana Badea Victoria, zowaar de styliste van Ester, schreef het lied voor Tel Aviv.

Deze zangeres werd in 2014 ontdekt via haar coverliedjes (o.a. van Loreen) op YouTube. Een Roemeens platenlabel bood haar meteen een contract aan. Zo kon Ester haar eerste liedjes uitbrengen. Ze is ook componiste die meewerkt aan liedjes voor andere artiesten. Vorig jaar kwam haar eerste E.P. uit, terwijl het uitbrengen van een debuutalbum voor dit jaar op de planning staat.

Selectieprocedure

De Roemeense nationale finale Selectia Nationala is onverwachts gewonnen door zangeres Ester Peony. Ze versloeg de twee topfavorieten in de voorronde, en negen andere finalisten – waaronder een Belg.

Olivier Kaye was een van de 24 deelnemers aan de Roemeense Songfestivalselectie maar strandde in de finale op een achtste plaats. Favorieten Laura Bretan en Bella Santiago moesten met zilver en brons genoegen nemen. On a Sunday werd pas achtste in de televoting, maar kon nog winnen na overtuigend de jurystemming te hebben gewonnen. De stemmen van het publiek telden namelijk maar voor een heel klein deel mee in de einduitslag. 

In de jury zaten twee bloggers die het lied van Peony op voorhand slechte reviews hadden gegeven, maar in de finale plots allebei de topscore aan On a Sunday gaven. Daar kwam via sociale media de nodige kritiek op. Velen zijn niet tevreden met deze winnaar. 

Clip

play

Advertentie